用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你o地好,我係一名幼稚園教師,想問o下大家意見 ...
樓主: gracewong1107
go

你o地好,我係一名幼稚園教師,想問o下大家意見 [複製鏈接]

Re: 你o地好,我係一名幼稚園教師,想問o下大家意見

[size=xx-large]十分agreed!!!!     
:-? ;-) 8-) :-P :-? ;-) 8-) :-P :-? :-P

儍咗咩!  用腳o黎做"山洞, 點解唔可以用手代替喎?
我哋細個嗰時玩捐山洞都係用手啦!!
一路唱歌, 一路玩捐山洞, 唱完就用手捉住最尾個小朋友,
咁你用腳, 唔通你用腳夾住佢哋個頭     
唔好懶有創意咁! 如果叫你自己玩,你會唔會玩先? 唔係剩係大人有自尊心, 小朋友都有! 你身為老師, 更加要識点樣保護佢哋嘅自尊心!
小朋友是從遊戲中學習, 唔係話好玩就得, 咁樣 小朋友, 就不知羞恥啦!

醒目開學勳章

其實佢問得出, 即係覺得自己冇問題, 等人去support佢....點解d幼稚園教師會咁架..真有d擔心... :-|

嘩, 你有冇問題呀, 你間幼稚園係邊, 等大家唔好讀 d教師質素咁低......低......低 :cry:

[size=xx-large]我都係好介意!

我真係估唔到你o地家長會咁大反應...
其實禁忌呢d o野我真係唔知道..."火車捐山洞"呢個動作係我同埋一個老師諗出o黎, 話不如用腳o黎做山洞, 咁會比用手做山洞更加似d, 再加上都只係唱遊, 我o地都唔覺對d小朋友有d唔好o既影響.......

其實d小朋友都覺得呢d唔係咩一回事, 佢地只會感受到係捐緊山洞, 佢地一定唔會諗到唔好果方面....其實,我真係好詫異...不過, 如果你o地小朋友知道你地家長咁反感, 佢地只會唔明白...佢地純粹只係唱遊..咁樣可能會將d保守o既思想套在落小朋友身上..可能你o地唔會認同我咁諗...

你o地問如果要我捐, 我會唔會, 我諗如果係唱遊有需要的話,要我捐山洞, 我都會咁捐, 我重申一次, d小朋友捐我都只係因為咁做會似山洞多d, 配合返所有o野

仲有,mayleung 話"呀媽成日話中國人的傳統思想覺得女人每個月的月事是不詳和不潔的,不吉利的,所以小朋友捐過就長不大....."
呢個只會係上一代好保守o既想法, 我更加唔相信...月事同埋捐過去有咩關係?

gracewong,

我想知你給家長鬧完, 你d同事&校長有乜反應? 如果佢哋企係你個邊嘅話, 我真不敢想像你間幼稚園是什麽幼稚園...............如果佢哋叱責你, 咁你就最好自我反省啦, 最好話俾我知你教邊間, 睇吓係唔係我個仔嗰間。

Fine!
咁你可唔可以講俾我哋知, 你係邊間任教呢?

醒目開學勳章

我都好想知你教邊間, 因而家幫個仔搵緊幼稚園, 講真, 真係好唔明點解要用腳唔用手, 係咪真係搵隻腳夾住小朋友個頭, 從來都冇諗過玩呢個game要用腳玩, 小朋友唔識就話姐, 但你身為一個教師....................   

老師........ 幼稚園小朋友緊係唔識諗咩係好 or 唔好啦!!!

要捐腳點解唔捐桌底( "木台" 字打唔到) 呀?!?! 捐腳的話, 小朋友手仔腳仔咪要爬底捐!??! 好 dirty o即............ o甘老師你地著裙 or 著褲呀!??!?

用手捐已經好好玩啦........

用腳的話, 唱到最後一句 : "比水沖去...." , 請問老師你會做咩動作呀!!??!?

Hei-Hei

gracewong1107

你太過份啦!你總唔知錯呀?
總係度講咁多廢話.   
你邊間學校呀?
2006年12月28日 出世-----3.41kg 1個月---5kg 2個月---6.04kg---58cm(自己度) 4個月---7.72kg---65cm(自己度)

醒目開學勳章

我諗佢唔會講邊間架啦...慘.仲幫緊bb搵幼稚園,唔會咁黑搵正佢個間卦

Ms. Wong 呀 Ms. Wong,

不如你講你在邊間教啦!!!

除o左你果班, 其他老師會否都同你一樣o甘玩呀!!??!?

請問你教o左幼稚園幾耐呀?!?!?

我都好想知, 家長有無向校長投訴呢!?!??
Hei-Hei

gracewong1107

咁多媽味袋錢落妳袋, 妳都不識受用! 抵過妳去再培訓啦!
你快D講你邊間學校啦!
你係咪唔夠胆講呢?

"用腳o黎做山洞, 咁會比用手做山洞更加似d" - 似唔似係你自己感覺, 用手小朋友一樣enjoy!

"其實d小朋友都覺得呢d唔係咩一回事" - 小朋友唔知就可以任你擺佈?  你點為人師表?

"咁樣可能會將d保守o既思想套在落小朋友身上" - 這是道德問題, 與思想保不保守無關!

"我諗如果係唱遊有需要的話,要我捐山洞, 我都會咁捐" - 撫心自問, 你比你個仔/女捐嗎?

重有, 得罪講句, 請你收埋張大頭照, 不要比家長認出你呀!   :evil:

嘩~
真係唔好俾我知您係邊間校呀~
如果唔係我一定"pop"您~
仲要到呢一刻都唔知自己有問題!!!!!!!!!!!!!!!

to HeiHei:

唔好意思, 呢度我唔方便講邊間教..

除o左我, 上星期果日我同埋另一個老師都有咁教..我著褲的,咁佢著裙, 但我果日冇睇到佢o地玩...

我教o左兩年...果個家長唔知有冇投訴..但佢話o左我好耐..

其實真係咁大件事咩? 如果係小朋友捐返小朋友, 咁問題會唔會咁大呢?

Ms. Wong,

唔方便講, 就 pm 講比我知啦!

謝謝!
Hei-Hei

醒目開學勳章

我都唔會比個仔捐其他小朋友既褲浪的, 阿黃老師, 你究竟明唔明問題係邊度呀?   下...你其他老師都係咁教, 唔係ar ma..真係激鬼氣, 講咁耐都唔明, 你唔方便講係邊間教, 不如你pm話我知啦, 我真係同個仔搵緊幼稚園架   

Ms wong,

唔方便講, 係咪你驚有人会投訴你呢?
如果你覺得自已無錯唔使驚会比人投訴
‹ 上一主題|下一主題