用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道小學 vs 培正小學
樓主: abugi-daddy
go

宣道小學 vs 培正小學 [複製鏈接]

真係唔知喎!!

原帖由 若愚 於 11-1-25 11:31 發表
其實大家話培正係中中,大家知唔知佢其實用英文書,中文教架

回復 21# 若愚 的帖子

我都唔知喎!!! 咁考公開試係中文 paper or 英文 paper 呢?

同埋如果係英文 paper 的話, 咁會唔會同英中 D 學生一齊拉 curve 嫁?

請問你們講緊是不是大坑東的宣道小學 , 樓主你就讀的幼稚園是哪一間?

當然係同英文卷人一樣拉Curve. 所以培中其實都話自己並不是一般的中中.

回復 25# Jason_la_la 的帖子

咁我又唔明喇 ... 如果讀既係英文書, 考既係英文 paper, 咁同 8x 年代既英中有乜野分別(用英文書但用廣東話教)? 點解佢由始至終都 claim 佢自己做中中呢?

咁又點解有 D forum 話由培正中中轉去其他英中讀會發覺英文有不足呢? 係唔係 case by case 呢?

唔好意思, 咁多疑問!!!

培正一直是母語教學的先驅,實際上培正一直奉行廣東話授課、英文製教材。

http://happypama.mingpao.com/cfm/study3.cfm?File=20081014/prepd/gwa1.txt

當然我亦是從網上了解培正的教學,不過想起來也有道理.

‹ 上一主題|下一主題