用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍真光中學(小學部)Result
樓主: abugi-daddy
go

九龍真光中學(小學部)Result [複製鏈接]

剛回家本諗住明天先收信, 但心血來潮走返轉頭, 就見到有2封信la. 一封係九龍真光, 而另一封係九龍禮賢. 結果係真光收咗; 禮賢係waiting! 我地係第一封收offer letter. 仲有2間等result.
各位加油~!!

我今日收到Waiting list ,好似好多waiting 其實仲有無機會架!
我好擔心呀!

今日收到信,我個女收左。
未收到信又覺得自己小朋友條件會輸既,唔好擔心。
1• 我個女係細女。
2• 仲係年尾添。
3• 宗教又唔同。
4• 唔係富有既住址。
5• 留心觀察呢間學校比其他學校既教師明顯唔同,好有heart。

My girl is on waiting list too.

真係無rejected letters?

其實這間學校有什麼優勝之處? 我知道'真光'是傳統好學校, 但面試當日, 目所見都是那麼殘舊, 學校似乎跟外面世界/教學脫節呢?

純個人感覺, 不喜勿插, 請指正!

仲未收到信, 期望明天有好消息

講真校舍好似六十年代。面試當日見到有部份家長(身上有名牌打扮果班)都面上流露感覺唔係好舒服,可能我係男,留意細節唔你地唔同(呢度好似九成係媽咪)。

不過要同你地分享既係,九龍塘有間出名既國際幼稚園有同樣既歷史背景,約四十年,我身為生意形男士,當年個女兩歲面試K1,都有你地今日同樣感覺,嘩!又話呢間幼稚園幾出名,我頭兩日同個女一齊返學見到外牆甩油,地台高高低低,課室細,左一個課室,右一個課室,樓梯底又一個,上左上層有成七八個,迫唔迫D呀。 今日我個女都K3囉,讀得好,成績好,好鐘意返學。

我個仔都係waiting, 佢地in左幾多人呢? 係唔係收百多個位呢? 老實講我refer waiting(不用即比4舊留位), 因間學校真係有點與世隔絕, 仲有好似話明年重建校舍, 即可能要在臨時校舍不知捱多少年才可入讀新校舍...所以真係要諗諗, 收左嘅家長最好同學校confirm下有冇此事!

收生是兩班共六十人。
聽說重建等候教署批准。

如果真係重建,會唔會好多人唔考慮呢?
但係女拔小,中學搬左暫借校舍都一樣咁多人報,吹脹。

WAITING TOO

回復 27# A8888 的帖子

讀書係睇教學質素,老師是否用心教導及『愛』學生。當然,比起女拔或SPCC,成績一定無得比,但學生的品格來說,真小的兒童的確比很多頂級名校優勝,表裡一至,心地善良,純真之餘,帶點點乖巧。

... repeated message ...

原帖由 A8888 於 10-11-13 01:47 發表
我個仔都係waiting, 佢地in左幾多人呢? 係唔係收百多個位呢? 老實講我refer waiting(不用即比4舊留位), 因間學校真係有點, 仲有好似話明年重建校舍, 即可能要在臨時校舍不知捱多少年才可入讀新校舍...所以真 ...

佢地in左幾多人呢? more than 900
係唔係收百多個位呢? around 75

Today morning PTA meeting, I talk to the parents (some are "Waiting", some are "OFFER"), all of them are quite "likely" the school.  So far NO parents will reject the offer or waiting due the old "校舍".

We're really happy today.  we got two offers, one is TL one is 禮賢

甘又無人知係咪唔得個d全部都係後備生 ?

We will give up the seat la.

回復 1# lamlam23 的帖子

你有邊間 offer  呀?

崇真,禮賢,TLI think we will go to 崇真
How about you?

一級得兩班, 即係共60人.
佢地班名係:
小一 = 真一, 光一
小二 = 真二, 光二

回復 2# lamlam23 的帖子

我有祟真, 真光係後備生,
TLI 係邊間呀?

回復 39# bobo620 的帖子

打錯左,即係真光
你會唔會讀祟真
‹ 上一主題|下一主題