用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 Kwun Tong St Joe........news from apple daily
樓主: tvnotallow
go

Kwun Tong St Joe........news from apple daily [複製鏈接]

回覆 12# karen55407 的文章

我個仔都讀緊St. Joe小一,佢話好鍾意班主任喎!佢話有同學仔試過幾次賴尿,係同學仔小息冇去洗手間,上堂時都冇要求去洗手間,所以賴尿。我諗個位小朋友未適應小學生活,家長吾需要太緊張及責怪學校。so far... 佢都好喜歡返小學。希望個位同學仔好快習慣。

貢獻勳章

根本就係一些 "港童" 的 "怪獸媽媽" 的小動作!

最好就係每個學生都有一個保母跟出跟入,隨傳隨到。

三十幾四十個細路,一人講一句,熱鬧過街市,老師唔比D威嚴,班細路邊會知道錯! 等佢地以為自己仲係K3 ???

我唔相信老師無溫柔,無警告,一開波就大炒大鬧!至於去洗手間,家長都有責任,教小朋友適當時間先好去,要學識如何適當地忍尿。我相信如果小朋友係要"屙真尿",老師絕對睇得出。一個小朋友要去小解,相信會引來其他同學的呼應,因為倨地仲細,覺得好好玩,可以在上堂時間走來就去。

紀律就係要適當的聽從命令,自細開始學起;如果咁都叫做過份,轉校啦 !

依家睇報紙真係唔好信哂佢地講既野,一定要有自己的分析,好彩呢度仲有好多好理性的家長係度。

does your friend tell you that the school is too strict?
原帖由 tvnotallow 於 11-9-21 11:03 發表
I believe that cos my friend's son is studying there.

原帖由 joemyt 於 11-9-21 21:25 發表
根本就係一些 "港童" "怪獸媽媽" 的小動作!

最好就係每個學生都有一個保母跟出跟入,隨傳隨到

三十幾四十個細路,一人講一句,熱鬧過街市,老師唔比D威嚴,班細路邊會知道錯! 等佢地以為自己仲係K3 ???

我唔相信老師 ...

hello joemyt,
絶對同意你嘅講法。

不經不覺, 我個仔都三年級了, 遇到嘅都係好細心同關心小朋友嘅老師。

見到個仔每天開心番學放學, 我諗我無揀錯的!!

芝麻街

貢獻勳章

芝麻街,我印象中好似在幾年前同你傾過,是嗎?

亞仔在 St. Joe 讀得開心嗎???

P.1C 的 Miss Woo 係唔係返左黎教呀?

唔好意思, 想問一吓學校既學費? 還有其他雜費要收嗎?

原帖由 joemyt 於 11-9-21 23:37 發表
芝麻街,我印象中好似在幾年前同你傾過,是嗎?

亞仔在 St. Joe 讀得開心嗎???

P.1C 的 Miss Woo 係唔係返左黎教呀?

joemyt,

好開心呀, 你仲記得我。

Miss Woo 佢生bb放產假咋, 無走過呀!!

我個仔好鍾意返學, 好鍾意老師, 學校嘅生活令佢有信心同歸屬感。
見到佢每日開開心心返學放學, 返到嚟又講吓佢喺學校嘅趣事, 講嘅時候總是笑瞇瞇,  我真係好感恩, 我個仔可以喺呢度讀書!!

另外, 啱啱嘅升中派位, 派得好好呀, 我地嘅小朋友真係唔差架~~

芝麻街 :loveliness:

原帖由 姨花花 於 11-9-21 23:48 發表

學費大約係$28xx 幾,
雜費好似幾佰蚊左右~~

2011年學費 $29500 / 10 months, 不過佢地課外活動都唔係好貴.

原帖由 姨花花 於 11-9-21 23:48 發表
[size=large]晞晞BB :hammer:

例如: 上課專心, 小心抄手冊, 懂得收拾自己的物品.....  
自理能力係好重要!

我個仔今年都係小一生,當初choose St.Joe都知要求紀律、較傳統。其實適當的嚴、對現在的小孩,又有何不當?我唔想自己個仔又成另一 "港男"!!
所以apple講D 嘢,我都不太相信。我只相信自己個仔自上小一後,長大了,獨立左,自津左,返到屋企很喜歡分享學校的事。我亦不會講比佢知 apple的報導,唔想佢對學校、老師失信心!

回復 1# lhinman 的帖子

Agreed!x1000

其實 St Joe 係一間英文小學, 所有回條都差唔多用英文, 唯獨是填飯揀餐單的一張是全中文字, 用咩筆填是供應商要求, 寫得清楚的, 小朋友或家長應該睇清楚填 order餐的要求, 為什麼報導講到又關學校事, 報紙商都有問題, 係又登唔清楚又登, 政府派6,000元, 你都可以用紅筆填, 會有人填錯咩 ? 報紙商會唔會又登出黎唔比用紅筆轟政府呀 !
:wave: :wave:

其實星期二當日, 我去睇個仔放學時, 有兩個後生仔記者都有訪問我, 當然佢地都有訪問其他家長, 但我所講嘅野, 佢地就一啲都無提過,
apple/某啲傳媒 只會報導一啲佢地想報導嘅野, 你持相反嘅意見, 佢就唔會出街。

選擇小學唔係睇佢名唔名, 係睇佢適唔適合自己個小朋友的~~

我仔仔今年讀小一、正如各家長所講St. Joe係一間好厳、好守紀律的學校。

我相信老師不會無故而大罵學生的。

我仔仔毎天都開心地講學校的事、他説班主任好悪、有時講o野會好大聲。但只是對一些不聽話的學生。仔仔很喜歡班主任、試想若老師只會罵、而不關心小朋友。孩子又怎會説喜歡她嗎?小朋友的感覺是最真的!

今次報紙所寫的内容、我也有向仔仔了解。他説班内沒有人瀨尿。反而他有两次小息忘記去洗手間、上堂時擧手要求要去。老師也批准他去、只是少少悪地問他、点解小息不去?下次要記住小息時去。仔仔心知自己錯、所以被罵也是應該的!

看見他漸漸學會自理自己的事、可見老師有她教小朋友的辨法。一個老師面對三十幾個來自不同的幼稚園、不同性格及不同生活習慣的學生。要教他們紀律一致、遵守校規、絶對不易。雖然她們很專業。

大家經常説給要小朋友一点時間去適應學校生活、相對地老師也要時間去了解毎一個學生。

要對孩子、老師、學校有信心!

St Joe 老師好有豐富教學經驗, 學生由小一train, train 到個個學生行出黎, 斯斯文文, 有禮貌, 不論學業成績, 試問東九龍有那一間小學可以比得上

如果小息掛住玩唔去洗手間, 上堂梗係急兼賴啦(亞仔話真係有d小一生掛住傾偈同玩唔去洗手間, 唔敢話比老師聽咪賴囉, 比同學笑一次, 佢下次重敢唔敢唔小息去洗手間呀 !)

學校和班主任開學前都有講過學校,家長,學生上小一的配合, 小一已不像kindi的上學模式, 可以離座位, 自由出入等等

相信學校都知道呢個"怪獸家長"是誰, 你猜佢又會唔會稍後多謝番學校幫佢個仔界掂"港男"呢個名呀(唔賴尿), 出報導甘話.....醒覺......
:wave: :wave:

希望投訴個位家長有上教育王國, 見到我地既回應, 好好諗下自己個小朋友係咪真係適合讀呢間小學.

唔好一時之氣既投訴, 影響學校既校規, 教學方針, 咁會影響將來入學既小朋友.

SORRY, 不喜勿插
[size=large]晞晞BB :hammer:

請各家長負番應負的責任,不要推卸在學校身上... 抑或現在剛是2012-2013 小一報名時間,想減少勁敵???
‹ 上一主題|下一主題