用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有2009 小一家長 ( Hello) ?
樓主: CML2006
go

有沒有2009 小一家長 ( Hello) ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

你打算 lunch time 送去學校?

有媽咪話要買有保温功能, and 有獨立盒仔裝餸嘅..

**

原帖由 KAnn 於 09-6-25 15:25 發表
清單很有用, 多謝.  請問如送飯去學校, 那種飯壺/盒最適合小一生用.
做亞媽真是要很高EQ...叫她練樂器和温習時

醒目開學勳章

原帖由 loklokma47 於 09-6-23 22:39 發表
睇吓啱唔啱用

小一開學購物清單

http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-6764-action-viewspace-itemid-13517

要買咁多野既....
[

醒目開學勳章

有部份已經有, 唔洗買, folder 可以用翻 Kindergarten 嗰個...

鉛筆/鉛串筆刨我都買開 Staedler, 不過佢嘅鉛比較深色.  刷子膠 用 Boxy

**

原帖由 dudu19812002 於 09-6-26 01:59 發表

要買咁多野既....

係啞, 學校很近, 可以送去學校.

有沒有那一款飯壺好用?

原帖由 CML2006 於 09-6-25 19:12 發表
你打算 lunch time 送去學校?

有媽咪話要買有保温功能, and 有獨立盒仔裝餸嘅..

**

原帖由 CML2006 於 09-6-24 23:41 發表
Thanks Yuenchung.

我個女一向對自己要求好低, 就算功課錯咗, 老師比 交义, 佢都唔覺得乜嘢,  呢樣我比較担心...

**

每個小朋友都有佢地一套父母理解唔到的學習方法, 你以為E套岩佢, 偏偏佢要用另一套先會上心, 所以唔好咁快話佢唔得住, 可以諗下, 你個女在學校係點表現, 老師的要求或對學生的表達如何? (例如, 老師說:小朋友, 做得唔好唔緊要, 做錯左唔使怕, 再做過就得啦...等, 咁小朋友咪以為只要做左就得, 唔一定要全對), 你個女可能以為佢所做的已經達標.

你試下好好對佢講一次, 俾佢試下做D野, 真係做唔到同佢一齊做一次, 到第二日再叫佢自己做一次, 如做到一半就輕輕讚下佢,但仍要明確俾佢知仲未得, 等第三日再做一次, 應該會好過之前一日, 咁又再讚佢多D, 但今次要有少少獎勵啦, 當然再明確地俾佢知佢還欠多少達標),  到第四日, 你會發現佢會知到你要的標準啦 (其實佢地真係會知, 但因太細仲未可以完全表達), 當佢全做到時, 佢就會有自信, 咁就會做到你想佢做的事啦.

放心, 有得教, 要教的方法太多啦. 總有一樣會岩你個女.
:-D

我小朋友同我個朋友對twins都係今年升小一, 請睇下以下網址有冇人"arm"

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

醒目開學勳章

原帖由 CML2006 於 09-6-26 16:39 發表
有部份已經有, 唔洗買, folder 可以用翻 Kindergarten 嗰個...

鉛筆/鉛串筆刨我都買開 Staedler, 不過佢嘅鉛比較深色.  刷子膠 用 Boxy

**

咁都好d,個清單真係好長....等我睇清楚邊d已經有先~~thks~
[

醒目開學勳章

醒目開學勳章

Thanks YuenChung.

前幾日喺樓上 download 咗 d P.1 homework,  今朝比佢做, 佢竟然肯做 .  希望佢可以 keep 住肯做.

I am a working mom, my job already take more than 15 hours ( including traffic.... ) from me daily, and in most of days, she's been sleeping when I get home, that's why I used not to expect much from her as I can not give her much so far...

**  

原帖由 Yuenchung 於 09-6-26 23:18 發表

每個小朋友都有佢地一套父母理解唔到的學習方法, 你以為E套岩佢, 偏偏佢要用另一套先會上心, 所以唔好咁快話佢唔得住, 可以諗下, 你個女在學校係點表現, 老師的要求或對學生的表達如何? (例如, 老師說:小朋友, 做 ...

醒目開學勳章

haha 你個仔同我個女一樣,  佢之前去interview 時夠膽死同校長講話 " 唔鍾意返學...  淨係鍾意玩同睇電視..."

大家努力!

**
原帖由 POSEMOM 於 09-6-26 23:43 發表
阿仔夜晚睡著時是最乖,最可愛的.所以,那時我好鍾意攬住佢黎錫.

但係一到叫佢做功課時(暫時都未使勞氣溫書),就死蛇爛鱔咁,又宜得劈鬼佢!

真係要好好控制自己至好!我最近聽到身邊有幾個識得既case,因為涉嫌虐兒而要 ...

原帖由 CML2006 於 09-6-28 13:09 發表
Thanks YuenChung.

前幾日喺樓上 download 咗 d P.1 homework,  今朝比佢做, 佢竟然肯做 .  希望佢可以 keep 住肯做.

I am a working mom, my job already take more than 15 hours ( including traffic.... ) fro ...

明白你的難處, 因我曾經返工, 無時間睇佢地, 所以我會搵好多唔同的方法或當同佢地玩遊戲咁試下有邊樣係WORK, 小朋友E家應該識寫D字, 你試下同佢玩寫紙仔遊戲, 一D一D咁寫, 每日你寫少少俾佢(用佢識得睇的字, 唔好太深), 叫佢寫番俾你 (唔識的字可以漏空佢, 你話等媽咪估下, 你再寫番俾佢, 睇下岩唔岩), 如是者咁玩幾日, 如果佢OK就一路繼續,  之後再寫多D, 當佢上左小學時, 又叫佢寫下今日學校發生乜野事, 係咁既情況下, 小朋友又可以學到字, 又可以和媽咪傾計, 對你對佢都會好, 如果E樣唔得, 又可以試下第二樣呀.

我阿仔今年都小一了, 雖然第一個月選擇左叫學校既飯, 睇落仲好多選擇, 阿仔自己選擇晒每日既菜色餐單, 不知咁開心, 但唔知耐左會唔會阿仔唔鐘意食呢....

叫飯有好有唔好, 好處係佢選擇左果樣野就要食晒, 可以迫到佢減少偏食, 但就總覺得冇自己煮既好營養
我要返工一定整唔到新鮮飯俾佢食, 而姐姐又要湊住好曳既細佬, 婆婆身體麻麻又唔想佢辛苦

與其留隔夜飯送, 似乎又叫飯好D, 大家係我又會點選擇呢?
原帖由 Yuenchung 於 09-6-28 23:50 發表

明白你的難處, 因我曾經返工, 無時間睇佢地, 所以我會搵好多唔同的方法或當同佢地玩遊戲咁試下有邊樣係WORK, 小朋友E家應該識寫D字, 你試下同佢玩寫紙仔遊戲, 一D一D咁寫, 每日你寫少少俾佢(用佢識得睇的字, 唔好 ...

醒目開學勳章

Thanks for your input, Yuenchung,

Actually I am doing similar as yours to my girl.  
She loves playing so we will play spelling game / writting game..etc only at the days before school assessment, but of course she cannot keep playing them for hours, and ususally she will stop after 20 minutes.  We hope she can play those games daily but cannot currently.

Recently we sing nursery rhymes every night before bed, my husband has made himself some chinese-word card for 親子時間 ( the 30 minutes before my girl sleeps ).  My girl enjoys this moment everyday.

I will be patient.

**

原帖由 Yuenchung 於 09-6-28 23:50 發表

明白你的難處, 因我曾經返工, 無時間睇佢地, 所以我會搵好多唔同的方法或當同佢地玩遊戲咁試下有邊樣係WORK, 小朋友E家應該識寫D字, 你試下同佢玩寫紙仔遊戲, 一D一D咁寫, 每日你寫少少俾佢(用佢識得睇的字, 唔好 ...

醒目開學勳章

我會先嘗試訂學校飯, 但唔會比小朋友自己揀 ( 如果有得揀 ), 如果P1 同老師一齊食, 老師會鼓勵小朋友樣樣郝都要食, 避免偏食。

**

原帖由 Octopusma 於 09-6-29 15:22 發表
我阿仔今年都小一了, 雖然第一個月選擇左叫學校既飯, 睇落仲好多選擇, 阿仔自己選擇晒每日既菜色餐單, 不知咁開心, 但唔知耐左會唔會阿仔唔鐘意食呢....

叫飯有好有唔好, 好處係佢選擇左果樣野就要食晒, 可以迫到佢 ...

原帖由 Octopusma 於 09-6-29 15:22 發表

叫飯有好有唔好, 好處係佢選擇左果樣野就要食晒, 可以迫到佢 ...

小明友食屋企煮的飯當然係最好, 但小朋友先試學校飯又未嘗唔係好事, 學校飯難食, 就俾佢食多幾個月, 自己選擇左的餐單, 就要食那份餐, 千祈唔好諗住今日學校的餐唔岩小朋友就係屋企整一個飯盒叫佢帶返學食(因我知很多家長會咁做), 學校餐已是他們的選擇, 唔可以再多, 小朋友有太多選擇, 佢地唔識珍惜,  要等佢地知道幸福唔係必然, 山區的小朋友所食的俾學校難食十倍以上, 但他們沒有選擇餘地, 要讓小朋友學懂珍惜, 我們做家長要恨心D, 只要記住, 他們只係一餐唔好食, 唔會餓壞的,  希望能對小朋友好.

原帖由 CML2006 於 09-6-29 18:55 發表
Thanks for your input, Yuenchung,

Actually I am doing similar as yours to my girl.  
She loves playing so we will play spelling game / writting game..etc only at the days before school assessment, bu ...

你地會係做得好好的父母, 由其爸爸, 能抽時間陪伴小朋友是非常好的事, 繼續努力呀

醒目開學勳章

Thanks, 大家都繼續努力 !

**

原帖由 Yuenchung 於 09-7-5 11:55 發表

你地會係做得好好的父母, 由其爸爸, 能抽時間陪伴小朋友是非常好的事, 繼續努力呀
‹ 上一主題|下一主題