用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC 定係 GH 好呀? 好頭痛呀!
樓主: wongsara
go

SC 定係 GH 好呀? 好頭痛呀! [複製鏈接]

原帖由 小天使kiki 於 10-12-25 23:20 發表
我呀女係由SC轉去GH讀K3, 論課程一定係SC好,但如果論有愛心又有熱誠,咁就GH好d,但其實最大問題係小一,如果你會以德望小學作為第一第二選擇,就一定要入德幼,因為有8成升小的機會,但如果你以出面其他小學為首選,咁你要讀SC,  ...

請問你介唔介面講下大槪考咗邊啲小學?
報名考小一時,又有無俾嗰啲小學知已由 sc 轉讀德望呢

我考埋GHS,SFA,培僑(呢三間都唔收,就連waiting都無),仲有APS等緊result,我考嘅時候已經知道我轉咗去GHS

如此看來, 要十拿九穩入讀德望學校(小學部)的話, 德望學校(幼稚園部)真是不二之選了~

I vote for GH!!!一條龍學校,校風好!
SC 雖然好,但經過今次考幼稚園的經驗,我實在唔想3年後再煩過!

如果不想煩小學問題,就選GH;如果想打好基礎再闖,就選St Cat。

回復 25# cherrieshum 的帖子

But in reality, don't you think there is only very few % of outstanding SC students can be admissable to those top DSS/PRIVATE school like DGS...

What we can control now is to let her enter to dragon school in kinder stage.

Just my opinion

初轉GH 嘅時候,本來都諗住細女下年繼續考番SC, KV呢d學校之後小一再勇戰,因為諗住兩個女性格同能力都唔同,唔需要一定讀同一間學校,但經過大女考小一呢次結果之後,我諗都好大機會考GH然後跟家姐一齊讀

小天使kiki,RosalindOrlando,

你們好,知道你們是K3家長,請問知不知道有沒有GH K3 學生考到一間比GH更好的小學呢?不方便在此回答的話,請pm我,可詳談。

Agree, but don't forget some elite SC students would have transfered to CCKG at K2 and that most of them would be addmitted to DGJS, so the number for those who admitted to DGJS directly from SC K3 is low.

原帖由 MyAshley 於 10-12-26 22:37 發表
But in reality, don't you think there is only very few % of outstanding SC students can be admissable to those top DSS/PRIVATE school like DGS...

What we can control now is to let her enter to dragon ...

我就覺得咁, 如果家長 target 一年之後會考 CCKG 的, 心儀係 DGJS, SPCCPS, 等的名私小/直資小學的, 就應該選 SC.

回覆 30# Tazman 的文章

不過有個risk, touch wood (sorry, I am a pessimistic person), 到時一間都考唔到, 又點算? cckg都唔一定入到dgjs etc, st cat 一年有600? students, 一定100%入到好學校? don't forget 2008出生%好高...
嘻嘻, 我係d穩陣果d...

你講得岩呀, 所以就係要睇家長囉, 有 D 係好想好想好想及做好多好多好多野都要入 DGJS.  而且始終都係家長了解自己小朋友多 D, 如果小朋友係好有鬥心個 D, 而又真係好細個就已經好突出, 咁就搏得過囉.

我有個 friend, 係好想個仔入男小拔, 有 25 分入到 LS, 但 DB 去到 second interview 無 offer, LS 佢都唔讀.  寧願比個仔 repeat K3 (佢 12月), 今年再考過, 好彩比佢考到.  所以真係睇家長囉.  不過如果真係有心想入 CCKG 的, 可以講 SC 個機會一定比 GH 大好多.

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-12-28 08:53 發表
不過有個risk, touch wood (sorry, I am a pessimistic person), 到時一間都考唔到, 又點算? cckg都唔一定入到dgjs etc, st cat 一年有600? students, 一定100%入到好學校? don't forget 2008出生%好高...
嘻嘻, 我 ...

原帖由 Tazman 於 10-12-28 09:19 發表
你講得岩呀, 所以就係要睇家長囉, 有 D 係好想好想好想及做好多好多好多野都要入 DGJS.  而且始終都係家長了解自己小朋友多 D, 如果小朋友係好有鬥心個 D, 而又真係好細個就已經好突出, 咁就搏得過囉.

我有個 frien ...

Yes, 有些學校見你有一條龍back up就唔俾offer你架,所以諗清楚唔好以為進可攻退可守
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

岩呀, 如果心水真係 GH 小學, 叠埋心水一定會讀的, 就更係GHK 啦.  不過家長就預左考私小/直資當比小朋友攞個經驗, 收既機會微 D (始終GHK 係開心幼稚園, 課程唔及SC, KV, etc 等深), 大抽獎就當買六合彩, 中就真係微乎其微.

原帖由 MyAshley 於 10-12-26 13:51 發表
如此看來, 要十拿九穩入讀德望學校(小學部)的話, 德望學校(幼稚園部)真是不二之選了~

agree, 都岩架.  人地會諗, 你 gh 都好好丫, 點解要轉.  我有個 friend 個女而家 p.3, 當年佢派到聖家, 想叫校長幫佢寫信叩門 maryknoll, 但校長覺得你都派得好好丫 (第二志願), 唔幫佢寫.  但我friend 當然照叩啦 (有神父既推薦信), 不過end up 都係唔得, 有無關就唔知了~

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-28 09:24 發表

Yes, 有些學校見你有一條龍back up就唔俾offer你架,所以諗清楚唔好以為進可攻退可守

原帖由 小天使kiki 於 10-12-26 13:44 發表
我考埋GHS,SFA,培僑(呢三間都唔收,就連waiting都無),仲有APS等緊result,我考嘅時候已經知道我轉咗去GHS

可能人家見你係德望幼稚園學生,升德望小學機會應該好高,所以唔俾 offer 你......

梗係GH啦, 入小學好穩陣, 唔洗擔心.

小女現在kv讀k3,上年考入GH讀k3,心諗kv學生有機會可以考更好小學,所以結果放棄了GH,但之後就很後悔了,考小一的日子真不容易過,其後考GH小一也唔收,雖然現在小女已有一間很好學校offer,但我覺得選GH你以後的日子定會快樂些!

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-12-28 08:53 發表
嘻嘻, 我 ...

舊年同你一齊考kg架, 好似你都有報SPN? 咁你囡囡會讀GH?

2005 出生既都咁唔好境咩?  咁 2007 打後個 D 真係唔敢想像~

原帖由 cykk 於 10-12-28 13:15 發表
小女現在kv讀k3,上年考入GH讀k3,心諗kv學生有機會可以考更好小學,所以結果放棄了GH,但之後就很後悔了,考小一的日子真不容易過,其後考GH小一也唔收,雖然現在小女已有一間很好學校offer,但我覺得選GH你以後的日子定會快樂些! ...
‹ 上一主題|下一主題