用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一 學校揀人的條件,你覺得那個因素? ...
樓主: Pertra
go

考小一 學校揀人的條件,你覺得那個因素? [複製鏈接]

5>4>1>3>2

原帖由 Pertra 於 10-12-2 13:27 發表
考入DSS/PRVIATE 小一 學校揀人的條件,你覺得那個因素?........点排??
1) 名牌幼稚園
2) 英普班的小朋友
3) 校內成績
4) 取奘狀小朋友
5)  家庭背景

Family background and the occupation of parents are very important.

原帖由 Pertra 於 10-12-2 13:27 發表
考入DSS/PRVIATE 小一 學校揀人的條件,你覺得那個因素?........点排??
1) 名牌幼稚園
2) 英普班的小朋友
3) 校內成績
4) 取奘狀小朋友
5)  家庭背景

family background 、social status 同識人一定係最最最重要,你睇梁錦仁同Eason都有版你睇,當然小朋友本身亦不能太差,不喜勿插!

死得啦,我個仔唔算好好 (portfolio兩版講得晒,面試又比較靜),我地又無錢無地位,真係諗唔到點解學校會揀我喎。

其實都要睇係邊間,有d直資/私校平民化一d,未必咁睇家庭/家族背景。搵d名人入去讀,讀得好就好,唔好就好長手尾(得罪有錢人o既下場)。
原帖由 milkonline2 於 10-12-3 11:09 發表
family background 、social status 同識人一定係最最最重要,你睇梁錦仁同Eason都有版你睇,當然小朋友本身亦不能太差,不喜勿插!

哈你個典型華仁仔丫,我講嗰d係好特別例子,我問你如果你識得嗰間學校嘅校長或校董你個仔入嘅機會唔會係90%以上?我就真係無錢無地位所以乜offer都無,我點知你係唔係扮窮唔想請我食飯呀,:;pppp: 不喜勿插!

o個d名人相信社會上只係佔少數,佔得幾多位丫?因為佢地而覺得個現象咁嚴重,似乎有d唔係好o岩。
原帖由 milkonline2 於 10-12-3 12:09 發表
哈你個典型華仁仔丫,我講嗰d係好特別例子,我問你如果你識得嗰間學校嘅校長或校董你個仔入嘅機會唔會係90%以上?我就真係無錢無地位所以乜offer都無,我點知你係唔係扮窮唔想請我食飯呀,:;pppp: 不喜勿插! ...

I haven't mentioned about that phenomenon is serious wow!
原帖由 thomasha 於 10-12-3 12:35 PM 發表
o個d名人相信社會上只係佔少數,佔得幾多位丫?因為佢地而覺得個現象咁嚴重,似乎有d唔係好o岩。

應該係5-4-3-2-1

醒目開學勳章

淨係識係唔夠㗎,仲要熟,佢肯出手幫至有用。做得校長校董識人無數(就算以前唔多識,做咗都自然識好多),年中唔知幾多人來求位,幫得幾多個。

原帖由 milkonline2 於 10-12-3 12:09 發表
哈你個典型華仁仔丫,我講嗰d係好特別例子,我問你如果你識得嗰間學校嘅校長或校董你個仔入嘅機會唔會係90%以上?我就真係無錢無地位所以乜offer都無,我點知你係唔係扮窮唔想請我食飯呀,:;pppp: 不喜勿插! ...

夠中肯
原帖由 traeh 於 10-12-3 12:45 PM 發表
淨係識係唔夠㗎,仲要熟,佢肯出手幫至有用。做得校長校董識人無數(就算以前唔多識,做咗都自然識好多),年中唔知幾多人來求位,幫得幾多個。

...

同意,某超級名校好多舊生,有d仲同校長搭通天地線,結果順得哥情失嫂意,有d佢都無辦法幫。仲有,要確保你搵o岩人,有d學校連校長都唔係最後話事人!
原帖由 traeh 於 10-12-3 12:45 發表

...

I didn't say it was you...just THOSE who thought it was a serious and widespread problem.
原帖由 milkonline2 於 10-12-3 12:38 發表
I haven't mentioned about that phenomenon is serious wow!   

醒目開學勳章

個人意見,我覺得面試表現真係最重要,靠family background 、social status 同識人,只係好少數,仲要係一定好勁至有用,曾蔭權、李嘉誠同四叔有幾多個孫吖?明星都未必一定得,任達華同阿B個囡據說都唔係差,但考DGJS都唔得,應該都面試時表現失準。

一般專業人士或小富之家,其實優勢只係在於資源充足,可以幫小朋友發揮所長(包括可以選擇優質但貴價課外活動,四圍去增廣見聞等),令小朋友面試時表現更好更醒目;又或者父母個人教育背景優良,教小朋友知識時更得心應手。

原帖由 milkonline2 於 10-12-3 11:09 發表

我識得有些小朋友來自普通家庭, 但DGS收了.
另外, 如個個小朋友都要睇背景, 就唔收Eason個囡了.
Eason個老豆現在係邊到 ?
當然一定有識人同有錢的位, 因私校/直資的關係, 佢地真係需要金錢上的支持, 而另一班有能力的學生就幫學校出去爭取獎牌等. 所以2方面都一定有.
另外, 老師朋友同我講過, 老師係面試時, 其實短短時間係可以見到小朋友係咪佢地杯茶. 只係我們見的小朋友較少.  
如果大家講幾分鐘睇到乜野 ? 不如想下, 如果個小朋友可以係果幾分鐘做到其他人做唔到的野..咁老師會如果選擇呢 ?
以上都係過來人見意, 不喜勿插. 不喜勿看

原帖由 traeh 於 10-12-3 13:08 發表
個人意見,我覺得面試表現真係最重要,靠family background 、social status 同識人,只係好少數,仲要係一定好勁至有用,曾蔭權、李嘉誠同四叔有幾多個孫吖?明星都未必一定得,任達華同阿B個囡據說都唔係差,但考DGJS都唔得,應該都 ...

I agree that in general, school interviews are the most important.

我舊年的親身經驗告訴我, family background 真的影響很大.
我大囝舊年考了三所競爭性頗高的學校, 兩間有SECOND IN, 一間無, 但結果都只係WAITING. 你說interview 表現最重要, 事實上我仔是talkative, outgoing, 那類人, 朋友中都知道他是那種初次見面就有禮叫人, 認真回答問題的人, 所以我沒有擔心過他interview 的表現.
我們舊年的結果是港島某男女校 有second in, 但結果只有waiting. 從當日跟校長的interview 中, 作為大人, 你強烈感受到校長覺得我們住得太遠 (在我囝first interview 唯一有關個人的問題就是問他咁遠如何上學, second in 見家長時亦第一條就問我, 我們住咁遠, 而學校外面的tunnel 放工時間很塞車, 學生課外活動又可能留校很夜, 問我如何打算, 作為成年人, 你這樣三番四次強調, 相信很多東西心裡有數), 校長亦知道我們家庭的職業並不足以符合他們的要求 (先生一個人工作, 人工多少校長肯定知道, 我們沒有太大本事住在學校附近的富貴區). 需知道這學校一開始時己經是按親疏排number 1, 2, 3, 4, 我們是4, 最沒有關係的一組.
在interview另一間九龍一線男校 時, 我囝被錯誤地安排到用普通話的一組 (我仔完全唔識普通話, 我當然唔會選普通話), 一直覺得係不小心, 後來識得人知道, 原來亦按親疏地安排小朋友interview的組別, 有關係的 (如告之我這個朋友, 他識得裏面某位人仕, 所以可以入有關係組interview, 亦成功得到second in 機會) 會入一些問題較容易, 而且入選機會大的一組, 而我們這類沒關係, 沒有BACKGROUND的, 就會入一些較難, 或是本身那些組亦只是萬中選一的一組... 所以往年我們連SECOND IN 也沒有.
經歷了舊年的一役, 我知道我的孩子並不一定輸給別人, 輸的, 應該是我們兩公婆的背景.....
坦白說, 動輒就二三千人INTERVIEW, 才選百多個入選, 大部份小朋友表現都差不多, 如何安排小朋友入組INTERVIEW, 相信大家心裡有數

,

無所謂既,沒有什麽大不了,你講個間so far so good啦,但真係唔係個個啱.

原帖由 pamelaywy 於 10-12-3 18:23 發表
我舊年的親身經驗告訴我, family background 真的影響很大.
我大囝舊年考了三所競爭性頗高的學校, 兩間有SECOND IN, 一間無, 但結果都只係WAITING. 你說interview 表現最重要, 事實上我仔是talkative, outgoing, 那 ...
無知是福

I think I know which schools you are referring to.

1st school - distance is a genuine concern.  Even in another DSS school in W Kowloon, the principal (who is widely accepted as a caring one) asked my friends, a pair of parents living in Eastern District, how they could cope.  The wife is a full-time housewife and the family is not rich, and their child is accepted by the school you mentioned (they are not related to the school or have connections) as well as the one in W Kowloon I mentioned.

2nd school -  if my guess of the school is right, the 2nd interviews of this school are generally arranged according to the application sequence.  I don't know whether your "insider" friend referred to "many" or "just a small number" of candidates with earlier interviews, but earlier interviews do not guarantee acceptance if the child's performance is not good enough compared to other candidates.  

In any case, we can speculate based on info we have, but we do have to consider whether the speculation is based on proven facts and sufficient information.
原帖由 pamelaywy 於 10-12-3 18:23 發表
我大囝舊年考了三所競爭性頗高的學校, 兩間有SECOND IN, 一間無, 但結果都只係WAITING. 你說interview 表現最重要, 事實上我仔是talkative, outgoing, 那 ...

醒目開學勳章

你仔仔係港島該男女校(如果我無估錯)入到SECOND IN,其實已經證明佢地無介意你family background,而你仔仔面試表現真係好,否則千幾二千人報名,只要揀二百個SECOND IN,又點會揀中你仔仔?
唔排除有D family background係會睇,例如你係校董個仔,或者係李嘉誠個孫,如果嚟面試,點可以唔比面?但呢類猛人會有幾多個?
你仔仔應該真係好叻仔,只係臨場表現可能無完全發揮,至變成waiting啫。咁佢而家讀小一開心嗎?
我大囝舊年考了三所競爭性頗高的學校, 兩間有SECOND IN, 一間無, 但結果都只係WAITING. 你說interview 表現最重要, 事實上我仔是talkative, outgoing, 那類人, 朋友中都知道他是那種初次見面就有禮叫人, 認真回答問題的人, 所以我沒有擔心過他interview 的表現.
我們舊年的結果是港島某男女校 有second in, 但結果只有waiting. 從當日跟校長的interview 中, 作為大人, 你強烈感受到校長覺得我們住得太遠 (在我囝first interview 唯一有關個人的問題就是問他咁遠如何上學, second in 見家長時亦第一條就問我, 我們住咁遠, 而學校外面的tunnel 放工時間很塞車, 學生課外活動又可能留校很夜, 問我如何打算, 作為成年人, 你這樣三番四次強調, 相信很多東西心裡有數), 校長亦知道我們家庭的職業並不足以符合他們的要求 (先生一個人工作, 人工多少校長肯定知道, 我們沒有太大本事住在學校附近的富貴區). 需知道這學校一開始時己經是按親疏排number 1, 2, 3, 4, 我們是4, 最沒有關係的一組.
...

原帖由 traeh 於 10-12-3 21:28 發表
你仔仔係港島該男女校(如果我無估錯)入到SECOND IN,其實已經證明佢地無介意你family background,而你仔仔面試表現真係好,否則千幾二千人報名,只要揀二百個SECOND IN,又點會揀中你仔仔?
唔排除有D family background係會睇,例 ...

second in 是完全唔駛interview 小朋友的, 他只負責在旁安靜看書, 這一點他一定做得到, 所以不會是他second in 失準, 因為整個過程只是in 家長. 校長除了介紹學校外, 討論話題總是離不開我們住那裏, 爸爸工作的地點, 成年人中的對話, 有些東西不用畫出腸, 也會明白的. 所以就算他在first in 沒有考慮我們background, second in 也考慮了.
我不是太serious, honestly, 自知沒有資格和能力供孩子讀這所學校, 算是見識過而矣. 不過見到這題目, 分享一下我舊年的 "個人" 經驗和 "個人覺得"的 觀感, 根本不需要proven facts (又不是法庭, 係咪 ?)

‹ 上一主題|下一主題