用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人已經收到保良局圓玄小學面試信呀?? ...
樓主: yatkan
go

有冇人已經收到保良局圓玄小學面試信呀?? [複製鏈接]

Re: 有冇人已經收到保良局圓玄小學面試信呀??

Heihmom 寫道:
圓玄在11月9日前會發信給取錄的學生,如接受就要在11月10日或11日交留位費。不過第一輪派位結果在15日才公 布,如果圓玄收你們的仔女,你們會點決定呀?
我自己仍然十五十六!!

Interview 果時, 校長話梁周順琴(AM)就算第一輪唔得, 第二輪都應該一定得, 所以叫我要考慮ga唔係讀唔讀梁周順琴(AM), 而係揀唔揀保圓, 請問你會點揀。

Spiderman_mama,

我都係選梁周(上),而且仔仔係首名,我估會有機會。如果揀保圓,只係想仔仔唔好讀得咁辛苦(可能係一廂情願),但保圓的老師無換人,又怕佢換湯不換藥! 真難決定!

我都問過校長有關老師ge問題, 不過佢話到依家都係未請老師ge, 但就唔一定會請番現時ge老師。仲叫我放心, 開學時一定會有適合ge老師。

不過, 我就o係某小學ge簡介會中, 有某小學校長提醒家長留意此校”咸魚翻生” ”換湯不換藥”等。

我今日去interview時,都有問過劉校長保圓的老師是否來自圓玄,不過劉校長回答我,保圓將會從新招聘老師,應徵者必須符合以下兩項條件:
1.大學畢業
2.英文及普通話基準試合格
並且,要申請及面試,符合要求者,才會受聘於保圓;不過,保良局學校或圓玄的教師,相對其他的申請者是有優先受聘的機會。
雖然,保圓及圓玄共用校舍,但是,師資及財政均是獨立,兩校上課及下課的時間相差半小時,集會、小息也是分開的,連校服及校徽都不同。

如果開頭幾年d小朋友無大哥哥大姐姐帶住,會唔會影嚮d學生無咁多課外活動同埋會無咁有紀律呢?

沒有高年級的哥哥及姐姐,我想紀律方面的影响應該不大。
我同事的女兒是第一批蔡繼有的小一生,當年她入讀小一時,也只是得小一及小二生,都是無高年級的學生,但這批學生都有禮貌及守規則,並不會無紀律。反而,我覺得同班同學一起上課、吃飯及參與課外活動,他們相處的時間較多,小朋友之間互相影响更大;况且除了學校,家長亦需要灌輸正確的觀念給小朋友,家校合作,才能令小朋友健康成長。

至於,課外活動,我也同意有高年級的學生參與,氣氛一定會較熱鬧、種類也會更多完化!

Hi,

有冇媽咪收到保圓的取錄信呀! 你地會唔會交留位費?   

其实屯門區保良局嘅津小都好好,起碼師資唔錯。(保)圓玄會首選圓玄小學嘅老師,有無家長知道現在圓玄小學的師資如何?Thanks!

我都想知wor
Heihmom 寫道:
Hi,

有冇媽咪收到保圓的取錄信呀! 你地會唔會交留位費?   

好開心呀,保圓收左仔仔呀!

我好心急呀,今朝一早上網睇result,好好彩收左仔仔

希望其他報左名0既媽咪都好運啦!

有消息上黎報下料丫,大家分享下丫!

.

我上網見到佢收我仔仔呀!但未收到信,我見唔到有後備名單

Heihmom,

你會唔會去註冊呀?我諗住聽日去註冊,唔知我地個小朋友會唔會做同學仔呢?? ?   

Hi ! yatkan & Heihmom,

恭喜你哋呀 ! 我明年都打算同囝囝報考保圓, 希望了解多D學校嘅現況同面試資料, 因為我依家對囝囝明年撰校都十分緊張啦 !! thank you very much !

yatkan,

我對保圓的師資仲有些

Heihmom,

多謝你嘅回應, 其實我囝囝係學校既表現not so smart, 班中除咗年齡較細外, 個子亦較小, 學習方面不夠主動, 所以我才這樣担心 !!!

選擇保圓係希望佢比傳統小學較活動, 較合適我囝囝, 你認為對嗎 ???? 定選回傳統小學較好 ?? 請指教 !!!

但聽了你同囝囝嘅面試情形後, 都無噤驚 !! 唔知其他媽咪是否一樣輕鬆呢 ?????[quote]
Heihmom 寫道:
yatkan,

我對保圓的師資仲有些

Hi ! yatkan & Heihmom

我都收到信了, 同你們一樣未决定, 但老公perfer梁周(上).

另外, 請問公佈結果的綱址.

Spiderman_mama,

保圓的新網址係 www.yyps.edu.hk/direct/index.htm,
但亦可由舊網址去。

Heihmom

恭喜所有被取錄嘅小朋友!
我想知係咪大部份被取錄嘅小朋友都在保良局幼稚園讀書?
可否在此交流吓。

Hi 我係新丁,所以頭先post錯去新標題!

Anyway!我兒子讀"美樂"景峰分校
‹ 上一主題|下一主題