用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs St. Mary vs SFA
樓主: cj177916
go

GH vs St. Mary vs SFA [複製鏈接]

原帖由 safarimama 於 08-11-25 13:55 發表
級數? 你指那方面?會考成績?入大學率?

我指學術成績咋~~ sfa 都無中學點比較會考成績呀?

如要比較中學, 當然係gh出名d

但我見協恩中學會考成績好似好過德望喎. 而各方面的校際比賽協恩都好勁. 如有錯請更正.
原帖由 ClareMa 於 08-11-25 14:17 發表

我指學術成績咋~~ sfa 都無中學點比較會考成績呀?

如要比較中學, 當然係gh出名d
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

我揀協恩, 唔使錢 + 成績唔會比gh差....

原帖由 safarimama 於 08-11-25 14:23 發表
但我見協恩中學會考成績好似好過德望喎. 而各方面的校際比賽協恩都好勁. 如有錯請更正.

hi meowross,

我好好彩呀! 不過阿女唔可以同你個女做同學了....你係唔係會揀GH?
原帖由 meowross 於 08-11-25 14:32 發表
我揀協恩, 唔使錢 + 成績唔會比gh差....

樓主, 其實你係咪無宗教?
協恩係sports 勁, 我哋都有啲係協恩grad 的同事, 佢哋啲sports 好得.
to me, i choose st mary.

原帖由 safarimama 於 08-11-25 14:23 發表

SMC vs GH....

原帖由 safarimama 於 08-11-25 14:35 發表
hi meowross,

我好好彩呀! 不過阿女唔可以同你個女做同學了....你係唔係會揀GH?

完全同意....已經校風非常好.  而且她們無得自己揀學生, 都可以訓練得d學生甘叻, 可見有兩度散手.

GH 好似好過SMC喎
原帖由 meowross 於 08-11-25 15:01 發表
SMC vs GH....

safarimama

根本係完全兩種唔同既學校, 考慮的並非係公開試成績, 還有其他, 所以有排諗....

但我老公鍾意smc多d, 我一半半....

發夢dg收左唔使諗

原帖由 safarimama 於 08-11-25 15:19 發表
GH 好似好過SMC喎

我地係有宗教的, 所以都偏向讀有宗教的學校
我諗我地心中已有初步決定
THX!!!!!!

原帖由 AgnesHimMa 於 08-11-25 14:37 發表
樓主, 其實你係咪無宗教?
協恩係sports 勁, 我哋都有啲係協恩grad 的同事, 佢哋啲sports 好得.
to me, i choose st mary.

I think it is no doubt that SMC is the best among the above schools.

ST.MARY

GH & SFA --- 要錢的英小, 英文程度高, 為英中做好100%準確, 讀任何一間英中基本上都沒問.

St. Mary --- 免費的中小, 有以前好好的英中做支持, 結龍後將來唔知, 由於收生問題St. Mary都由英小變左 中小. 但這些都是6年後的中學問題, 邊間都好難保証, SFA都由90+%變佐80+%了, 但讀起來St. Mary一定比GH 同SFA 開心同輕松.

所以要看小朋友能力,
再看看有沒有運抽到,
同想唔想比錢.. 但如果要比錢, 我會揀’正增值學校’.

.

原帖由 cj177916 於 08-11-25 11:12 發表
請比點意見,好煩惱... 點揀好呢?

GH 應該係中小
原帖由 mamimummy 於 08-11-26 00:19 發表
GH & SFA --- 要錢的英小, 英文程度高, 為英中做好100%準確, 讀任何一間英中基本上都沒問.

St. Mary --- 免費的中小, 有以前好好的英中做支持, 結龍後將來唔知, 由於收生問題St. Mary都由英小變左 中小. 但這些都是 ...

原帖由 ClareMa 於 08-11-25 23:43 發表
I think it is no doubt that SMC is the best among the above schools.

In common understanding,

SMC -
St. Margaret's Co-educational English Primary School

SMCS - St. Mary's Canossian School

I think your meaning is SMCS, correct me if I am wrong.

原帖由 mamimummy 於 08-11-26 00:19 發表

St. Mary --- 免費的中小, 有以前好好的英中做支持, 結龍後將來唔知, 由於收生問題St. Mary都由英小變左 中小. 但這些都是 ...

From http://www.smccpta.org/news.asp?newsid=2099

香港中學會考成績
我們很高興能與你分享一個令人鼓舞的好消息,聖瑪利的同學們在本屆香港中學會考
中取得了優異的成績 - 分別有十位同學獲得6A或以上,而最佳成績更達9A! 她們在英
文及數學科的成績亦非常傑出 - 超過20%的同學獲得A級, 而英文科更有超過95%的同
學取得C級或以上!

能看到女兒們有此豐碩的成果,我們謹代表家長們感謝校長的領導和各位老師付出的
努力,以及過去一直對女兒們的關愛和照顧,令她們能夠在愉快的學習環境中茁壯成
長。

St. Mary 中學既成績不用懷疑, 我相信在九龍區女校之中就只有 Maryknoll 同 DGS 可以比美

但GH的英文程度與英小無異.

當年我女都係抽ST. MARY, 但抽唔到, 所以我無話ST. MARY 唔好. 如果唔係都唔會抽.

女女考到德望但無讀, 原因係考到後才搬屋, 更唔係話唔好.

我揀學校唔係學業成績高就話好, 開心又唔差就OK. 而家唔同N年前.

我妹夫的妹妹ST. MARY 畢業, 當年ST. MARY 考全級第一, 或在ST. MARY教書的我到識. 幾…代了, 你女女的成績值得恭喜, 但坦白講以ST. MARY的名氣, 這成績………並不驚喜, 除左個9A外,
而家部份地區名校都做到差不多, 只係少左多年的所謂歷史名氣, 而且我無信心係結龍後的ST. MARY, 唔係而家, 更唔係而家已讀中學這代.

.
原帖由 kls12 於 08-11-26 01:04 發表

From http://www.smccpta.org/news.asp?newsid=2099

香港中學會考成績
我們很高興能與你分享一個令人鼓舞的好消息,聖瑪利的同學們在本屆香港中學會考
中取得了優異的成績 - 分別有十位同學獲得6A或以 ...

St. Mary 中學既成績不用懷疑 --- 同意的. 而且我一向喜歡St. Mary 中學但唔係小學.

但而家結龍後要入中學差不多耍由小學入手. 所以n年後.....

.
原帖由 ClareMa 於 08-11-26 01:41 發表
St. Mary 中學既成績不用懷疑, 我相信在九龍區女校之中就只有 Maryknoll 同 DGS 可以比美

大家心知讀書讀邊間只講歷史名氣, 除非學生本身資優, 咁就讀邊間都無所謂, 反正都係9A10A 實出到名, 但如果同是中下游分子 ( i mean 都有 3A-6A), 係名校出身對於日後工作或進修點都有幫助, 沒辦法香港社會就係咁.......唉
‹ 上一主題|下一主題