用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 09年度 K1生 交流區
樓主: Hazel060731
go

09年度 K1生 交流區 [複製鏈接]

你好呀, 你個小朋友係 am 定 pm 呀 ?
因為我女女都在紅磡上校車呀
你揀o左邊架車未呀 (好似有二架: 百利 & x 姑娘)

原帖由 Hazel060731 於 09-6-1 10:38 發表
嘩!  原來都好多同學仔揀咗民生喎!!
我住在紅磡, 車費都成$550-一個月, 都幾重皮...

小女係am的, 你呢?

我都心大心細, 都未決定揀邊個車個女好, 曾經一心搵百x, 但老師又話可以同其他車比較吓先決定, 咁係咪話x姑娘會好d呢?  但x姑娘架車要8:05上車, 又好似早咗d, 咁早返學做咩呀???  總之就係決定唔到啦....

你會揀邊架車呀??

原帖由 michellebaby 於 2-6-2009 08:47 發表
你好呀, 你個小朋友係 am 定 pm 呀 ?
因為我女女都在紅磡上校車呀
你揀o左邊架車未呀 (好似有二架: 百利 & x 姑娘)

你好呀, 我個女女都係 am 呀~ 可以一齊搭車喎

我諗會揀 x 姑娘多呀 因為聽聞百x o固架唔係專車民生幼稚園學生 會車埋其他幼稚園 我驚會拖長了車程 時間仲耐o左呢~ ha 個老師係咪暗示緊叫你揀 x 姑娘o固架呢 ? 你o向邊個站上車呀? 要咁早咩 ? 我仲未問上車時間添 (only 問了幾時要留位)

我 pm 了我的email 比你, 慢慢傾~ =^.^=

原帖由 Hazel060731 於 09-6-2 10:21 發表
小女係am的, 你呢?

我都心大心細, 都未決定揀邊個車個女好, 曾經一心搵百x, 但老師又話可以同其他車比較吓先決定, 咁係咪話x姑娘會好d呢?  但x姑娘架車要8:05上車, 又好似早咗d, 咁早返學做咩呀???  總之就係決定唔 ...

就坐x姑娘架車先啦, 如果唔得咪再轉車囉... 好唔好?  你會幾時同佢book位呀?  我諗住8月頭先book... 你估會太遲嗎?

原帖由 michellebaby 於 2-6-2009 12:22 發表
你好呀, 我個女女都係 am 呀~ 可以一齊搭車喎

我諗會揀 x 姑娘多呀 因為聽聞百x o固架唔係專車民生幼稚園學生 會車埋其他幼稚園 我驚會拖長了車程 時間仲耐o左呢~ ha 個老師係咪暗示緊叫你揀 x 姑娘o固架呢 ? 你o向 ...

Hi np,

係呀, 冼哥校車好多架,全部都係民生幼稚園小朋友,因為都好多小朋友讀民生,一架車已經收夠學生,唔會再收其他幼稚園既小朋友, 我見有D校車小人搭就會有2-3間學校既小朋友~

我屋企返學時係尾2個站, 放學就頭站, 通常20-25分鐘返到黎, 除非落雨天會塞車,基本上30分鐘一定會返到!

校車唔會開得快, 由九龍城返你屋企半個鐘都正常, 因我有時都會返學校幫手做義工, 都係搭冼哥架校車返學, 佢地會幫D小朋友扣好晒SEAT BELT先開車, 我覺得會安全D~

原帖由 np 於 09-6-1 13:15 發表
little_hiway
你好呀! 請問冼生是否冼X業? 佢話只收民生學生搭車, 咁是意味其他車會接埋其他學校的學生? 不過, 又想問下, 你由官塘去民生, 車程大約幾耐? 冼生話, 佢地大約半小時, 兜埋去麗港城先返學...請問車程合 ...
Stephanie

HI amyduckbobo,

唔係每日都有英文和普通話堂, 但我忘了一個星期有多少堂,sorry!

民生幼稚園唔係一間谷小朋友讀書既學校, 會有好多專題研習,課外參觀比小朋友活動形式咁學野, 但為了接上小一既學程,由k2開始小朋友便要默書,中文,英文,加減數,但都是小朋友可以應付的!

課外活動由家長自由選擇參加,有英文,科學,畫畫,珠心算,音樂...不同類形的, 請回來教受的都是一些知名有水準的!會比出面自己報讀平d~

但我也有比小朋友出去學英文oral, 因為始終英文練習時間少,會加強呢方面~

原帖由 amyduckbobo 於 09-5-30 10:55 發表
Any comment on bus line of Ms. Cheng, I live at TKO

Dear, Dearlittle_hiway,

Is daily putonghau session or by weekly???  Do you think the content in Msc kindergarten is quite easy compared with ot ...
Stephanie

Hi little_hiway,

想請教下 民生會點安排個適應週呢 ?
因有啲幼稚園由八月尾開始已經係 適應週 (頭幾日返一個鐘 跟住幾日返二個鐘 隔成個幾星期先返三個鐘)

原帖由 little_hiway 於 09-6-2 17:39 發表
HI amyduckbobo,

唔係每日都有英文和普通話堂, 但我忘了一個星期有多少堂,sorry!

民生幼稚園唔係一間谷小朋友讀書既學校, 會有好多專題研習,課外參觀比小朋友活動形式咁學野, 但為了接上小一既學程,由k2開始小朋友 ...

嗯, 一於咁話。試o左 x 姑娘先 唔得先再轉~
我之前問過佢話知道上午班定下午班就再打電話比佢喎
所以我諗住等埋民生封 confirmation 信 (轉上午班o固封) 我就打比佢架啦~

原帖由 Hazel060731 於 09-6-2 16:48 發表
就坐x姑娘架車先啦, 如果唔得咪再轉車囉... 好唔好?  你會幾時同佢book位呀?  我諗住8月頭先book... 你估會太遲嗎?

回覆 2# michellebaby 的文章

Hi little_hiway,

Thanks for your advice, let's share later!!!

慘啦!!!!我住係官塘,我仲未搵冼哥,唔知仲有無位呢???
係呀....我個女係K1 PM CLASS....想問little_hiway請問你既車費係幾多錢 呀?????

原帖由 little_hiway 於 09-6-2 17:26 發表
Hi np,

係呀, 冼哥校車好多架,全部都係民生幼稚園小朋友,因為都好多小朋友讀民生,一架車已經收夠學生,唔會再收其他幼稚園既小朋友, 我見有D校車小人搭就會有2-3間學校既小朋友~

我屋企返學時係尾2個站, 放學就頭站 ...

係喎!  我諗學校唔會再有信特別通知你已轉上午班架, 而編班信佢就話過會在七月底前寄比家長, 到時我就會book車勒.  會唔會同名又同班呢....

原帖由 michellebaby 於 2-6-2009 18:21 發表
嗯, 一於咁話。試o左 x 姑娘先 唔得先再轉~
我之前問過佢話知道上午班定下午班就再打電話比佢喎
所以我諗住等埋民生封 confirmation 信 (轉上午班o固封) 我就打比佢架啦~

...

原帖由 little_hiway 於 09-6-2 17:26 發表
Hi np,

我屋企返學時係尾2個站, 放學就頭站 ...

多謝你的意見, 我已經約左今個星期六見一見冼生和架車, 如果ok, 我會落埋九月份的deposit的了.... 我主要係貪佢有seat belt, 安全D!

咁等我打一打比 x 姑娘問一問先
佢之前有問過我洗唔洗睇下佢架車喎 你會唔會?
ha 如果同名又同班又同車... 都幾橋~

原帖由 Hazel060731 於 09-6-3 16:51 發表
係喎!  我諗學校唔會再有信特別通知你已轉上午班架, 而編班信佢就話過會在七月底前寄比家長, 到時我就會book車勒.  會唔會同名又同班呢....

原帖由 amyduckbobo 於 09-5-28 03:13 發表
Dear all,

My son is am session, any TKO classmates???

My son is am session too. We live in Hang Hau, I also want to know Ms Cheng or Mr Leung is better. Ms Cheng's bus has seat belt, seems better, any comment?

原帖由 np 於 09-6-3 17:52 發表

多謝你的意見, 我已經約左今個星期六見一見冼生和架車, 如果ok, 我會落埋九月份的deposit的了.... 我主要係貪佢有seat belt, 安全D!

我早前都已留位給洗先生, 是否再要主動聯絡及交留位費?

你幾時會約x姑娘睇車呀?  約埋我啦... 我都想知佢個人同車得唔得呀!!

如果家長可以上車一齊番學, 我諗我會上車一齊番, 等小朋友知道呢駕車有安全感先都好呀, 但佢駕車係16座, 唔知容唔容許我地一齊坐呢?

我都係在職媽媽, 雖然有工人, 但係信學校好過信工人, 有咩事發生, 工人大不了一句sorry就算, 真係好唔抵囉... 所以要比佢番學前班.  但而家就唔同勒, 起碼有咩事桐桐會識講識投訴, 所以咪唔駛再讀全日班咁長啦..

係呀, 聽聞新校長好似話係前維多xx幼稚園個校長, 所以會比較著重英文, 咁咪仲好, 小朋友吸收力最強的年齡係2-4歲, 根基打得好對佢小朋友都好啦, 唔係古人點會話三歲定八十呢, 哈哈哈....

原帖由 michellebaby 於 4-6-2009 08:44 發表
咁等我打一打比 x 姑娘問一問先
佢之前有問過我洗唔洗睇下佢架車喎 你會唔會?
ha 如果同名又同班又同車... 都幾橋~

hi, 我今晚交留位費比冼叔叔個仔(冼哥哥),如果唔比錢人地真係好難CONFIRM你係要個位啦(呢句係冼叔叔講架)...我諗為左小朋友真係有車坐,比埋$就無走雞啦:loveliness: !!!!!

原帖由 MandyLau13 於 09-6-4 09:25 發表

我早前都已留位給洗先生, 是否再要主動聯絡及交留位費?

原帖由 connieandsimon 於 09-6-4 11:43 發表
hi, 我今晚交留位費比冼叔叔個仔(冼哥哥),如果唔比錢人地真係好難CONFIRM你係要個位啦(呢句係冼叔叔講架)...我諗為左小朋友真係有車坐,比埋$就無走雞啦:loveliness: !!!!!

...

ok, 咁我都call佢交留位費先.  你都係住TKO?

I live at TKO Hang Hau, tonight Ms Cheng will drive her bus to Hang Hau and let me see.  The shortest route maybe Mr. Leung, only 4 stops within Hang Hau, then will drive to TKO tunnel directly, but one point is without sit belt.  My son always sleeps at school bus now.  Ms Cheng car 1st stop is Hang Hau, 2nd stop is Po Lam Metro City Phase 1, 2, 3, then dirve to tunnel.  Mr. Sin car 1st stop to Hang Hau, 2nd stop is TKO Tseung Kwan O Plaza.... Ocean Shore... to MSC.

To me timing is very important to me, 2nd is reliability, I worry they will change route and make the time longer.  

They claim they will not change route, they claim the baby-sitter will help him fasten the seat belt, now I can do is "trust" them, no more.  

I think I will choose the "medium" one, maybe Ms Cheng.  

Scholl bus fee for reference (For Hang Hau)
Mr. Leung: $700/mth
Ms. Cheng: $680/mth
Mr. Sin: $620/mth

我係住係kwun tong.

原帖由 MandyLau13 於 09-6-4 14:22 發表

ok, 咁我都call佢交留位費先.  你都係住TKO?
‹ 上一主題|下一主題