用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問資優兒的媽媽你們的兒子3歲時會有什麼特別叻? ...
樓主: juliet
go

請問資優兒的媽媽你們的兒子3歲時會有什麼特別叻? [複製鏈接]

唔知你講大女定細女?

大女小三時已經由中大兒科o個邊免費check o左, report寫"特優智能"(≥130).... 唔好意思, 會唔會係我理解錯o左? 請指教...
但事實上係唔係gifted對我o地都冇太大意義, 我o地只想佢愉快學習同多d時間玩... 另外我亦提過, 如果唔係中大兒科由出世跟到大o既project, 我o地係唔會特登帶佢去check...

而細女一樣, 暫時冇行為朋輩等特別問題, 我o地亦唔考慮帶佢check(同時亦唔覺佢係), 教細女o既模式, 大致同教大女差唔多, 只係大家興趣唔同, 我o地會投其所好...

原帖由 wawa 於 10-4-23 11:23 發表
你個囡可能屬於bright 唔係gifted, gifted 的小朋友佢的理解力會強好多, basic 的野反而未必識, 所以咁細個真係唔好浪費金錢去CHECK 佢係唔係gifted, 不過現在有好多家長細時已經教咗佢地好野, 所以而家o的小朋友個 ...

原帖由 靖嵐 於 10-4-23 08:41 發表
見你周圍問... 唔好意思, 其實好多bk媽咪o既小朋友2歲前已經做到, 你可以出去search o下...

而我大女2歲時, 會自己背哂火車站o既名, 認埋d字, 折開抽問都識... 到依家小學默書, 睇o下就會識, 成績返黎次次都差唔多 ...

你個人都好自大:;pppp:
我的甜蜜照歡迎參觀晉晉的第一個網頁[url=http://www.babyhome.com.tw/bb/167802]歡迎參觀弟弟皓皓的新網頁:[/url=http://www.babyhome.com.tw/bb/167802]http://lilypie.com/pic/070131/q0iP.jpg[/img]

Just take it easy.

我都無同我小朋友出去assess 過係學校同佢assess 同埋上過一些train for 教師,了解下那些係資優學生, 因為好多人誤解成績,考第一, 記性好就是資優, 是錯誤的, 好多資優小朋友係小學階段成績不一定好的. 對於死記死背抄寫是沒興趣的. 是同同齡的小朋友係倒轉三角型, basic 未必好, 但理解分析能力高.

原帖由 靖嵐 於 10-4-23 14:48 發表
唔知你講大女定細女?

大女小三時已經由中大兒科o個邊免費check o左, report寫"特優智能"(≥130).... 唔好意思, 會唔會係我理解錯o左? 請指教...
但事實上係唔係gifted對我o地都冇太大意義, 我o地只想佢愉快學習同多 ...

thx~!

我明白成績好唔一定係資優, 但都可以係... 正如資優有好多問題(情緒, 行為等), 但唔一定有...
所以我想了解係我誤會o左人o地report o既意思定係我誤會你意思...

gifted我會理解為天生的, 天送比佢o既禮物... 我從來冇訓練過佢記性, 佢可以"過目不忘"係我改變唔到佢... 所以暫時我仍然會當係資優...

原帖由 wawa 於 10-4-23 16:43 發表
Just take it easy.

我都無同我小朋友出去assess 過係學校同佢assess 同埋上過一些train for 教師,了解下那些係資優學生, 因為好多人誤解成績,考第一, 記性好就是資優, 是錯誤的, 好多資優小朋友係小學階段成績不一 ...

thx~!
我上o左bk 9年, 都未有人咁話我... 唔好意思, 阻你時間...

原帖由 juliet 於 10-4-23 16:36 發表

你個人都好自大:;pppp:

原帖由 靖嵐 於 10-4-23 17:28 發表
thx~!
我上o左bk 9年, 都未有人咁話我... 唔好意思, 阻你時間...

雖然我知你係冇心......有時候講說話自己係無心,但別人會覺得有意囉!

我開這個topic真係冇心想show自己個仔,因我冇見過,或接觸到真正的資優係點,所以想了解一0下喳!
我的甜蜜照歡迎參觀晉晉的第一個網頁[url=http://www.babyhome.com.tw/bb/167802]歡迎參觀弟弟皓皓的新網頁:[/url=http://www.babyhome.com.tw/bb/167802]http://lilypie.com/pic/070131/q0iP.jpg[/img]

原帖由 wawa 於 10-4-23 11:23 發表
你個囡可能屬於bright 唔係gifted, gifted 的小朋友佢的理解力會強好多, basic 的野反而未必識, 所以咁細個真係唔好浪費金錢去CHECK 佢係唔係gifted, 不過現在有好多家長細時已經教咗佢地好野, 所以而家o的小朋友個 ...

wawa真係唔該晒你呀!你解答晒我的疑惑.......(好鍾意你呀!你講0野好忠恨! )

正如你講, 我講時無心, 但人o地睇有意... 相反, 你出唔止一個TOPIC關於你仔3歲o既事, 而親子王國o個邊真係有好多普通例子(2歲識A-Z), 咁我同樣都會覺得你係SHOW自己呀仔... 難免大家都會有誤會, 我可以o係度同你講聲唔好意思...

好似樓上有個媽咪講, 記性好不等如資優(我可以講我大女除o左記性好, 亦非冇其他專長)... 所以小朋友要學習外, 家長亦要努力做功課...

原帖由 juliet 於 10-4-23 18:47 發表

雖然我知你係冇心......有時候講說話自己係無心,但別人會覺得有意囉!

我開這個topic真係冇心想show自己個仔,因我冇見過,或接觸到真正的資優係點,所以想了解一0下喳! ...

原帖由 靖嵐 於 10-4-23 19:08 發表
正如你講, 我講時無心, 但人o地睇有意... 相反, 你出唔止一個TOPIC關於你仔3歲o既事, 而親子王國o個邊真係有好多普通例子(2歲識A-Z), 咁我同樣都會覺得你係SHOW自己呀仔... 難免大家都會有誤會, 我可以o係度同你講聲 ...

多謝你的努力回應,其實我之所以post咁多次都係想有人回覆0下我姐!咁唔算係show呀?況且我冇話肯定只不過問0下大家,俾d意見喳!你唔好誤會

今日病, 唔駛煮飯, 所以可以咁努力...

不過我唔再回喇, 想起上前BK o既唔好經歷...

原帖由 juliet 於 10-4-23 23:29 發表

多謝你的努力回應,其實我之所以post咁多次都係想有人回覆0下我姐!咁唔算係show呀?況且我冇話肯定只不過問0下大家,俾d意見喳!你唔好誤會

醒目開學勳章

原帖由 juliet 於 10-4-22 21:35 發表

點解咁肯定??

因我識2個真資優(只是我覺得, 佢地無CHECK)~
1個係未學過琴, 只係經過琴行會玩下琴既小朋友(4歲), 可以彈返出電視劇首歌(好可識佢屋企無比佢學琴)~
另一個係1歲多D, 但仲未識講野, 不過可以玩積木玩到識計+ -數~
我囡囡那種???只要肯教一定教到, 絕不是資優

咁我有覺得上來 show 呀囝呀囡點叻又如何,只是大家分享了解傘.如果我個囝囡係咁叻,我都想講吓,分享吓,了解吓.有好多post標題都係重複又重複架啦.咁咪無野講.

以前睇過一個 pdf file, 內文有部份講到 "資優" vs "聰明" 嘅分別, 以及兩者嘅培養重點, 都幾有趣, 有時間大家可以睇睇, 當係參考~

http://www.bwcss.edu.hk/web_html ... u_dr_leung_talk.pdf
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

THX~!

原帖由 tsznok 於 10-4-25 00:18 發表
以前睇過一個 pdf file, 內文有部份講到 "資優" vs "聰明" 嘅分別, 以及兩者嘅培養重點, 都幾有趣, 有時間大家可以睇睇, 當係參考~

http://www.bwcss.edu.hk/web_html/announce/talk_gifted_child/hkbu_dr_leung_ta ...

(太少字唔比出POST....)

大家都係研究吓唧,老實說以前我對"資優"兩個字都係一知半解,正如我前文提過 (都唔記得係咪另一個近日有關資優話題嘅 post),"資優"呢兩個字實在太易被人認定為"叻"、"學嘢快"、"讀書好"... 咁簡單,我以前都係呢類人,但當三女出現後,佢嘅表現及發展實在令我摸不著頭腦,我唔敢講佢識得好多嘢,正所謂一山還有一山高,但在於我冇行早教 + 又冇乜時間俾 training 佢 + 冇同佢出去上 playgroup 嘅情況下,睇到嘅係佢轉數好高,佢嘅處事手法、思考模式、舉一反三嘅能力應該已超出一般同年水平,近呢個月 (2歲4個月) 佢已經可以流暢地跟兩個哥哥一齊玩 UNO card game,學術上嘅嘢我唔知佢識幾多,但呢啲講轉數嘅嘢佢就真係好出色,我唔敢講佢一定係資優,但近年迫住迫住都要多了解一吓何謂 "資優",萬一佢係,可以早啲俾定心理準備自己去應付可能出現嘅問題,就算唔係,咪當學多樣通識囉!

另一方面,唔知係咪而家太多超級奶粉,又或者好多媽咪都重視早教,其實坊間唔少 BB 都身懷唔少 "絕技",如果啲媽咪肯出晒嚟數家珍,我估呢版一定會勁熱鬧,哈!不過咁... 可能我都有錯,但我認為,教得到出嚟嘅,好大程度只係 "聰明",唔使教都自己摸到出嚟嘅,呢啲就似係"資優"多啲囉。

原帖由 靖嵐 於 10-4-25 00:46 發表
多謝你的參考支持我對囡囡的態度... 當年仲考慮緊做唔做測試時, 都睇過...
§ 吾家三寶 §

原帖由 xanax1mg 於 10-4-24 23:37 發表
1個係未學過琴, 只係經過琴行會玩下琴既小朋友(4歲), 可以彈返出電視劇首歌(好可識佢屋企無比佢學琴)~我 ...

從前認識一對街坊夫婦,他們的兒子在語言和音樂方面都有很高的天份。這對夫婦做生意,新年請春茗。那年他們的兒子讀小二,已能夠在春茗當司儀。說話很老成,頭頭是道。歌舞時間又出來與歌手合唱,又同一些師奶跳勁舞,一點也沒怯場。大約都是那幾年的暑假,上了幾堂的電子琴,那時戲院剛上映《鐵達尼號》,他聽過主題曲沒有琴譜都能夠彈奏出來,並且配上和聲。但他沒有學下去。

前兩年在一個飯局重遇到那對夫婦,我提起他們的兒子從前如何聰明了得。那位媽媽向我們訴苦,說兒子一直都無心向學,曾被學校開除,會考除了英文拿B,其他全軍盡墨,中學畢業幾年都沒找到甚麼出路。作為母親的自我怪責說,兒子天資不錯,但「投錯胎」,如果父母教育程度高些,懂得栽培,就不會搞成咁。(那對夫婦女的小學還沒有讀完,男的從大陸鄉間地方偷渡來港,沒受過多少教育。)

我的直覺是父母的教育程度固然有多少影響,但最主要是那位女士不知是對丈夫不信任沒有安全感還是其麼(事實那位先生也是屬於口花花,睇少眼都唔得的一類),一直以來都訓身為丈夫處理生意,跟得夫人跟到貼,對子女的成長和教育沒足夠的時間和心神理會。
如得其情,則哀矜而勿喜。

所以, 做小朋友要學習, 做家長亦要勤做功課... 尤其係特別o既小朋友...
但睇得多, 唔到自己唔用平常心, 尤其o係香港...

今個星期, 我女要我睇咆哮山莊... 我女問我點解唔拒絕佢?

講開UNO, 我記得大女4歲都同我o地打麻雀, 你可以準備o下...

原帖由 tsznok 於 10-4-25 01:27 發表
大家都係研究吓唧,老實說以前我對"資優"兩個字都係一知半解,正如我前文提過 (都唔記得係咪另一個近日有關資優話題嘅 post),"資優"呢兩個字實在太易被人認定為"叻"、"學嘢快"、"讀書好"... 咁簡單,我以前都係呢類人,但當三 ...

原帖由 靖嵐 於 10-4-25 02:27 發表
所以, 做小朋友要學習, 做家長亦要勤做功課... 尤其係特別o既小朋友...
但睇得多, 唔到自己唔用平常心, 尤其o係香港...

今個星期, 我女要我睇咆哮山莊... 我女問我點解唔拒絕佢?

講開UNO, 我記得大女4歲都同我o ...

哈... 麻雀就應該唔會有得識喇佢, 因為我係唔識打牌傢, 屋企亦唔會開雀局。
§ 吾家三寶 §

我都係說事實, 有時寫出來都要用同理心的.

其實點樣去培養真係好睇家庭的background 同學校去處理, 大盜都係資優的. 只不過呢一班資優兒走向負面那邊.
而家咁多小朋友都咁叻都係來自父母的壓力, 因為父母唔想佢地蝕底學少過人, 所以未入小學已經學會了很多事物,語言都至少三樣, 而家我睇我仔仔的小一的中文, 同我以前小三o的書差不多. 學校的壓力又是來自父母,因為父母會要求學校教深些, 出外又找補習班, 小一都要補習? 所以成績不等於一切, 只作參考. 真係要了解小朋友學習興趣在那裡.
有時唔知佢係資優還好,知道了會有壓力的.

原帖由 juliet 於 10-4-23 18:52 發表

wawa真係唔該晒你呀!你解答晒我的疑惑.......(好鍾意你呀!你講0野好忠恨! )

每個小朋友都有其資優之處

每個小朋友都有其資優之處, 作為家長的我地, 好應該減少跟別的小朋友比較.. 嘗試多欣賞自己小朋友的長處.. 鼓勵他在長處發展.. 吧!

原帖由 wawa 於 10-4-26 11:09 發表
我都係說事實, 有時寫出來都要用同理心的.

其實點樣去培養真係好睇家庭的background 同學校去處理, 大盜都係資優的. 只不過呢一班資優兒走向負面那邊.
而家咁多小朋友都咁叻都係來自父母的壓力, 因為父母唔想佢地 ...

juliet  good!  發表於 12-3-25 16:01
‹ 上一主題|下一主題