用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HK Preschool vs Keen Mind
樓主: sofiamama
go

HK Preschool vs Keen Mind [複製鏈接]

原帖由 kerkermui 於 09-6-10 07:18 發表

thank you~

嘩! 恐龍媽, 做咩咁早覆我?

醒目開學勳章

原帖由 MAMAMEEE 於 09-6-10 23:06 發表

嘩! 恐龍媽, 做咩咁早覆我?

每朝起身上網睇完報紙.. 然後陪阿仔晨運呀~

原帖由 kerkermui 於 09-6-11 15:50 發表

每朝起身上網睇完報紙.. 然後陪阿仔晨運呀~

您又話要返工? 我就要最遲7:15am出門. 早上您都好難見到我!

原帖由 MAMAMEEE 於 09-6-11 22:34 發表

您又話要返工? 我就要最遲7:15am出門. 早上您都好難見到我!

我代答: 佢屋企返工司, 20分鐘即到(係咪比多左tim?)

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 09-6-12 09:13 發表

我代答: 佢屋企返工司, 20分鐘即到(係咪比多左tim?)

hehe~
我由細慣咗7點前後醒, 搬咗呢度加轉咗工... 其實真係太早起身! 於是就帶阿仔行晨運..
所以, 我每朝同阿仔玩30-45min, 然後8:30左右出門口, 9點前一定返到office.. 出門口至返到去..around 20min啦!
(雖然悶c我, 但係真係唔捨得轉工架!)

醒目開學勳章

原帖由 kerkermui 於 09-6-9 14:05 發表

hmm~ 心儀超級名校嘅唔係我, 係做老豆嗰個!
我自己係屋邨KG--> 屋邨小學-->官校出身嘅, 身邊有個DBS失敗個案, 見到d家長話名校其實係家長成就嘅~ 心切應同! 如果你無足夠嘅支持, 唔好諗佢會教到小朋友d乜~ 因為唔 ...

恐龍媽 :

真係愈睇我地既諗法愈似, 暫時我鍾意英華 ~~~  我都係啊. 我極鐘意 snoopy 校長同學校既校風, 也望monkey 仔到時可以考得入, 選幼稚園的取向, 我也是咁諗, 如佢 n1 番得開心, 而學校所做既無令家長失望, 我會唔同佢轉校, 覺得轉來轉去, 咪又係拎個小朋友來搞, 有時小朋友學幾多野除左學校外, 家長既support 真的更重要.  我也是十分不喜歡mass production 既幼稚園.  如monkey 讀得好地地, 我都打算唔轉走了.  

醒目開學勳章

原帖由 monkey05 於 09-6-12 14:24 發表

恐龍媽 :

真係愈睇我地既諗法愈似, 暫時我鍾意英華 ~~~  我都係啊. 我極鐘意 snoopy 校長同學校既校風, 也望monkey 仔到時可以考得入, 選幼稚園的取向, 我也是咁諗, 如佢 n1 番得開心, 而學校所做既無令家長失望 ...

哈哈~睇嚟我地都幾有緣喎!
我表弟仔今年讀英華P1, 聽講今年好難入.. 我過時過節見到佢可以8吓, 不過呢個小朋友真係好乖, 唔會話怕羞架!

等佢地兩隻嘢大d, 得閒一齊玩多d好喎! 恐龍仔e+仲係見到小朋友會走/大叫呀!!!  

係呢~ 你有無報tom lee之類嘅music class? 我好遲報, 希望不大..

咁Tom Lee 的兩歲班要早幾多去報?

醒目開學勳章

原帖由 MAMAMEEE 於 09-6-12 18:48 發表
咁Tom Lee 的兩歲班要早幾多去報?

應該係兩歲半(or 兩歲9個月)
最好一歲前報啦~

我成歲半先去報.. 唔知有無位.. 報唔到就上3.5yr嗰班, 再學琴 (身邊好多勁人, 不過未必肯教咁細嘅~)

原帖由 kerkermui 於 09-6-12 23:38 發表

應該係兩歲半(or 兩歲9個月)
最好一歲前報啦~

我成歲半先去報.. 唔知有無位.. 報唔到就上3.5yr嗰班, 再學琴 (身邊好多勁人, 不過未必肯教咁細嘅~)

Thank you for your message.

柏斯琴行係馬鞍山分店八月開2.5歲班, 而+仲有位. 不妨可以問下.

http://www.parsonsmusic.com/www/index.php

醒目開學勳章

原帖由 kerkermui 於 09-6-12 16:20 發表

哈哈~睇嚟我地都幾有緣喎!
我表弟仔今年讀英華P1, 聽講今年好難入.. 我過時過節見到佢可以8吓, 不過呢個小朋友真係好乖, 唔會話怕羞架!

等佢地兩隻嘢大d, 得閒一齊玩多d好喎! 恐龍仔e+仲係見到小朋友會走/大叫呀 ...

係囉, 英華近年大熱呀, 學位有限但考生眾多.  表弟仔好叻呀 !!!

好呀, 等佢兩個大D 一起玩啦.  我隻MONKEY 而家鐘意同D 大過佢既小朋友玩, 有可能係見得呢類年紀既小朋友多, 而SIZE 同佢一樣既呢, 佢就唔多SO 人, 仲唔比人搞佢玩緊既玩具, 但如果係大過佢既小朋友搞佢D 玩具, 佢又肯喎, 真怪.

音樂班, 我未報呀.  喂喂, YAMAHA 班唔報也吧, 你雖然遲左, 但不用後悔, 我聽5個上過呢個班既人有4個都比BAD COMMENT, 話無料到, 小朋友排成年先有位以為好堅, 但呢4個媽媽同小朋友一起上左幾堂後, 媽媽已好睇唔過眼, 唔完COURSE 已WITHDRAW.  其中有媽媽話係師資問題, 老師帶唔到咁多個小朋友, 場面混亂, 各有各HEA, 也有話係內容唔得, 引唔起小朋友興趣, 連媽媽自己也覺悶, 最後唔想浪費時間, 最妙係唔同人同我講大致相同既COMMENTS.  我也睇過D 教材.....一般般啦.  你身邊有無朋友仔上過讚好呀, 因我都好想知會唔會係個別媽媽主觀左.

比我選我會選 ORFF 音樂班, 我較喜歡 ORFF 既內容.  等MONKEY仔大多少少, 3歲幾時比佢去試下.  但衰路程遠.

如近近地, 柏斯既LITTLE MOZART 音樂班比YAMAHA 班好的.  4隻白老鼠, 有3隻讚好.

醒目開學勳章

原帖由 MAMAMEEE 於 09-6-13 12:54 發表

Thank you for your message.

柏斯琴行係馬鞍山分店八月開2.5歲班, 而+仲有位. 不妨可以問下.

http://www.parsonsmusic.com/www/index.php

thanks a lot!

醒目開學勳章

原帖由 monkey05 於 09-6-13 14:13 發表

係囉, 英華近年大熱呀, 學位有限但考生眾多.  表弟仔好叻呀 !!!

好呀, 等佢兩個大D 一起玩啦.  我隻MONKEY 而家鐘意同D 大過佢既小朋友玩, 有可能係見得呢類年紀既小朋友多, 而SIZE 同佢一樣既呢, 佢就唔多SO 人, ...

monkey就好叻呀, 恐龍仔仲係生人勿近, 朝朝行晨運都唔多啋人.. 掂吓佢d嘢就怪叫!

我都唔想去到咁遠, 所以無諗奧福呀~
好啦, 等我行開出海柏問問先!

原帖由 monkey05 於 09-6-13 14:13 發表

好呀, 等佢兩個大D 一起玩啦.  我隻MONKEY 而家鐘意同D 大過佢既小朋友玩, 有可能係見得呢類年紀既小朋友多, 而SIZE 同佢一樣既呢, 佢就唔多SO 人, ...

請問orff music起邊到有呀?

btw, 我係咪起你個blog到問過你野架?

原帖由 kerkermui 於 09-6-13 22:26 發表

monkey就好叻呀, 恐龍仔仲係生人勿近, 朝朝行晨運都唔多啋人.. 掂吓佢d嘢就怪叫!

我都唔想去到咁遠, 所以無諗奧福呀~
好啦, 等我行開出海柏問問先!
...

我囡由幾個月開始, 已經經常出去玩, MOS體育館, 公園, club house, etc. 每日一至兩次. 而+佢主動接觸人, 就咩都得. 有大人主動行埋來, 佢就火山爆發咁! 將來, 都唔知點去考KG!

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 09-6-13 22:56 發表

請問orff music起邊到有呀?

btw, 我係咪起你個blog到問過你野架?

monkey咪係我幫你問嘢嗰個媽媽囉!
orff music.. 應該近你喎! 等我check check~

醒目開學勳章

elmolly,

http://www.orff4kids.com/formkln.pdf

原帖由 kerkermui 於 09-6-14 07:40 發表
elmolly,

http://www.orff4kids.com/formkln.pdf

e, 真係好近咋喎, within 15 mins到喇

原帖由 kerkermui 於 09-6-14 07:34 發表

monkey咪係我幫你問嘢嗰個媽媽囉!
orff music.. 應該近你喎! 等我check check~

係呀, 咁一齊傾呀, 不過我個係女, 我main target係St. Paul, 佢好鼓勵independent, 係我好欣賞既地方.

而家連阿媽都叫我去km, 除非hkps 27號之前有消息, 唔係就無得揀喇

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 09-6-14 15:21 發表

係呀, 咁一齊傾呀, 不過我個係女, 我main target係St. Paul, 佢好鼓勵independent, 係我好欣賞既地方.

而家連阿媽都叫我去km, 除非hkps 27號之前有消息, 唔係就無得揀喇 ...

elmolly,

你小朋友係女來, 找學校仲多選擇呀, 起碼有埋傳統女校可以考吓, 仲一條龍, 見好多人考st. paul, 協恩....etc...如果我有個女都去考呀.

你等邊間 hkps 消息呀 ?  見佢地講九龍塘果間超收, 而家有部份人withdraw, 學校又話可以比番人番mon-fri.  真係搞事.
‹ 上一主題|下一主題