用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神嘉諾撒vs禮賢
樓主: ACCC
go

天神嘉諾撒vs禮賢 [複製鏈接]

醒目開學勳章

chengwaiking,

不用客氣. 暫時我囡囡都 ok ! 只是上堂不夠專心.老師也沒有特別指責, 只是第一次派成績表時指出.暫時教過囡囡既老師都好好人, 不是惡的老師.
其實天神都有很多活動參加.看看自己有沒有時間參加.
而功課方面, 我覺得今年p.1比之前1,2 年的p.1加左少少 worksheets .(因有比較過),老師曾提及有需要增加.希望再提高她們之水平.

唔該晒大家(竹葉青和BOBO128)
聽聞有些天主教女校(名校)P.1已分黨分派,又要賄賂班長(例:小息請她食嘢)這是風氣,又話如果家長多投訴的話,那他的女兒操行便會唔好....等等,聽了後都赫親,唔知天神有冇這些問題呢?如有人知,請告知我,幫幫忙!

BOBO
你放心, 你P.2時可能可以好HEA
今年P.2 正常每日不多於5樣功課

醒目開學勳章

我係小息, 午餐時見到(每星期1次做義工, only 1 樓 area ), 又沒有好大問題.........當然有一班, 一組自己玩, 因有好多風紀, 老師, 校長在走廊到行來行去, 而且小息時, 小朋友好似好忙甘, 有 d 要去圖書館,又去教員室, 又去邊到做什麼 ....

栗子媽媽,

好開心收到你的信息, 今年真係好疲倦. 幸好囡囡都好合作.

係咪除了女兒回家告知校內情况,否則都很難從其他途徑(e.g.老師)知道呢?其實大部分的學生是否都沒甚麼空閒時間(指放學後)呢?(除了竹葉青的囡囡外,因她是拔尖班的,可能比較快手快腳)她們喜歡返學嗎?學校有沒有給她們壓力呢?還是給家長壓力呢?今天去了註冊,學校派了張通告,通知11/7開家長會和考小朋友的英文,請問知唔知內容和考什麼呢?很多很多想知的事情,真是多多包容,麻煩大家答覆.謝謝!

Do you know how many mark can enter Holy Angel in 1st round ?
15 or 20 marks ?

Thanks

我不知道,因我是大抽獎抽到的.

有冇人可以幫到我!

醒目開學勳章

其他途徑(e.g.老師)知道呢?  yes, 可以同老師電話聯絡.佢地都好 nice.

其實大部分的學生是否都沒甚麼空閒時間(指放學後)呢?我囡囡果班好幾個都好忙 .... 當然不是忙到連什麼也做不到.

她們喜歡返學嗎? 喜歡

學校有沒有給她們壓.... 給家長多.....再由家長給小朋友.

BOBO128,
多謝你耐心的回覆,我實在太多問題了,如你不介意的話,可否與我通電話,問多些資料呢?(因你真是很好人.)如你答應,我便PM TEL. NO.給妳,好嗎?

朋友既兩個仔仔都係禮賢, 兩個都好乖, 老師都好有愛心

禮賢的品德和基督教教育是否很強?可否舉例,從何見得?

原帖由 chengwaiking 於 09-6-9 18:13 發表
聽聞有些天主教女校(名校)P.1已分黨分派...

女孩子就是這樣的。

CHENGWAIKING,

我囡囡唔係拔尖班,我話明年小五先會攪,暫時係冇分架,每班都好平均,其實你都唔洗太擔心,而家天神冇巳前d人講得咁夸架喇,巳輕鬆好多你放心啦.

原帖由 chengwaiking 於 09-6-10 12:06 發表
係咪除了女兒回家告知校內情况,否則都很難從其他途徑(e.g.老師)知道呢?其實大部分的學生是否都沒甚麼空閒時間(指放學後)呢?(除了竹葉青的囡囡外,因她是拔尖班的,可能比較快手快腳)她們喜歡返學嗎?學校有沒有給她們壓 ...
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

禮賢D小朋友好禮貌, d 老師超有愛心 !

原帖由 shalaladream 於 09-6-11 12:24 發表
朋友既兩個仔仔都係禮賢, 兩個都好乖, 老師都好有愛心

catcatmom,
咁比你揀,係咪會揀禮賢呢?但天神又有中學back up,校風都唔錯,但我唔識人在天神讀,所以不知學生的禮貌或表現如何?本人都好欣賞禮賢的老師,但這又是不是選校的全部因素呢?真係好矛盾!

chengwaiking

其實你知唔知自己想要乜?知唔知囡囡受邊一套?

如果連自己都唔知, 其他俾咩意見都無用.

如果選校前做定research 就唔洗而家咁煩啦!

你不如快d 決定,放返一個位出來俾未有好學校收ge 小朋友,  好多媽咪好心急.

我想分享下我對LEE兩間學校的感受
我自己都係選左天神, 不過派唔到, 最後決定讀禮賢
囡囡幼稚園係活動教學, 所以IN D有關要串字, 計數, 認字等等佢都會比下去, IN左幾間私/直校, 間間我都鐘意, 間間都超級多人考, 而我起初對禮賢係一D認識都冇, 點解去考, 係因為覺得亞女應該考唔到其他果D, 禮賢聽聞都唔差, 我自己又覺得唔係好名校, 應該少D人考, 所以諗住(戰)其他私校底, 點知真係, 除左禮賢, 同GH WAITING之外, 就食晒白果, 間間我地都係兩公婆一齊帶亞女IN, 亞女亦悉心裝扮過, 除左禮賢, 得老公帶佢去, 仲要著住校服, 老公話我知禮賢都唔少人IN喎, 仲要老師問亞女醫生同護士有乜分別, 亞女話男同女喎, 以為衰梗, 點知冇宗教分, 又唔係幼生竟然收左, 從果刻開始留意禮賢
亞女性格係好動, 鐘意群體生活, 非常鐘意人留意重視, 讚,聽聞禮賢老師會做家訪, 老師非常好, 真係最啱亞女, 而且每天LUNCH後都唔洗上堂, 兩日學嘢, 一體一藝(啱晒亞女, 可以同同學仔一齊學D非學術的課外話動), 另外兩日做功課(正, 返到屋企唔洗做咁多, 可以做其他嘢, 同埋有同學仔同老師陪佢做功課, 啱晒佢, 佢平時做公文數都要我地陪住), 有一次亞女自已話想做補充練習, 咁我就話好, 仲叫佢自己入房做, 點知佢話左我地一句, (當然我兩公婆掛住睇TV啦, )佢話我肯做補充練習都係因為想你地陪我, 另外果日就食完LUNCH放學.
而禮賢課程唔會教深亦都唔會俾其他學校淺(除左某D名校), 但功課量唔多
學生家境比較平均, 絶少新移民
男女校
而點解會選天神, 因為一條龍, 同埋間學校校風都唔差, 但衰在女校, 課程, 功課會較深, 就算P1唔深, 之後P3,4,5,6一定會好吃力, 如果唔係去到ST. MARY中學, 會同ST.MARY小學D小朋友分別好大, 但係唔俾亞女試又點知佢唔得呢? 所以我都博下, 始終讀唔到再轉D普通學校仲得,不過我有朋友讀天神, 之後P4轉左去協恩, 佢話天神深過協恩, 辛苦過天神,
天神學生會好參差,因為統一派位人人都可以選
其實好睇自己個小朋友係乜性格, 鐘意讀書果D當然天神啦, 如果本身怕讀書而再選天神, 我怕....而我地選禮贀, 希望亞女可以培養到對讀書的興趣, 我唔想佢行我細個果條路, (唔鐘意返學), 我想佢好鐘意返學, 好似而家咁, 佢而家間幼稚園, 老師都好重視佢, 畢業禮又選佢做小司儀, 已經唔係第一次, 我唔想亞女喺間學校做配角, 我想佢做主角 , 一個喺學校唔覺得佢存在的小朋友, 佢返學一定唔會返得開心

我今日去左禮賢註冊, 見到D家長同小朋友質數都C C文文, 出面就泊晒私家車,
相比我果日去津校留位, 我填緊表, 旁邊有個 個樣似就黎五張, 裝扮似一個正宗抽住晒餸, 大汗達細汗果種屋村C奶, 跟住就唔見其他準小一家長
但係見到個二, 三年班女仔同佢亞媽喺度講嘢, 內容如下: D呀, 姣先識識寫攪龍呀?我勤日咪同你嘩左囉, 攪龍, 沙界喎....., 同今日個FEEL好唔同, 雖然禮賢校舍唔大, (其實我未入過去), 只係喺門口, 但係個感覺舒服D, STAFF都禮貌D
雖然每個月要俾學費, 又冇津貼, 算啦, 豪俾佢, 希望冇選錯啦, 有冇其他家長可以分享多D禮賢信息俾我? 等我更有信心呢?

喧嘩,
好多謝你的分享!給了我一些方向.呀!多口問一句,你是否誇網選天神?另外,我對禮賢都有些認識,老師的質素真是好,問十個,十個都讚老師有愛心,相信你冇揀錯,比信心繼續去吧!若我最後決定讀禮賢,就再和你相認吧!
‹ 上一主題|下一主題