用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 校方懶得同你分析, 胡亂叫小六生報跨區名校 ...
樓主: chumamma
go

校方懶得同你分析, 胡亂叫小六生報跨區名校 [複製鏈接]

"相信不止一間小學係咁做"

我也知有一間私校的校長教家長在自行時跨區考其他區的名校, 想提升學校升b1及名校的數目, 當年朋友信校長, 結果衰左, 好在佢小朋友扣門入另一間

樓主所講的津校可能係油麻地區或紅磡區

原帖由 chumamma 於 11-9-14 18:18 發表
【一隻手掌拍唔响】, 家長又想咁做, 學校又想畢業生升讀出名中學, 老師講少少, 家長繼續問, ......... 雙方便講得越來越詳盡。

事先利益申報, 我唔係該校家長。

...

我從來覺得借地址都好多灰色位/偷雞位!! 但呢D絕對唔可以出自老師把口卦?? 一間學校用方法去令派位結果更理想係合理,但為求目的去教唆家長做犯法o既事,坦白講,,佢讀咁多書讀XX ??? 其身不正,手法亦低劣!
做家長為兒女舖路係人之常情,但都要衡量對方說話目的卦?? 教你朋友借地址係犯法o架,不如教個小朋友呈分試出貓啦,搏到又可以升banding,搏唔到頂多犯校規啫,,,,,,,,,
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

為人師表,教唆家長犯例固然過份,但就算老師唔教,每年也有不知多少家長這樣做,大人們其身不正,不知他們以後怎樣教出誠實的人。

所謂的名校,老師的教導方法愈係以符合家長意願為目的,跟本上跟一個普通的sales已無分別,起碼在心態上。君不見甚麼xx教育、xx補習等追遂成效的補習社如雨後春筍。有沒有人夠膽開一間專補德育的補習社,或者專係標榜德育教育的學校!

原帖由 fallenleaf 於 11-9-21 12:46 發表
所謂的名校,老師的教導方法愈係以符合家長意願為目的,跟本上跟一個普通的sales已無分別,起碼在心態上。君不見甚麼xx教育、xx補習等追遂成效的補習社如雨後春筍。有沒有人夠膽開一間專補德育的補習社,或者專係標榜德育教育的學校!

俾你提醒咗, 攪吓新意思, 以作育英才, 德育和成績並重為賣點的專科補習社都有得搞, 不過顧客首先必須狂操由補習社獨家搜集的各大名校試卷, 至於用甚麽方法搜集回來當然唔係德育課題啦. 德育乃後補課程, 只要中學文憑試奪取8A, 便可以返回補習社加課再惡補德育, 如果唔係點叫做「德育和成績並重」!

原帖由 redkoni 於 11-9-21 13:28 發表

俾你提醒咗, 攪吓新意思, 以作育英才, 德育和成績並重為賣點的專科補習社都有得搞, 不過顧客首先必須狂操由補習社獨家搜集的各大名校試卷, 至於用甚麽方法搜集回來當然唔係德育課題啦. 德育乃後補課程, 只要中學文 ...

唔記得跟你講,中學文憑試時才補德育可能太遲,夠16歲已經出事,重要係告唔入喎!

原帖由 fallenleaf 於 11-9-21 13:38 發表

唔記得跟你講,中學文憑試時才補德育可能太遲,夠16歲已經出事,重要係告唔入喎!

補習補習, 後知後覺, 多數都係知衰先去補, 若果品德衰咗, 當然好難修補, 所以學你話齋, 無人咁老襯開德育補習社!  講到尾, 培養子女良好德育總不能外判出去, 如果家長其身不正, 子女惟有自求多福.
‹ 上一主題|下一主題