用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小女學習能力弱, 性格怕事, 想揾間校風純樸的小學 ...
樓主: 沖廁
go

小女學習能力弱, 性格怕事, 想揾間校風純樸的小學 [複製鏈接]

個比率是同區較差, 但樓主話小朋友學習力較弱,咁這間學校是不錯的選擇, 因為學校標榜是自己同自己比較,按自己能力一路進步.  並不是與同學比較, 所以學生返得開心, 試問有幾多間學校會咁做?

原帖由 35C9 於 11-1-8 10:55 發表

但佢係得2x%升英中率..

我呀女學習學科能力弱和表達能力差,性格外向、樂觀,我照樣安排佢入讀出名谷嘅名津校,我採取將勤補『絕』政策,人家默書溫兩日,我哋溫夠兩個星期,陪佢多做練習、多溫書,就算同佢玩遊戲都圍繞學術內容,如砌字和算術。呀女現在小一下學期,功課一小時內完成,每日習慣溫習(當然仍要父母陪住),溫默書兩三日熟晒。只要父母肯付出,多參與,多鼓勵,小朋友一定可以進步的。

呀女外表生得醒目,好好彩考到名幼稚園,殊不知佢三歲都未識分顏色,四歲未識分A至Z,五歲都數唔到1至20,六歲寫唔掂英文大小階,每次校內評估都要重做,K2、K3兩次被轉介去健康院做評估,現正接受言語治療。
你小朋友有沒有讀兼收位呀?我有朋友讀咗兩年兼收位就追得返進度,轉返去較心儀的幼稚園。我識朋友專注力有問題,醫生開藥佢食咗又可以轉去較心儀的小學。如果小朋友有學障的話,揀官津校好,學校有好多資源和特別安排比學障學生。如果要揀私校或直資的話,音小和真道也是不錯的學校。
天主雖給我一個笨小孩,但她擁有一顆易滿足的心和一副勤奮的性格,足以抵消她的缺點,感謝主!願主也好好保守你的一家!

原帖由 沖廁 於 11-1-24 17:30 發表
多謝你分享!
每個小朋友個案都唔同, 邊個唔想仔女生聰明伶俐學野快
唉.....小女有很多不足, 要經常出入訓練中心跟進物理治療, 職業治療, 言語治療, 認知訓練, 社交小組
亦要出入e院覆診
我已喊到面部爆際
但喊, 呀女 ...

樓主很清晰,能從小朋友的需要去選校, 直資/私校最好唔選,學校定位是要有好成績維持收生率, 同大多的一線小學, 通常這些學校比較多功課/測默考, 就算派到入讀, 只會一路追成績, 其間對家長/小朋友都很大壓力, 雖則初小是會輕鬆一些, 但到高年班時,成績不埋想的只會跌落band 3界別, 與其墊底, 不如找有支援配套的學校,最好學校接納這些學習力不足的學生. 你可以選二線官津小學, 黃埔葛小是小班, 每班25人之內, 另外有家長推介的有日修小學” & “馬鞍山信義小學”, 你可以睇睇.

Please check PM again.
原帖由 沖廁 於 11-1-25 19:02 發表
你女女有冇去cac評估? 只去健康院做評估嗎?
如果我女只需言語治療, 我的煩腦想必少1倍!
我也明白官津校較多資源跟進她, 但就教法傳統d,
直私校有d係活動教學, 冇咁谷, 可以比呀女慢慢適應lor
各有所長
請問你女女現 ...

原帖由 karen55407 於 11-1-25 07:44 發表
呀女外表生得醒目,好好彩考到名幼稚園,殊不知佢三歲都未識分顏色,四歲未識分A至Z,五歲都數唔到1至20,六歲寫唔掂英文大小階,每次校內評估都要重做,K2、K3兩次被轉介去健康院做評估,現正接受言語治療。
你小朋友有沒有讀兼收位 ...

你是一個好媽媽!
‹ 上一主題|下一主題