用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真係少不免有壓力!
樓主: hotingmum
go

真係少不免有壓力! [複製鏈接]

AGREED! 我諗係小學生的通病, 真係無佢乎:dizzy:

囝囝小三, 全級頭10名的人每次測考時都可以有一半係不同學生的, 所以我的覺得小三也未必到達了一個穩定既水平, 即係仍有進步既空間; 雖然囝囝也是全級頭10名, 但仍會提醒佢, 如果不努力下次掉出頭10名, 想保持名次就必須自己去努力, 並不是我呀.....!  

原帖由 qkhui 於 11-12-9 10:39 發表
你絕對講得岩. 分高下就係睇下邊個小心, 邊個唔小心. ...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 alice44 於 11-12-8 10:11 發表
我覺得有好多小一生都係食緊老本, 如果幼稚園比較好的, 上小一時都會有幫忙, 真正讀唔讀到, 小三先知.
我眼見都有幾位前10-20名的學生或師弟, 到了小三四就開始滑落, 可能係家庭背景問題, 家長無能力教, 只好去補習, ...

小一二真係好多食老本, 同埋家長極度緊張咁捉小朋友去溫習, 變左好多野都溫晒背晒.

去到小三開始見真章, 小三小朋友已經習慣考試模式, 同埋開始有自己意見應該點溫, 加上學校英數兩科會考埋已有知識, 即係小一二教過既野, 但呢 d 家長唔會再去執著咁溫, 只會溫返當前需要考既課業, 咁已有知識真係考小朋友記性, 變相亦都知道小朋友吸收左幾多, 所以我話見真章就係咁解.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題