用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細仔會唔會無書讀
樓主: loyeewah
go

細仔會唔會無書讀 [複製鏈接]

原帖由 orsiuping 於 10-11-30 18:01 發表
我既建議係若然報坊間d playgroup, 不如報一d 正統幼稚園既 PN班, 因為將來將PN "對学生評估報告"夾埋落去申請K1份form時, 其認受性比較大。  我地話今午報K1情況爭得勁,話出年再黎過,之前幾年可以禁講,但係由2008年出 ...

我都贊同出年競爭係仲激烈, 所以邨校都要讀住先. 老實講, in SC令我有深切嘅反省. 以目前嘅教導方法, 出年捲土重來係咪一定得? 當然唔係. 為增加出年嘅成功率, 未來一年要好好部署, 絕對唔可以hea過呢.

我囝囝又係9月仔,感覺上,下年冇TAKE TWO,好學校大把選擇,會收超級大仔嗎?  到時,阿仔又大人一大段,怕佢會唔開心。

原帖由 evaywwong 於 10-11-30 18:03 發表
奸爸爹!

就係 培正 出生日 cut off 到 8月31日囉

原帖由 fishballbaby 於 10-11-30 18:13 發表
我囝囝又係9月仔,感覺上,下年冇TAKE TWO,好學校大把選擇,會收超級大仔嗎?  到時,阿仔又大人一大段,怕佢會唔開心。

我個女0810, 報左13間4間rejected, 2間waiting, 2間撞期冇 in, 但得一間屋村有offer,,,,,,  
一樣咁down~~

九龍塘有:
啟思- rejected
培道- rejected
kv - waiting
sc - waiting
民生- 未知
宣道- 未in
協恩- 未報
啟思小學+york - 報左冇去...

荃灣有:
luk yeung - rejected
荃浸 - rejected
吳國偉- 未知
天主教領報- pm offer

My Love, My Soul mate~~

原帖由 orsiuping 於 10-11-30 17:47 發表
我個女都係細女(仲係超細0812個隻), 所以我好明白你既心情, 但係唔好禁灰心, 今年唔得咪再等到出年再黎過, 你可以用今年既經驗來裝備仔仔, 記得: 機會係會留畀有準備既人。我早知個女細,要同大佢1-15個月既小朋友爭好 ...

我個女都係0812, 又係有跑馬地竇血, 玫瑰崗,offer.  而家個人定哂.  當初已經有哂心理準備,如果冇好嘅offer,就普通k1都讀,當然而家就更安心啦.

今年細B嘅成績都唔錯,至少我囡囡嗰班0812朋友個個都有好幾個offer响手,好多都係第一二志願添。唔好睇到咁灰啦,細仔總比7,8月嘅B好,至少有多個機會再試。加油呀!!

又唔好將個出生數字放到咁大, 事關呢几年既出生數, 佔四成係內地孕婦生既...
原帖由 orsiuping 於 10-11-30 18:01 發表
我既建議係若然報坊間d playgroup, 不如報一d 正統幼稚園既 PN班, 因為將來將PN "對学生評估報告"夾埋落去申請K1份form時, 其認受性比較大。  我地話今午報K1情況爭得勁,話出年再黎過,之前幾年可以禁講,但係由2008年出 ...

醒目開學勳章

我問咗將會讀N班嘅學校, 佢話K1會有位, 咁我都有個backup

個人好亂

親子童讀樂

咩事咁亂呀? 我都係0809媽咪我都未有offer
原帖由 loyeewah 於 10-12-2 11:14 發表
個人好亂

完全明白你們的憂慮,但遲些一定會有好多位放出來,你們可以keep住寫求位信給學校為表誠意可親身交去學校,上年我都等了大半年才有消息,不要覺得自己和孩子做得不夠人好,不要比較,如果係細b出年可再考過不要灰心,各位媽加油呀!

我in 咗好多間,寶血am,呂郭pm,sc wait,kv wait,Victoria wait, 靈糧 wait, 之前唸隹約克pn唔會上k1,但手上d offer 又冇乜。我女是0810 b, 所以1 線都冇機了

可以問吓下午班,
我仔0809BB報7間下午班,7間都收左,
我係因怕細仔難有學校收
加上佢的作息時間而報晒下午班!

加油啊! 唔會無書讀既!

我B係0810尾係細仔,句子甚至單字有d音都發唔到!我驚冇人收,所以我之前都佈咗好多間呀,第一間in既係九龍塘啟思,竟然有offer,我都巳經好心滿意足,之後in york國際班都好意外收咗,一心入york 已別冇他求,之後又一村收,真的冇想過咁好彩,早日st Cat 收了小b英普班,簡直估唔到tim!
歸納過去,我個人覺得由於我佈了好多好多間學校打底,在心態上覺得第一間唔得便第二間既心情去同bb in,父母輕鬆時bb都會輕鬆咁去in,反而效果會出乎意料好都唔定呢!大家既心態不要咁灰,共勉之....

原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-2 18:17 發表

我都係0810細仔, 又係之前好驚無學校收, 報左好多間, 多到d interview same date & time, 都有幾間in唔到, 一開始有york offer, 其實係諗住之後的收就好, 但唔收都會讀york, 因我覺得york都唔差, 所以之後都好輕鬆 ...

哈哈,我都要多謝York呀,因為我個囡第一個offer都係佢俾架。嗰日個囡真係in得好好,令到我地兩公婆覺得佢係得嘅,所以勇到無俾留位費!Wakakaka
‹ 上一主題|下一主題