用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生幼稚園
樓主: NICOLE123
go

民生幼稚園 [複製鏈接]

其實其他學校的老師又點會知道係民小唔要個小朋友,定係個小朋友唔要民小呢?

原帖由 B.B.BaBa 於 10-9-16 17:13 發表
其實其他學校的老師又點會知道係民小唔要個小朋友,定係個小朋友唔要民小呢?

考小學要交k既成績表.我估佢地唔多唔小會估到

原帖由 sllau 於 10-9-16 17:07 發表

等我問我d教書朋友,會唔會咁樣不合理去睇d一條龍或半條龍小朋友去考其他學校先...
如果因為個小朋友唔係佢地杯茶而唔收,咁又無話可說,但係如果係估間學校唔要個小朋友,就算小朋友表現好都唔收,咁就對d smart既小朋 ...

我聽過如果本身小朋友係讀一條龍既k 考小學係難d

所以只係靠"估",而影響對個小朋友印象甚至唔收,就真係無陰勁咯,間學校讀唔讀都罷lor.....

原帖由 NICOLE123 於 10-9-16 17:38 發表

我聽過如果本身小朋友係讀一條龍既k 考小學係難d

因為呢d學校課程相對易d,所以有d輸蝕!
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

不過咁講啦 要keep到小朋友係k當中成績中上我估又唔難既 (只要父母有心教)
即係升民小既機會都大
如果小朋友本身唔得比你升到民小未追得仲辛苦

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-16 17:41 發表

唔係 而係d 學校會估 收左你都未必讀 因為你自己本身都有back up

原帖由 NICOLE123 於 10-9-16 17:37 發表

考小學要交k既成績表.我估佢地唔多唔小會估到

但係,唔係讀一條龍既小朋友都有k既成績表??學校都會收嫁,情況唔係一樣嗎?機會唔係均等咩?成績唔好機會都應該一樣細d咩....

原帖由 sllau 於 10-9-16 17:46 發表

但係,唔係讀一條龍既小朋友都有k既成績表??學校都會收嫁,情況唔係一樣嗎?機會唔係均等咩?成績唔好機會都應該一樣細d咩....

即係如果我係老師 我見你係半條龍既k 學生
再睇埋你既成績表唔係top 既.而係一般 可能會估係你讀緊既學校本身唔收番你囉

Agree!

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-16 17:41 發表

原帖由 NICOLE123 於 10-9-16 17:43 發表
不過咁講啦 要keep到小朋友係k當中成績中上我估又唔難既 (只要父母有心教)
即係升民小既機會都大
如果小朋友本身唔得比你升到民小未追得仲辛苦

認同呀....
無論小朋友讀邊間學校,如果佢追唔上都讀得辛苦,早d轉校都係好事,所以追唔上學校課程的話一條龍學校收返幾多%還是100%,家長都應以小朋友為本,要flexible,揾第二條出路....
如果民小唔收,我個人就唔會同小朋友去考d再top d學校...
因為自己知自己事...

我都聽好多cases係小朋友讀名校壓力大 (無論小朋友或家長),最終自己無隱而要轉校....
我又認識有d讀名校而墊底既朋友,佢地往往係最反對盲目追求名校既人...因為佢地讀好唔開心...
人生漫漫長路,有邊個可以預知小朋友既將來係點?讀唔讀得書呀?個人覺得,在幼稚園階段最重要係培養自信,良好品格以及正面既人生觀,閱讀興趣,主動學習....

都講明係不少於百分之八十五,即係都有可能百分百小一學位俾晒幼稚園部的學生。所以近幾年都有唔止百分之六十幾的幼稚園部學生直升小學部。
當然,幼稚園部 k3 學位係多於小一學位總數,所以無可能係百分百幼稚園部學生直升小學部
‹ 上一主題|下一主題