用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你估下有無小朋友抽到La Salle, 又考到DBS, 會放棄LS, ...
樓主: yuenmanwai
go

你估下有無小朋友抽到La Salle, 又考到DBS, 會放棄LS, 而選DBS呢 [複製鏈接]

我相信大多數家庭都不是負擔不到才去讀 LS囉.   我所見的LS家長都是有學識又有$$. 你既不是舊生又沒有小朋友在這兩間學校讀書, 只憑你自己對兩間教學模式嘅"個人理解"而作出這樣偏激嘅批評, 實在不公平.  

兩間學校其實各有長短, 有錢亦唔代表一定要選擇比錢去讀書.  好睇小朋友性格和各人喜好.  選擇LS唔等於佢地唔識諗....

原帖由 edexp 於 10-2-1 16:23 發表
你跟本就唔明我講 dbs同 LS 係教學校式嘅分別。

我沒有話 憑著一個五歲小朋友嘅數十分鐘表現, 真的能代表往後六年就是有能力有成就嗎?

我意思話 dbs 自己從眾多 application 揀學生,平均學生能力是否好過 LS 呀?   ...

你講來講去也是說若LS及 DBS都收又負擔得到就一定要選擇DBS, 如果唔係就唔識諗. 講到尾你由始至終只覺得只有你的想法才是對的, 不會聽取別人的意見, 不會承認自己過份偏激.  從這點就可知你嘅分析能力如何.

原帖由 edexp 於 10-2-1 17:22 發表
姐姐仔呀,我沒有話大多數家庭都不是負擔不到才去讀 LS囉,我係講緊負擔得到但又要同時 LS及 DBS都收個啲呀。

我所見的LS家長都是有學識又有$$.但是否絕佢地個仔都比dbs收咗呀?

從這點就可知你嘅分析能力如何啦:igiv ...

人地有例子又話人係 exceptional case, 你自己自說自話無的放矢就係至理明言, 真係佩服~!!

原帖由 edexp 於 10-2-1 16:11 發表
呢個世界實有啲人冇乜理性啦。

此外,你 quote 嗰個可能曾經係 dbs有不愉快經歴呢! 呢啲係 exceptional case 而我講嘅係 in general 呀,明白未!

• DBS LSD? 其實真的見仁見智, 兩間學校實互有長短.
  • 但若有機會細心看兩間學校的校刊, 便會發現LS在校外比賽的參與和表現都強勁得多.
  • 認識不少家長都認為, LS仔以至LS家長都有很強鬥心!

原帖由 wunma 於 10-2-2 10:35 發表

in general, 相對dbs來講, 我嘅不理性分析, 係喇沙: 1. 較平民, 學生可和來自不同階層的同學相處, 接觸面闊; 2. 學兄們經常回校義務幫助/訓練學弟, 又常為學弟打氣, 形成強大嘅向心力, 喇沙仔歸屬感特別強; 3. 喇小歷史悠久, 老師經驗老到及課程設計好, 雖十分傳統, 多測多功課, 但只要學生跟足學校所教的模式去做, 無須補習或額外加補充, 便可安心學生能有一定水平. 相反, dbs的學生功課少, 學校壓力少, 若要keep住成績, 家長必需額外"參予", 為學生安排補給, 才能跟得上成績.

論財力, dbs贏哂, 各方面當然有優勢, 喇沙如能在弱勢中求勝, 更感光榮.

喇沙[弱勢]? wunma 你太謙喇!:

If school fee is not a concern. DBS of course as it is less demanding in Chinese, dictation, test and examination=> Parents are more relax.

However, the chance to be accept by both schools is very small unless your boy is very smart and lucky.

原帖由 youma 於 10-2-3 00:15 發表

喇沙[弱勢]? wunma 你太謙喇!::" />

但若有機會細心看兩間學校的校刊, 便會發現LS在校外比賽的參與和表現都強勁得多.

哪方面?

認識不少家長都認為, LS仔以至LS家長都有很強鬥心!

哪些家長?DB仔以至DB家長也有很強鬥心

考慮時學校可以包括以下因素:
-
財務負擔

-
家庭背景(父親是否舊生)

- 宗教 (天主教/基督教)
-孩子的性格

兩家也是好學校。就如蘋果與橙都是有益的水果不說魚與熊掌, 怕有素食者!,是否一定要分孰高孰低呢?

原帖由 youma 於 10-2-3 00:12 發表
DBS 定 LS好D? 其實真的見仁見智, 兩間學校實互有長短.
但若有機會細心看兩間學校的校刊, 便會發現LS在校外比賽的參與和表現都強勁得多.
認識不少家長都認為, LS仔以至LS家長都有很強鬥心!

...

回覆 23# jjbaby0307 的文章

我一直有跟進妳同那位人兄所講嘅事情...
講小小妳聽...我兩間小學都有讀過...dbs讀咗一年...跟住有啲其他問題...父母要同我離開香港...回來後入咗LS一直到中學畢業...而家我個仔都係讀緊LS就畢業啦...
無謂爭議...各有所好...只要仔女得到好學習...讀邊間都無所謂...我話兩間都係好學校...OK

校長們都可以坐在一起談笑風生:
http://www.yingwaps.edu.hk/media ... eaching_vol.375.pdf

本星期日是男拔的開放日, 要了解一間學校, "聽人講"不如"親自看".

原帖由 wunma 於 10-2-3 08:18 發表

youma, 對喇沙嘅評價, 我一直都唔會謙架喎.

在財力方面, 相比起dbs真係弱好多. 你見過鬍鬚校長攞住支golf棍響校園一路篤一路行未? 幾貴氣呀.

佢打golf我未見過, 但喺Agyle Street行街就見過幾次, 佢幾型仔架. :

如果你講嘅係中學, 咁dbs近年課外獎項就比較勁d (個人意見),  但估計來緊幾年ls會反勝, 因為一條龍制度下的產品始終弱d, 而且dbs中一這幾年只能收少量外來尖子.

運動的話應該都好難贏到 DBS, 因爲佢地年年都「吸納」大量o係其他學校就讀o既港隊精英 (尤其係泳隊同田徑隊), 喇沙頑固地要「真材實料, 不假外求」, 根本就好難匹敵.

原帖由 youma 於 10-2-4 23:08 發表

佢打golf我未見過, 但喺Agyle Street行街就見過幾次, 佢幾型仔架. ::" />

如果你講嘅係中學, 咁dbs近年課外獎項就比較勁d (個人意見),  但估計來緊幾年ls會反勝, 因為一條龍制度下的產品始終弱d, 而且dbs中一這幾 ...

相信LS 不是頑固, 想信LS都好想收外面精英, 只不過DBS是直資, 有直接收生權, 而且好快有offer, 而LS要等大抽獎先知結果, 作為父母, 如果已經有DBS的 offer, 重夠唔夠膽去博(如果$$不是考慮因數), 有質數的學生當然間間學校都想要. 雖然近年聽說有暗示收你等表示, 但一日未收正式的offer信, 都不能100分100肯定收自己個仔, 點知Interview 個時後面個個系唔系重精英過你.  到時唔比offer 你, 你咬佢都無用.
只是個人意見, 有錯請更正.

原帖由 siufu 於 10-2-5 00:31 發表 .

運動的話應該都好難贏到 DBS, 因爲佢地年年都「吸納」大量o係其他學校就讀o既港隊精英 (尤其係泳隊同田徑隊), 喇沙頑固地要「真材實料, 不假外求」, 根本就好難匹敵.

...

如果一條龍就是弱者, 那麼學校都無話可說, 不過閣下如此武斷, 是否有點那個!

如果這樣, 為什麼小學都要做直資wo!

原帖由 youma 於 10-2-4 23:08 發表

佢打golf我未見過, 但喺Agyle Street行街就見過幾次, 佢幾型仔架. :

如果你講嘅係中學, 咁dbs近年課外獎項就比較勁d (個人意見),  但估計來緊幾年ls會反勝, 因為一條龍制度下的產品始終弱d, 而且dbs中一這幾 ... [/quote]

原帖由 kenmay 於 10-2-5 09:30 發表
相信LS 不是頑固, 想[相]信LS都好想收外面精英, 只不過DBS是直資, 有直接收生權, 而且好快有offer, 而LS要等大抽獎先知結果, 作為父母, 如果已經有DBS的 offer, 重夠唔夠膽去博(如果$$不是考慮因數[素]), 有質數[素] 的學生當然間間學校都想要. 雖然近年聽說有暗示收你等表示, 但一日未收正式的offer信, 都不能100分100肯定收自己個仔, 點知Interview 個時後面個個系[係]唔系[係]重精英過你.  到時唔比offer 你, 你咬佢都無用.
只是個人意見, 有錯請更正.

同意到極, 個制度對LS極不公平.
‹ 上一主題|下一主題