用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀理解
樓主: hisukilo
go

閱讀理解 [複製鏈接]

謝謝. 我成日同仔仔去泳池, 經過圖書館, 見d大人同小朋友一大堆書咁借, 我諗真係睇得咁多?? 亦唔覺睇得多就得益, 我同仔仔係重質不重量.

諗起我細個, 睇書都好快, 但我會隔一段時間又睇返, 每次既感覺都唔一樣, 所以我會買唔會借.

原帖由 happyvalley 於 10-8-1 00:33 發表

好方法。不過我女兒已經睇緊大人書,因為多字+好深入情感的,佢睇書快我十倍,我亦無佢記得咁清楚,所以我都係叫佢自己抄心愛句子,即是自己搞掂。 ...

請問你囡囡多大開始睇大人書,起初看那類型呢?

原帖由 happyvalley 於 10-8-1 00:33 發表

好方法。不過我女兒已經睇緊大人書,因為多字+好深入情感的,佢睇書快我十倍,我亦無佢記得咁清楚,所以我都係叫佢自己抄心愛句子,即是自己搞掂。 ...

什麼的大人書?你囡好似小二到?

原帖由 Fion_Chan 於 10-8-2 13:41 發表

什麼的大人書?你囡好似小二到?

小三升小四,其中一本係『達文西密碼』。所以點可以任何延續故事,為有抄句子(呢本算淺白)。

終於睇完本有關提高閱讀能力的書,發現原來小朋友自己閱讀文章,會有很多問題出現,而父母亦很難察覺.所以非常認同,與小朋友一起討論,因為在討論期間,父母可以發現小朋友,到底對文章了解到多少.

一邊看文章,一邊思考是非常重要,比如文章第一段主要說明什麼,其中的詞彙是否明白.書中亦提及每年都要留意小朋友的閱讀能力,有否退步或停滯不前.
‹ 上一主題|下一主題