用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正小學幼稚園 VS 民生書院幼稚園 (result 6:3) ...
樓主: yiuyau
go

培正小學幼稚園 VS 民生書院幼稚園 (result 6:3) [複製鏈接]

為保質素,係會架!
原帖由 yiuyau 於 10-1-30 00:39 發表

民生會勸諭跟唔上成績的學生轉校 ?  (如何是好?)
另 培正小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08會唔會諭學生轉校? ...

嘩 ..... 根據可靠消息, 原來今年民生今年有成差不多 6000 人報名, 即係話其他例如培正, St. Cat, KV .... 等都可能係...... 嘩 .....即係所有金豬年出世既小朋友3年後入小學又爭餐死, 仲有喎, 入小學一定唔係問幾條問題咁簡單, 會有 Test, 你個仔仔真係要超叻先有機會選中你 ... 唉 ... 大家好好準備吧

其實即係話來來去去都係果6000幾個家長係 '顛既',包括我!

原帖由 路人甲2012 於 10-1-30 11:20 發表
嘩 ..... 根據可靠消息, 原來今年民生今年有成差不多 6000 人報名, 即係話其他例如培正, St. Cat, KV .... 等都可能係...... 嘩 .....即係所有金豬年出世既小朋友3年後入小學又爭餐死, 仲有喎, 入小學一定唔係問幾條 ...

回覆 20# yiuyau 的文章

培正就唔清楚,不過絕大部份名校都會咁做。

我囡囡唔係好聰明, 但好幸運有兩間一條龍幼稚園的officer!

但民生書院幼稚園不一定上民生小學,
另如果到小學跟唔上成績要轉校, 我驚冇間好學校收佢呀,

培正[url=http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?n=a136fd08&cb=11224468]小學[/url]會唔會諭學生轉校?

其實你可以到民生幼稚園討論區看,只要幼稚園行為不太差,學業不是最差個幾個..... 都可以順利上小。唔係100%上,因為幼稚園總有人簡大抽取,直資及私校,所以不用太擔心, 而且K2時老師都會同你講定,要唔要更加努力 ....

pc is a better choice

我小朋友讀緊培正,無聽過會勸退(我識既家長之中),不過小學係有一定既升班要求,e.g.主要科要全部合格,唔達標就真係會要你留班,但如果小朋友成績唔好,老師會叫佢地食lunch個陣補課!

幼稚園就唔會有太大既讀書壓力,咁開心當然就唔會學到好多野,學校既方針係幼稚園階段係train小朋友既態度,學術上就真係小學會辛苦d!

我個人覺得選學校真係睇適唔適合,只要乎合自己既要求就得,唔洗理人點講.

原帖由 yiuyau 於 10-1-30 00:39 發表

民生會勸諭跟唔上成績的學生轉校 ?  (如何是好?)
另 培正小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08會唔會諭學生轉校? ...

幼稚園就唔會有太大既讀書壓力就真係好喇。

原帖由 Lulu0820 於 10-1-31 09:51 發表
我小朋友讀緊培正,無聽過會勸退(我識既家長之中),不過小學係有一定既升班要求,e.g.主要科要全部合格,唔達標就真係會要你留班,但如果小朋友成績唔好,老師會叫佢地食lunch個陣補課!

幼稚園就唔會有太大既讀書壓力,咁 ...

有好有唔好啦!如果想三年後再考其他小學真係會蝕低既,又或者幼稚園個陣同其他同齡小朋友比,咁你要有心理準備可能真係無人咁叻(學術上)!

每間學校都有好有唔好,最緊要問自己可唔可以接受到唔好既地方,又滿唔滿足於佢好既地方,選間適合自己既就得!

原帖由 yiuyau 於 10-2-1 11:25 發表
幼稚園就唔會有太大既讀書壓力就真係好喇。

Please advise if the Secondary School will change to DSS.

原帖由 Lulu0820 於 10-2-1 12:09 發表
有好有唔好啦!如果想三年後再考其他小學真係會蝕低既,又或者幼稚園個陣同其他同齡小朋友比,咁你要有心理準備可能真係無人咁叻(學術上)!

每間學校都有好有唔好,最緊要問自己可唔可以接受到唔好既地方,又滿唔滿足於佢 ...

will register PC today

明天便是St Paul 面試,巳有offers,

唔想去了。     

我個係仔, 有民生/KV offer, 入唔到培正, 今日都唔會去in SP, 但兩年後一定同個囡去考SP

你的是囝或是囡?

原帖由 yiuyau 於 10-2-6 00:22 發表
明天便是St Paul 面試http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=159&cb=11224492&n=a136fd32,巳有offers,

唔想去了。      

培正收了,我無去st paul in lu!
原帖由 yiuyau 於 10-2-6 00:22 發表
明天便是St Paul 面試http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=159&cb=11224492&n=a136fd32,巳有offers,

唔想去了。      

請問民生還有機會收生嗎 ? 甚麼時候交注冊費 ? Thank you.

5.6.2010 交第二次的注冊費 .  Some of my friends will choose other schools and give up MS.  Have your children attended the interview before?
原帖由 coco070609 於 10-2-6 18:57 發表
請問民生還有機會收生嗎 ? 甚麼時候交注冊費 ? Thank you.

Sat. went to SPK for interview because I would like to bring my daughter to the central library.

the interview takes 2-3 minutes only.
Only asking question to children and not the parent.
my daughter told me the teacher asked her
1. what is your name?
2. have you studying? which school?
3. Please select the red block.

原帖由 BBG1 於 10-2-6 17:54 發表
培正收了,我無去st paul in lu!

All the interviews was gone.
I feel very tried in these few months.

We can expect that competition to enter the primary school is intense three years later.

入到SPK會讀嗎?hehe

原帖由 yiuyau 於 10-2-8 01:15 發表
Sat. went to SPK for interview because I would like to bring my daughter to the central library.

the interview takes 2-3 minutes only.
Only asking question to children and not the parent.
my daught ...
‹ 上一主題|下一主題