用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 問小提琴伴奏
樓主: 2005wingma
go

問小提琴伴奏 [複製鏈接]

我個小提琴老師又係無咩點比資料我, 只係問我幫唔幫小朋友報二級試, 依家仲因為一點的原因要我自行去報, 剛睇完你哋講先知要預備咁多嘢

我想問我自行報名時, 是否要帶票交錢的? 因我見HKEAA 的網只提要交費用, 但就無寫係交支票定點.

怕小朋友英文唔好, 是否要請翻譯? 如係, 是否自行請呢? 又可唔可以叫伴琴老師代勞??

老師叫我自行買考試琴書, 是否間間大琴行有得買呢???

仲有...琴老師叫我盡量選10月的考試期...其實係咪真係有權選擇嫁????

唔好意思, 我咁多嘢問, 做了個問題亞媽...因我已決定轉琴老師, 所以亦費時問佢太多問題, 希望大家可答我 THANKS

簽名被屏蔽

ming2,

你比我的琴老師更專業 希望報的過程順順利利...之後, 就要搵老師, thank you.
原帖由 ming2 於 10-3-25 00:32 發表

save

我想問我自行報名時, 是否要帶票交錢的? ...你可以上網報名架...用pps or visa過數都得...只要upload張 ID copy,再填埋form就ok架啦...你可以去http://online.hkeaa.edu.hk/exam/selectexam_chi.htm  自己 ...

ming2,

想請教你,小朋友夾伴奏時,個伴奏好似唔想媽咪在場,係咪normal practice?我其實想睇下個仔的progress但又怕伴奏老師唔開心!(因個伴奏同時係我個仔的piano老師!)

原帖由 ming2 於 10-3-25 00:32 發表

save

我想問我自行報名時, 是否要帶票交錢的? ...你可以上網報名架...用pps or visa過數都得...只要upload張 ID copy,再填埋form就ok架啦...你可以去http://online.hkeaa.edu.hk/exam/selectexam_chi.htm  自己 ...
wbmom

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

ming2,

thanks for your reply, 我下次會試下問老師介唔介意我在場,我個仔數拍子極差,但piano同violin老師都好似冇乎,剩係叫佢認真數,但我個仔好似clueless咁!sight-reading死緊!

原帖由 ming2 於 10-3-26 00:32 發表
wbmom

吓...我又唔明點降唔想家長在場喎?!?!會唔會係你個老師唔慣係學生以外0既人面前彈琴呀??...for me,我係冇所謂架...而且有時覺得最好家長都在場添...因為我有時見拉/吹0既學生佢地自己本身個part有問題時,我都 ...
wbmom

簽名被屏蔽

希望個個都好似你咁就
原帖由 ming2 於 10-3-26 00:27 發表

save

多謝...我專業係應該0既..因為係我責任嘛...

簽名被屏蔽

原帖由 wbmom 於 10-3-26 10:57 發表
ming2,

thanks for your reply, 我下次會試下問老師介唔介意我在場,我個仔數拍子極差,但piano同violin老師都好似冇乎,剩係叫佢認真數,但我個仔好似clueless咁!sight-reading死緊!

...

我個仔數拍子又係極差, 由4歲返左2年tom lee(JMC), 5歲學小提琴至今7歲, 都係攪唔清, 到小提琴比賽前兩星期, 第一次夾個伴奏老師, 個老師擰曬頭(係G1 優美的變奏曲, 個技巧就係要拍子準), 立即提意買部拍子機, 第二次夾琴時教我囝囝用. 終於用左幾次拍子機 + 密集式夾琴(兩星期共7次), 終於到比賽時安然過度, 所以好似ming2講, 試吓拍子機得唔得.

唔該嗮ming2 同 HIN2003的advice, 我一定會試下用拍子機,我個仔份人好急燥,水準非常之唔穩定,所以考試真係好驚........唔係佢驚,係阿媽同老師驚!

原帖由 HIN2003 於 10-3-26 13:40 發表

我個仔數拍子又係極差, 由4歲返左2年tom lee(JMC), 5歲學小提琴至今7歲, 都係攪唔清, 到小提琴比賽前兩星期, 第一次夾個伴奏老師, 個老師擰曬頭(係G1 優美的變奏曲, 個技巧就係要拍子準), 立即提意買部拍子機, 第 ...
wbmom
‹ 上一主題|下一主題