用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 剛註冊,但有幾個疑問,想請教各家長...
樓主: kilykilyk
go

剛註冊,但有幾個疑問,想請教各家長... [複製鏈接]

阿仔的學校5日$150,不一定要參加,不打算參加。是大學畢業的師兄教。

回覆 13# 第二任媽媽 的文章

你好,我仔仔都喺 WFN,以後請多多指教!

個課程即使喺私人導師教,學校比得佢入嚟收生,我想校方應該有過目過 D 課程內容,否則貨不對辦,家長都唔會放過學校啦!至於出面 D bridging course 都喺良莠不齊,又未必可以完全配合到學校嘅程度或進度,損失金錢事小啊,浪費時間先慘啊,所以學校呢間相對出事機會低 D,選佢都喺正路。

原帖由 andy.ma 於 11-7-8 16:40 發表
阿仔的學校5日$150,不一定要參加,不打算參加。是大學畢業的師兄教。

我都係咁話...

我仔要上2星期bridging course (Eng), 唔使$ (不過我仔讀直資, 唔知會唔會因為學費已包括)

我仔舊同學去一間津中女校, 一樣要上bridging course, 佢仲要比$1,400/7日.

睇黎, 你地學校收費唔算貴喇.

原帖由 Teresa 於 11-7-8 16:58 發表
我仔要上2星期bridging course (Eng), 唔使$ (不過我仔讀直資, 唔知會唔會因為學費已包括)

我仔舊同學去一間津中女校, 一樣要上bridging course, 佢仲要比$1,400/7日.

睇黎, 你地學校收費唔算貴喇. ...

唔係覺得佢貴,不是價錢問題,只係唔明點解要搵應屆畢業生教,唔係應該老師教番咩??

我個仔上5日,唔使錢,老師教.

原帖由 kilykilyk 於 11-7-8 17:06 發表

唔係覺得佢貴,不是價錢問題,只係唔明點解要搵應屆畢業生教,唔係應該老師教番咩??

我仔唔記得使唔使錢(要都應該唔多), 不過好似都係高form教咋....

原帖由 LittleKidult 於 11-7-8 23:35 發表

我仔唔記得使唔使錢(要都應該唔多), 不過好似都係高form教咋....

我唔係對畢業生有遍見,只係覺得佢哋無教學經驗,亦無專業培訓,無諗過會比佢哋教,雖然係銜接課程,我個人覺得對剛升中小朋友都幾重要,所以反應大咗啲...

原帖由 kilykilyk 於 11-7-8 23:40 發表

我唔係對畢業生有遍見,只係覺得佢哋無教學經驗,亦無專業培訓,無諗過會比佢哋教,雖然係銜接課程,我個人覺得對剛升中小朋友都幾重要,所以反應大咗啲... ...

其實我覺得呢d班, 只係比機會高form學下領導, 又比新生適應下學校環境, 大家學生, 等佢地冇咁驚, 跟本果個零月冇乜野會學到..........

原帖由 LittleKidult 於 11-7-8 23:49 發表

其實我覺得呢d班, 只係比機會高form學下領導, 又比新生適應下學校環境, 大家學生, 等佢地冇咁驚, 跟本果個零月冇乜野會學到..........

我大概都FEEL到佢哋係想咁做,只係我自己太大期望,
一廂情願以為會好似出面啲英文班咁...

回復 30# kilykilyk 的帖子

當係比小朋友快d識到新同學,投入中學生活既橋樑啦

我女個間係強制參加, 但免費.

是免費, 要返兩星期. 11/7開始要返.

My son's school,
$100 ....8 days, 1 hour per day

teached by the school's teacher

原帖由 minijelly 於 11-7-9 00:45 發表
當係比小朋友快d識到新同學,投入中學生活既橋樑啦

嗯!望小朋友讀得開心就是~

我仔果間通告寫得好清楚, 亦會係家長日交待清楚比家長知

唔使錢, 必需參加, 由中七生做導師

總共要返七日共 14 堂, 每堂 1 小時

基本上每一堂都會係由 D 大哥哥向新生講解一下唔同科目會教 D 乜, 一堂一科, 有 D 乜野讀書心得, 分享一下學習既經驗, 等小朋友了解一下將來的情況, 比定方法應付, 同幫佢地做定心理準備.

其實由大哥哥講係有好處的, 唔係正式上堂, 大家年紀接近 D, 溝通同分享都會到肉 D

‹ 上一主題|下一主題