用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 囝囝已2歲2個月, 仍然只有半歲BB的能力. 唉..... ...
樓主: chlohong
go

囝囝已2歲2個月, 仍然只有半歲BB的能力. 唉..... [複製鏈接]

回復 2# chlohong 的帖子

手術我地係搵私家醫生做,果陣都有問過政府醫生,佢話唔SUGGEST,因為唔係好多人會做呢類手術,不過因為當時試左好多藥都未控制到,就咩辦法都要試啦﹗

總之一日未控制到,對佢個腦都會有影響嘛

Chlohong,加油呀,唔好灰心,bb一定得㗎!check pm!

我之前都成日為咗個仔喊,但我而家知bb需要正能量,多諗正面,結果就會正面呢!同埋揾啱醫生,做啱訓練,bb一定得㗎!明天十分明朗呀,加油!

冇計, 唯有盡人事, 如果可用一億次中六合彩頭獎作交換, 我情願要個健健康康的BB.

努力, 條路係好難行, 但有我們互相支持.

原帖由 annaanna 於 11-11-1 09:48 發表
手術我地係搵私家醫生做,果陣都有問過政府醫生,佢話唔SUGGEST,因為唔係好多人會做呢類手術,不過因為當時試左好多藥都未控制到,就咩辦法都要試啦﹗

總之一日未控制到,對佢個腦都會有影響嘛 ...

我個小b女都係抽筋b
佢一出世就抽筋, 到佢2個幾月先控制到
但最近到佢10個月又再返發

佢而家10個半月大
但只有3-4個月 o既能力

我唔開心 o既係:
我地又幫唔到佢
我地係咪無奈地接受?

請問你地點調適自己心情?

我本身性格較"灰", 其實我到現在仍然未完全接受. 我只有一個仔, 怕若果我與丈夫都不在世時沒有人照顧佢, 怕.....

我與其他朋友傾訴, 但針唔到肉唔知痛, 佢地唔會明.

後來我在此向各同路人傾, 得到你地的鼓勵, 我感到支持, 較舒服了.

回復 26# chlohong 的帖子

果種心痛又無法改變的痛, 浮游在空間的感覺, 相比身體所受的痛苦, 只是微不足道 ,佢地永遠都唔會明.

我性格都比較灰, 成日諗埋一邊
好彩我先生同我相反

有時1個人靜靜地會諗,
點解係我個女?
我做錯d咩?

小女最近病發, 比較麻煩
咁 o岩路過見到此post
喜見同路人, 大家互相支持下

回復 chlohong 的帖子

你BB有沒有病名,我剛剛生下一個女兒,現只有3個月,佢是CDLS,所有講的好像你BB呀!!可可交流下。
moonZena

吾好氣餒! 我都系同路人!我地要有正能量,小朋友感受到的!!
moonZena

回覆:moonZena 的帖子

我個仔而家12個月,仍未識轉身,由瞓變坐,又坐唔穩,唔鍾意用手揸野,因出世時缺氧,照MRI時發現腦部有少部分損傷(肌肉控制),而家去做緊pt/ot/推拿/針灸

我都十分擔心!眼見咁多親戚朋友既BB已經學行

BBQUEENBB, 你快快看看我篇   給大腦性麻痺家長的信.pdf , 希望你可在短時間內知道有關腦病的資料, 從而在心靈上和實實在在能幫助你.

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 1089&extra=page%3D2

回覆:諾諾爸爸 的帖子

諾諾爸爸:
看完之後,心真的好痛!多謝你!
其實我都未知bb咩事,他很活潑,經常笑,又開始識講爸爸媽媽,眼係睇到耳又聽到,仲好鍾意叫人幫佢企起身,但無奈佢腰唔夠力隻手又唔願揸野,e生只話發展遲緩,要再大d先可以睇到有冇其他問題

moonZena, BBQUEENBB,
我仔最近被歸類為"難治性腦癇"

回覆:chlohong 的帖子

咁有冇得醫?
大家要加油!俾多d正能量BB!!
你有冇fb?我pm你一齊互勉吖

回復 BBQUEENBB 的帖子

啊! 咁樣,  比你嚇死,仲以為好似諾諾咁,   放心,   都唔係好大鑊姐,  大把希望,  努力啊!

仔仔抽筋情況又不受控制, 入左威院, 唉!

回覆:chlohong 的帖子

有冇試過針灸?

我個大仔係a 仔,路經見到此post,都想留言支持下各位有腦癎証bb 的父母,大家要加油,我相信上天賜呢d 小天使俾我地,係因為知道我地有能力、愛心去照顧佢地,所以先將佢地交托俾我地。

照顧有特殊需要的小朋友係要俾其他人花更多資源、用更多時間、更多的愛和耐性,而且要流更多的眼淚… 但係,要相信有出路,要有希望,加油!

食果方面得唔得啊? 有冇成日嘔?  如果成日嘔, 身體不能吸收, 你會更加加倍心機. 如有唔開心, 上來吐下心聲都好.
‹ 上一主題|下一主題