用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 知唔知民生書院今年小六有幾多人讀回原校 F. 1 ? ...
樓主: Bonnie
go

知唔知民生書院今年小六有幾多人讀回原校 F. 1 ? [複製鏈接]

kaimuiliu and Bonnie:Hi!真巧合!我的情況有些和你們相同,我和kaimuiliu都是住TKO,而Bonnie:我的兒子又和你的小朋友exactly一樣全班考18,又係全級唔講,哈哈我們都幾有緣。
kaimuiliu:你覺唔覺唔選九龍城學校為第二志願有點可惜,因讀民生除了想直升外,還貪它的校網靚,好似兜完一個圈都是要回tko,我有小小唔甘心(這只是我的愚見,亦想聽聽你的高見,謝謝!)

Bonnie:你有無考慮考直資,唔考又唔知派到什麼學校,考到留了位又驚無佐民生嗰位,真矛盾!

我都同你地差不多,個仔下學期考全班17, 唔拖唔水咁, 上學期全班19,全級97, 今次進2名, 但唔知全級進定退!

原帖由 lcn2009 於 11-7-26 19:54 發表
Bonnie:你有無考慮考直資,唔考又唔知派到什麼學校,考到留了位又驚無佐民生嗰位,真矛盾!

原帖由 lcn2009 於 11-7-26 19:17 發表
kaimuiliu and Bonnie:Hi!真巧合!我的情況有些和你們相同,我和kaimuiliu都是住TKO,而Bonnie:我的兒子又和你的小朋友exactly一樣全班考18,又係全級唔講,哈哈我們都幾有緣。
kaimuiliu:你覺唔覺唔選九龍城學校為第二志 ...

呀仔上學期考23...今次進步好多架嘞(對佢嚟講)..最衰佢係小四插班生..故一切發展唔係咁理想...:(

以前各科成績都好平均 ...依家...因佢好唔鍾意五年班D老師...所以表現每況月下... :(

原帖由 lcn2009 於 11-7-26 19:54 發表

都會報定...但始終都係想讀番民中...

所以先諗住自行, 甲一, 乙一都填民中...想博一博...

你哋覺得呢 ??

請問民中現在banding如何?
坊間好多人都話民中已經跌左band, 是否真實?

原帖由 HelloKitty 於 11-7-27 12:49 發表
請問民中現在banding如何?
坊間好多人都話民中已經跌左band, 是否真實?

差極都是 Band 1 ..只是1 頭定一尾..又是英中...
相信唔會太差的

Kaayee & Bonnie :
你們的小朋友在下學期都有進步,我個仔就每況愈下了,他説有同學考試好過佢,但考得後過佢,這因為測驗分拉高名次,我寧願他考試分高,名次不代表呈分成績。
Bonnie:
如果你考到直資又交留位費的話,就delete你小朋友個名,就番唔到民生,因據説直資是先放榜,如果交直資留位費就自動棄權民生,如不交,考來又唔知為乜,所以好矛盾!

原帖由 kaimuilin 於 11-7-25 00:47 發表
Hi lcn2009,

我個仔全級208人考149 全班43人考29,我們是住將軍澳的如第一志願派不到民生, 就不如回將軍澳讀所以第二志願就選擇跨區o:)

kaimuilin:Hi!唔好意思,請問你介唔介意話比我哋聽考149是Band幾(頭、中、尾),令我們有所掌握,又想問你:你個仔跨將軍澳區,Banding有無升,請賜教!

原帖由 Bonnie 於 11-7-14 13:16 發表
有無家長可以分享吓 ?

我個女都是今年升小六, 我都很緊張,讀得民生梗喺希望一條龍直升啦,幸好第一次呈分成績不俗,但還未可鬆懈,希望大家一齊努力。另各位又知唔知點解突然唔公佈全級名次呢?始終而家都喺估估吓。

原帖由 kamaka 於 11-8-1 09:03 發表

我個女都是今年升小六, 我都很緊張,讀得民生梗喺希望一條龍直升啦,幸好第一次呈分成績不俗,但還未可鬆懈,希望大家一齊努力。另各位又知唔知點解突然唔公佈全級名次呢?始終而家都喺估估吓。 ...

你打電話返去問班主任..佢會講架...(依家隔咗咁耐就唔知嘞..  我係當日上晝派完成績表..中午打去問架..好彩班主任仲未走..)

佢仲話唔公佈係唔想同學太擔心同有比較喎..

我會睇埋6年級第一次成績再決定..如果唔係咁理想..就一心搵直資...如果 OK.. 我智博一博..

因始終想佢一條龍上中學..先決定小四受佢轉呢間小學..

希望同中學校長求情時...有d幫助...

醒目開學勳章

唔好意思, 路經搭訕.....
直屬中學好似至少保留85% 學位予其直屬小學, 以民中為例, 5班共有170 學位, 85% = 145.......
咁係唔係頭145名都可直入民中呀?? (仲未計d 超叻學生離開民生入讀更top 既學校)
其實我唔係太熟悉中學派位制度, 如有錯誤or補充, 唔該其他家長加以指正

原帖由 Bonnie 於 11-8-1 09:33 發表

你打電話返去問班主任..佢會講架...(依家隔咗咁耐就唔知嘞..  我係當日上晝派完成績表..中午打去問架..好彩班主任仲未走..)

佢仲話唔公佈係唔想同學太擔心同有比較喎..

我會睇埋6年級第一次成績再決定..如果唔係 ...
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

Bonnie,

請問你介唔介意話比我聽, 你小朋友全班19, 全級考幾多, 我冇問老師, 我意為老師唔會講......

kaayee

It is a good school.
原帖由 kaimuilin 於 11-7-22 19:53 發表
亞仔派咗去將軍澳宣基係第二志願,聽講今年已轉全英教學o

原帖由 kaayee 於 11-8-1 20:47 發表
Bonnie,

請問你介唔介意話比我聽, 你小朋友全班19, 全級考幾多, 我冇問老師, 我意為老師唔會講......

kaayee

全級 106

原帖由 棉花糖媽媽 於 11-8-1 09:57 發表
唔好意思, 路經搭訕.....
直屬中學好似至少保留85% 學位予其直屬小學, 以民中為例, 5班共有170 學位, 85% = 145.......
咁係唔係頭145名都可直入民中呀?? (仲未計d 超叻學生離開民生入讀更top 既學校)
其實我唔係太 ...

直屬中學的85%是要先減去30%自行分配位,5%留班位.

(100-30-5)x85% = 大約55%

以170人計,大約收90-95人

醒目開學勳章

-------

原帖由 peremum 於 11-8-2 09:15 發表

醒目開學勳章

SORRY, 有d 唔明, 咁果30%自行分配位係唔係好多時都收番自己學生呢? 唔收足都應該比例唔少啦? 因為我見有直屬中學果d 都好少外校生入讀......

原帖由 peremum 於 11-8-2 09:15 發表

原帖由 棉花糖媽媽 於 11-8-2 09:33 發表
SORRY, 有d 唔明, 咁果30%自行分配位係唔係好多時都收番自己學生呢? 唔收足都應該比例唔少啦? 因為我見有直屬中學果d 都好少外校生入讀......

Sorry, 沒講清楚, 自行分配位是可以用來收番自己學生的,但沒有標準,每間學校每一年都可能有出入,所以我沒算進去,95人只是計算那85%。但加一句,很多有直屬小學果d 都用左一半或以上自行分配位收原校生。

Bonnie,

唔該哂你, 睇黎我地兩個小朋友都係邊緣人, 唔知博唔博民生好, 就算博到, 成績唔係咁TOP都驚佢讀唔上......

kaayee
‹ 上一主題|下一主題