用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成功叩門報喜區
樓主: loyanmei
go

成功叩門報喜區 [複製鏈接]

原帖由 nicholasmom 於 09-7-17 19:48 發表

When I attend the briefing last December, the vice principle said that you have to choose SFXC in the DP and the 1st choice of Part B of the Lucky draw in order to get a application form from "knock ...

Although I give up the lucky draw but I still have the receipt of application form for S1 Discretionary Place which show the order of school preference.  Moreover, my son got the first round interview at the school and his father was old boy of SFXC
Josephine

想問下有冇人成功叩喇沙門的。

7月27日終於收到學校電話通知,成功考入英文中學。祝各位媽咪都收到學校通知。

Hi patlychan,
可唔可以講係邊間英中收左呀?
原帖由 patlychan 於 09-7-28 00:25 發表
7月27日終於收到學校電話通知,成功考入英文中學。祝各位媽咪都收到學校通知。

寶安商會王少清中學
原帖由 flora101 於 09-7-28 14:08 發表
Hi patlychan,
可唔可以講係邊間英中收左呀?

今天有朋友收到香港真光通知叩門成功.

true light still on waitting list

Is the true light middle school of hong kong in causway bay? Is it english scholl?
thank you

呢間係中中喎
原帖由 patlychan 於 09-7-29 17:23 發表
寶安商會王少清中學

係呀,王少清係Band 1 中中。但聽的老師講學校搞梗轉真正的英中,所以呢2年的課本中文、中史、普通話及家政係中文教外,,其它已轉哂英文書英文教喇。
原帖由 Winky889 於 09-7-30 23:54 發表
呢間係中中喎

醒目開學勳章

原帖由 Winky889 於 09-7-30 23:54 發表
呢間係中中喎

係出年可以開五班英文班.

回覆 1# sukkiu 的文章

你是否叩門後備生名單考入呢? 我女兒也是在後備生名單內(另外一間band 1中中) 但是到現在還在等通知,好心急,不知道現在還有沒有人退學呢?

醒目開學勳章

原帖由 AnnieMak 於 09-7-31 09:49 發表
你是否叩門後備生名單考入呢? 我女兒也是在後備生名單內(另外一間band 1中中) 但是到現在還在等通知,好心急,不知道現在還有沒有人退學呢?

我個囡唔係讀呢間.
不過等真是令人好心急,我見早幾日都重有人講叩門成功,再等吓,預祝你們成功.

回覆 1# sukkiu 的文章

你女兒叩門叩到邊間呢?幾時通知呢? 我希望再等多一星期有好消息啦!

回覆 2# sukkiu 的文章

是否香島中學取錄? 現在還有機會叩門嗎?我想試試叩香島,俉知道仲有沒有位呢?

醒目開學勳章

原帖由 AnnieMak 於 09-7-31 17:15 發表
是否香島中學取錄? 現在還有機會叩門嗎?我想試試叩香島,俉知道仲有沒有位呢?

我聽人講,其實都重可以去叩門,你可以試打電話問吓,
我個囡叩門不成功,唯有讀所派的中學,不過她很喜歡這間中中,因為她有很多同學都讀這間.

首先恭喜所有叩門成功的小朋友!其他仍在等候佳音的家長加油呀!現在還有叩門的空間呢!

數天前看見有位媽咪報料,她的女兒叩到Maryknoll 的門而騰出協恩的位。相當感謝該位有心的媽咪,謝謝妳Crystalcbh!

很希望其他叩門成功的爸媽能如Crystalcbh  一樣,在報喜的同時告訴其他家長那裡有騰出的學位,好讓他們能第一時間去叩門呢!謝謝!

回覆 2# sukkiu 的文章

我今天都有打電話去心意中學問,她們都答我沒有位啊!我現在只有等這渺茫的機會

醒目開學勳章

原帖由 AnnieMak 於 09-8-1 11:53 發表
我今天都有打電話去心意中學問,她們都答我沒有位啊!我現在只有等這渺茫的機會

咁唯有等.

原帖由 WTY 於 09-7-29 22:46 發表
今天有朋友收到香港真光通知叩門成功.

Hi WTY,

true light still on waitting list

Is the true light middle school of hong kong in causway bay? Is it english school?
thank you

有學校今天打電話比我呀!佢話收我女兒呀! 值得轉校嗎?

何官今天打電話比我呀!佢話收我女兒呀,但係女兒俉大想轉校,點算? 這間學校比女兒現讀的學校banding好很多的,現在很矛盾呀! 點揀!  部份書寫左名,不能退了,校服及體育服買了2套,交了數佰元雜費,損失約仟多元左右
值得轉嗎?
‹ 上一主題|下一主題