用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 減免學費有結果未呀???
樓主: cindyma
go

減免學費有結果未呀??? [複製鏈接]

Re: 減免學費有結果未呀???

docomo 寫道:
我多事問一下,大家係真有需要而申請減免學費,定係覺得人地申請,自己唔申請就笨呢?因為我識得有一個人,住xx豪庭果d地方,都申請減免學費,真不恥佢所為! :evil:

無人願意答呢個問題呀?似乎真係多數"係覺得人地申請,自己唔申請就笨"果隻. :

jasma 寫道:
其實沒十足信心會批,但可能我地同老爺奶奶住,又沒物業,咪批左50%減免學費囉,甘你話是咪非常滿意啦.

當然滿意啦! :

docomo 寫道:
[quote]
docomo 寫道:
我多事問一下,大家係真有需要而申請減免學費,定係覺得人地申請,自己唔申請就笨呢?因為我識得有一個人,住xx豪庭果d地方,都申請減免學費,真不恥佢所為! :evil:

無人願意答呢個問題呀?似乎真係多數"係覺得人地申請,自己唔申請就笨"果隻. : [/quote]

有無需要因人而異, 而且, 唔係話申請就實批的, 都要合乎資格先可以, 總入息超過1蚊都唔會批, 既然合資格點解唔申請o者, 而家經濟咁差, 點知幾時無工做喎, 如果無工做, 唔好話申請減免學費, 可能連綜緩都要申請添, 世事難料, 點話得埋喎。  至於你識果個朋友點解住豪庭都要申請減免學費, 咁你要問番佢先得, 或者政府唔批比佢呢!

docomo 寫道:
我多事問一下,大家係真有而申請減需要免學費,定係覺得人地申請,自己唔申請就笨呢?因為我識得有一個人,住xx豪庭果d地方,都申請減免學費,真不恥佢所為! :evil:

話吾定你識得果個個人, 負支產呢.
申請減免學費, 更係低收入家庭而需要才申請。
如果月入十萬八萬你估政府批你嗎?

醒目開學勳章

係要在開學時向學校取表格填好後交回校方蓋章, 由校方轉給政府資助部門的.

多謝各位的解答

Then what is the limit of total income?

[/quote]

有無需要因人而異, 而且, 唔係話申請就實批的, 都要合乎資格先可以, 總入息超過1蚊都唔會批, 既然合資格點解唔申請o者, 而家經濟咁差, 點知幾時無工做喎, 如果無工做, 唔好話申請減免學費, 可能連綜緩都要申請添, 世事難料, 點話得埋喎。  至於你識果個朋友點解住豪庭都要申請減免學費, 咁你要問番佢先得, 或者政府唔批比佢呢! [/quote]
Be strong and courageous. Do not be terrified; do not be discouraged, for the Lord your God will be with you wherever you go. -Joshua 1:9

簽名被屏蔽

windflower

可能你朋友有報埋佢地父母

醒目開學勳章

我剛收到學生資助辦事處寄來的學費減免計劃,我想問是否把原本的學費減它們批給你的減免額,便是你要交的學費?!

我八月遞交申請表,前日先信通知我批左,上個月再一次遞交我囡出世紙副本同補交我老爺身份證副本,資助處話學校遞交架出世紙同電腦有差異,我聽完莫名其妙。前兩日先想打電去校查問,不過隔左一日就有信返。
我係琳琳媽咪,大家交個朋友啦!^_^

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

windflower,
老實說批的機會可能不太高,你可先打電話比資助辦事處,講翻你的情況,問他們可否當special cases處理,我去年申請時起初也唔批,因我在上一個財政年度(02/4-03/3)仍有工作,後來傾了很耐,補了很多資料才成功.你可以試下用哩個方法,睇下得唔得啦!Good Luck......

我前兩日都收到信通知減額係學費一半都無, 同上年一樣但我已減了人工點解都係一樣, 其實我同老公已在上年計過應可減一半, 因我同事同我的情況一樣但佢都有減3份2, 點解我會減得咁少    

簽名被屏蔽

各位, 咁我想問d野. 我朋友話佢同事二公婆月人合共三萬三千元左右, 得一個仔及同奶奶一齊住, 但佢地都可以有減免, 是真的嗎?唔知我朋友聽錯或是真有其事, 我想有都是半免咋.唔知有無人可以答到我

Dear simsim,

我前兩天都收到通知, 但資助辦事處唔批, 我Case同你去年差不多, 我今個年度 (03/4-04/3) 亦是仍有工作直至今年七月, 請問你同資助辦事處怎樣傾才成功批核, 我都希望能試一試, 睇下得唔得啦!

Thanks!

phoebel,
你可先打電話去搵負責你個case的職員,同佢講你的情況,去年他要我補回離職証明,bank book copy,仲會打電話check 埋我係唔係經常在家,等到12月尾終於有消息,at last批了半免($640)..... :  :

Dear simsim,

Thanks a lot!

simsim 寫道:
phoebel,
你可先打電話去搵負責你個case的職員,同佢講你的情況,去年他要我補回離職証明,bank book copy,仲會打電話check 埋我係唔係經常在家,等到12月尾終於有消息,at last批了半免($640)..... :  :

‹ 上一主題|下一主題