用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 校車事件2 (ATTENTION)
樓主: Little_cy
go

校車事件2 (ATTENTION) [複製鏈接]

唉 我個女架校車要4:20 分先係克街落車, 佢話導修堂上得15分鍾 就已經要去預備等上校車, 而家轉左去英皇中心落車 先早返4:05 分落車, 咁多左呢個導修堂其實係比啲學生去準備上校車

其實法例是不是容許2個座位,坐3個小朋友呢?
因為我都留意到其他的學校的校車/保姆車,有這個情況,而且都頗普遍.我今日見到的那架校車更在兩座位的上安了三條安全帶添!

原帖由 vanyau 於 10-9-17 13:33 發表
其實法例是不是容許2個座位,坐3個小朋友呢?
因為我都留意到其他的學校的校車/保姆車,有這個情況,而且都頗普遍.我今日見到的那架校車更在兩座位的上安了三條安全帶添! ...

我以前已作出回應,但原來有少許地方弄錯,法例規定應是三名一點三米以下小童當兩個計算,而不是早前說的一點二米.

我在Google搜尋到以下資料:

運輸署網頁

http://www.td.gov.hk/tc/road_safety/road_users_code/index/chapter_5_for_all_drivers/driving_/index.html

(最下面部有以下寫法)

乘客

前座乘客的身體,應與儀錶板最少保持四分一米的距離。一旦發生意外,此距離可讓安全帶有足夠時間回索並將乘客固定於座位,避免撞向儀錶板。

乘客必須有妥當和穩固的座位。載客人數不得超出車輛牌照的規定(未滿三歲的小童不計算在內。三名三歲或以上而不高於 1.3米的小童,應可作兩名乘客計算。)

醒目開學勳章

我都覺得導修堂同個原意已經唔係好同,因為會拎左D時間黎上校車,佢地執得書包黎又冇左5分鐘,咁我寧願好似以前咁830至上堂
原帖由 VANESSA1109 於 10-9-17 12:05 發表
唉 我個女架校車要4:20 分先係克街落車, 佢話導修堂上得15分鍾 就已經要去預備等上校車, 而家轉左去英皇中心落車 先早返4:05 分落車, 咁多左呢個導修堂其實係比啲學生去準備上校車 ...
‹ 上一主題|下一主題