用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 亞仔功課多到不得了
樓主: CecilyHo
go

亞仔功課多到不得了 [複製鏈接]

Hi ppkm,

我都唔知道點為知多唔多功課, 因我剛剛先小一, 我都係度適應緊, 但d嘢真係唔係少囉, 除功課外, 都唔少額外嘢, 又好似今日默完英文咁, 下星期五又要默啦, 下星期有幾日有short test(每科都係), 11月4日開始就正式測驗, d嘢好趕好趕咁, 都好有壓迫感丫.. 不過, 我信每樣嘢都要適應, 都要付出, 之後就會有收成

我地大家一齊努力丫!

原帖由 ppkm 於 10-10-22 13:16 發表
HI,aquarius828,

妳好呀!

點解小一伊家咁多功課架,係咩上午班功課多d呀,感覺上好似多d時間,呵..升上小二後,我的功課同小一差唔多,除左數學既量多左.有時第日默中文,前一晚中文總特登唔俾功課,話俾我的溫默書,幾正, ...

hi, aquarius828,

好有壓逼感,呢個我諗係個個一上左小學既家長既感覺,真係做到無時停呀,想抖下氣都唔得,哈..每個循環周都有中,英文默書,我的都係一樣呀,不過小一係適應期,特別覺得緊張,去到小二已經慣晒,麻木晒啦,哈...小測都係小一上學期先有,俾小一小朋友適應下,下次就直接考架啦,努力呀!

哈哈!仔仔今日病了, 無返學, 都有17樣功課呀.勁呀, 真係病都唔病得.

我ga心得係剝削佢ga利益. 1.因為我有請補習姐姐上門同佢補功課, 次次都留番功課等補習姐姐上來同佢一齊做, 我話姐姐唔係同做功課, 係睇你功課有無錯, 如果你唔做哂功課, 我叫姐姐唔上來.2. 你唔做哂功課唔準買玩具, 唔準買呢樣個樣. 有次我咁同佢講, 佢話買粒糖都唔得, 我話係, 買乜都唔得. 3. 有時會打下佢, 不過而家小了(touch wood). 其實打了, 我個心好痛, 但佢又唔聽話. 無計.不過佢乖ga時候我有獎勵o架.
原帖由 aquarius828 於 10-10-22 11:00 發表
CecilyHo,

我都覺得我地越嚟越多嘢做咁(小一)! 不過我聽你咁講, 你仔仔都好乖好叻, 懂自動自覺, 唔係個個小朋友都會架, 你唔好咁擔心啦? 如果我隻仔學到你果個咁就好啦 (得閒就過兩招比我啦 )

P.S. ...

原帖由 CecilyHo 於 10-10-22 16:31 發表
哈哈!仔仔今日病了, 無返學, 都有17樣功課呀.勁呀, 真係病都唔病得.

我個小六,這星期是測驗週,功課只是改正。

ppkm,

多謝你丫, 又比我知多d嘢啦, 原來只有小一上學期先有pre-test, 咁即係下星期都無架啦喎, 是嗎?

CecilyHo,
係呢, 想問問你幾時開始請補習姐姐嘅呢? 同埋你仔仔好鍾意個姐姐的嗎? 佢咁都比你威脅到佢嘅
而我由阿仔出世開始至e家, 都未打過佢的, 當我最嬲嘅時候, 只會破口大罵, 有時仲叫到我聲都沙埋

原帖由 CecilyHo 於 10-10-22 16:40 發表
我ga心得係剝削佢ga利益. 1.因為我有請補習姐姐上門同佢補功課, 次次都留番功課等補習姐姐上來同佢一齊做, 我話姐姐唔係同做功課, 係睇你功課有無錯, 如果你唔做哂功課, 我叫姐姐唔上來.2. 你唔做哂功課唔準買玩具,  ...

aquarius828,

係呀,只有小一上學期有,叫做俾小一小朋友適應下測驗,因為大部份未試過,所以小測是不計分的.

ppkm,

Please check pm. Thanks!

原帖由 ppkm 於 10-10-25 11:22 發表
aquarius828,

係呀,只有小一上學期有,叫做俾小一小朋友適應下測驗,因為大部份未試過,所以小測是不計分的.

aquarius828
仔仔係由三年班下學期開始, 因為我覺得佢學業成績開始有問題. 個姐姐好鍾意我個仔, 成日送小禮物比佢, 所以咪可以同佢講數囉.
原帖由 aquarius828 於 10-10-24 22:56 發表
ppkm,

多謝你丫, 又比我知多d嘢啦, 原來只有小一上學期先有pre-test, 咁即係下星期都無架啦喎, 是嗎?

CecilyHo,
係呢, 想問問你幾時開始請補習姐姐嘅呢? 同埋你仔仔好鍾意個姐姐的嗎? 佢咁都比你威脅到佢嘅 ...

其實我想問下各位家長, 下星期開始測驗, 以往測驗同考試都係係一星期內完成, 即星期二開始考到星期五完哂, 而家改咗星期四先考誇到下星期二,各位覺得這樣安排是否好?

CecilyHo,

咁即係個補習姐姐真係有計, 如果有需要, 我都想你介紹下果位補習姐姐給我呢?

雖然我係小一家長, 我地d test都係由星期四開始至再下星期二咁樣, 我覺得幾好丫, 因為test完兩科, 有兩日比我地再衝一衝, 只係個人認為

原帖由 CecilyHo 於 10-10-25 13:04 發表
其實我想問下各位家長, 下星期開始測驗, 以往測驗同考試都係係一星期內完成, 即星期二開始考到星期五完哂, 而家改咗星期四先考誇到下星期二,各位覺得這樣安排是否好? ...

原帖由 CecilyHo 於 10-10-25 13:04 發表
其實我想問下各位家長, 下星期開始測驗, 以往測驗同考試都係係一星期內完成, 即星期二開始考到星期五完哂, 而家改咗星期四先考誇到下星期二,各位覺得這樣安排是否好? ...

幾年來都是星期四﹑五﹑一﹑二,為什麼你現在才提?

係仔仔二年級下學期先改, 只係想問下大家意見啫.
原帖由 君媽 於 10-10-25 21:01 發表

幾年來都是星期四﹑五﹑一﹑二,為什麼你現在才提?

hi aquarius 828,

please check pm.

Thanks!

原帖由 ppkm 於 10-10-26 11:01 發表
hi aquarius 828,

please check pm.

原帖由 CecilyHo 於 10-10-26 09:43 發表
係仔仔二年級下學期先改, 只係想問下大家意見啫.  

啊! 明白。 我的建議是星期一﹑二﹑四﹑五,星期三是教師發展日,放一日假來溫數學﹑常識。

good idea
原帖由 君媽 於 10-10-26 15:40 發表

啊! 明白。 我的建議是星期一﹑二﹑四﹑五,星期三是教師發展日,放一日假來溫數學﹑常識。

其實我想知循小現在是否BAND 1? 循中又如何呢?
‹ 上一主題|下一主題