用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校隊 & 泳隊的分別
樓主: 1205
go

校隊 & 泳隊的分別 [複製鏈接]

小朋友幾多歲可以參加比賽, (學界 &  區賽)

點報名參加的 ?

入左場係咪唔出得去架?? 如果差唔多時間先入去報到, 游完又閃出去休息得唔得??

1205,

學界係要由學校選出,由學校報名,分甲乙丙組,4年班開始,但只要你係學校既水試嬴到4年班,2,3年班都可以代表學校游丙組既,直至5年班先游乙組.
區賽就分年齡,9歲組最細,當然就算你6,7,8歲都可以參加,都係游9歲個組.每年7,8月開始報名,要留意康文署個網頁或者去就近既體育館都有報名表格,不過就只限自己個區.

IRON,

報到我唔肯定係咪可以遲,因為我未試,我0地一定早到,另外唔駛入場,個看台係自由出入0架,冇限制.

babych,

要睇你住邊區喎,我囡學個間泳會係沙田呀

Hi EvaLam^^,

可以自由出入, 咁駛乜6:30去呀, 睇日程表到咁上下自己個項目先入去, 游完咪閃返出去休息食野, 再到下一個項目前再入咪得囉, 除非幾個項目差不多時間. (haha, 我係一個hea媽咪)

妳小朋友嬴過咩項目呀?? 係咪即日拎獎架??

原帖由 EvaLam^^ 於 10-8-12 23:33 發表
1205,

學界係要由學校選出,由學校報名,分甲乙丙組,4年班開始,但只要你係學校既水試嬴到4年班,2,3年班都可以代表學校游丙組既,直至5年班先游乙組.
區賽就分年齡,9歲組最細,當然就算你6,7,8歲都可以參加,都係游9歲個 ...

多謝你詳細解釋...

吾好意思真係想問一問家長

一星期游足3日以上.用左好多時間去練習, 學業上點樣去分配時間.

原帖由 1205 於 10-8-13 11:16 發表
吾好意思真係想問一問家長

一星期游足3日以上.用左好多時間去練習, 學業上點樣去分配時間.

haha.......我都想知.

我仔仔都係一星期游2-3日, 佢間學校已經出名少功課, 返黎可能已做左4分3, 我排時間都仲好緊張, 當然仲有恆常既英文, piano, 奧數, 黎緊小四加左功夫, 可能仲有多一種樂器(睇下抽唔抽得中音統處), 到時真係唔知點排時間, 頭痛中~~(星期日係家庭日, 一定唔排)

原帖由 IRON 於 10-8-13 17:38 發表

haha.......我都想知.

我仔仔都係一星期游2-3日, 佢間學校已經出名少功課, 返黎可能已做左4分3, 我排時間都仲好緊張, 當然仲有恆常既英文, piano, 奧數, 黎緊小四加左功夫, 可能仲有多一種樂器(睇下抽唔抽得中音 ...

我一星期都係學2天游水, 所以泳會叫我join佢地, 我都話諗下先, 不過最後都吾join 啦, 始終讀書為上,  因為我地功課都吾少, 又要默書又要考試, 平時都要返英文 , 數學, 普通話,  體能同精神上, 都怕她應付不來

簽名被屏蔽

原帖由 IRON 於 10-8-13 10:02 發表
Hi EvaLam^^,

可以自由出入, 咁駛乜6:30去呀, 睇日程表到咁上下自己個項目先入去, 游完咪閃返出去休息食野, 再到下一個項目前再入咪得囉, 除非幾個項目差不多時間. (haha, 我係一個hea媽咪)

妳小朋友嬴過咩項目呀 ...

區賽個種人山人海係好得人驚,基本上你準時來到,想搵個位都難,最多得第一二行太陽直晒既位,坐一陣都中暑呀,所以D人只要唔晒既地下&樓梯都霸來坐,我0地個會有位媽咪非常偉大,佢年年都係6:30就去霸靚位(看台開門時間),真係遲一步D好位都比人霸晒0架.
有D池附近咩都冇,想休息都唔係0甘容易,行來行去小朋友咪仲辛苦,所以搵個唔晒既位比佢0地坐係好重要.

我囡之前都係嬴50米自同50&100米蛙.

我個囡唔會係學校做功課,佢話小息一定要留來玩,但放學距離操水時間有一個鐘頭,佢通常都會係呢個鐘內做晒功課,游完水返屋企食完飯就溫下書練下琴,10點左右就上床訓覺,另外一星期有兩日畫班同學校歌詠隊既課外活動,0甘D功課就會夜晚先做,星期六就上英文班同學琴,暫時都冇影響到學業.
可能好多人會覺得用0甘多時間游水,小朋友會唔夠時間用,但我反而覺得我個囡仲積極0左,佢唔會浪費時間,以前冇游得0甘密,佢可以用3個鐘頭先做晒功課,咪咪摩摩,真係好勞氣,依家佢知唔快D做晒功課就冇得游耐D,所以佢自己會好緊張,重點係游水係冇得迫既,一定要佢0地有興趣,我個囡係非常非常鐘意游水,有時真係有D事唔去游,佢都會好唔開心,正頭可以用沉迷來形容.

簽名被屏蔽

我仔學校最後係cp做功課堂, 我叫佢要抄寫既就拿拿臨做晒, 要問要諗既就之後做或返黎問我, 通常都係識做既; 佢都好緊張小息, 佢話要休息下/同同學玩/行下......主任叫左佢2次做風紀佢都唔制, 因為小息要當值.

不過妳地學校唔駛學樂器咁好?? 我地小一時都仲接受piano, 小二開始成日話要學弦/管, 半迫半就我都諗住搵多樣俾阿仔學, 難得佢又話肯, 不過排時間表就真係頭都大.......

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-8-14 12:25 發表

我囡學校每人都有學一樣樂器架(高小有機會要學兩樣添)...不過佢地係0係學校學(單對單),所以放學之後係唔需要抽時間出去學樂器,只需要係屋企陪練習架咋... ...

妳梗係讀音小啦. 我一早睇埋睇埋人地d意見, 都算醒目地全部都係上門老師, 只係小一piano去左柏記一年, 小二先買新琴, 果年車出車入都想ccccc.

岩岩車完阿仔去學功夫, 返黎時我問佢最鍾意咩, 佢答游水, 功夫, 奧數同piano都係至愛, 我話遲下小四可能多d功課, 如抽中saxophone又點算, 仲有英文.......哎

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-8-14 19:27 發表

全中.. ..阿囡要玩0既活動都係體能上0既野(除左水墨畫之外)...不過我地心態上都只係想佢強身健體,並唔係要有咩級數/獎牌.etc...所以之前阿囡游水有牌lor..我地覺得已經係bonus黎架啦... 參加課外活 ...

咁有牌拎又真係幾有推動力架, 父母當然係只想子女強身健體, 但見到有成績真係會好開心! 我仔仔都係舊年暑假先開始游, 我地又係咁既心態, 但佢真係越游越有勁, 我地都好意外!

講開音小, 我地有鄰居小朋友今年小一, 想問唔係個個小朋友都有音樂天分, 如果真係上唔到樹既點算呢??

簽名被屏蔽

咁如果真係拉牛都上唔到樹呢?? (我自己就係啦), 咁音樂科唔及格又如何?? 定係求其都上到岸??
‹ 上一主題|下一主題