用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請分享南區明愛胡振中中學
樓主: Happy-Boy
go

請分享南區明愛胡振中中學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Happy-Boy 於 08-12-5 21:18 發表
慧妮會員,

你們真好人,不厭其煩回答我這個徬徨媽咪的問題.
如你所說,前日已經見了班主任,班主任都是建議鴨真和大白沙,但他沒有建議浸中,我問他浸中好唔好,佢話好架.佢話關於選學問題隨時問他,就算他不清楚也可以問 ...

Happy-Boy,

其實你唔需要因為囡囡的英文成績而擔心佢跟不上,小朋友的適應能力係好高的,而據我所知仔仔學校的小六英文程度較為接近中一(尤其係精英班),就算成績唔係高分亦唔代表程度低的,叫囡囡加油啦!

聽朋友講,南區校網對女仔較為有利的,鴨真的程度及校風都唔錯,而浸中及大白沙的入大學率都差不多,不過浸中較為註重學習(對活潑的學生會感覺悶),相反大白沙就較多課外活動.

慧妮會員,

哈哈!我地講講吓已經離晒題,幸好你不斷回應我,多謝你.

我還有問題想問,如果大抽獎時填30個志願(我指乙部),一來南區無咁多學校,就算可跨區的學校都不會多.如果真是某些學校不填,派了去無雷公咁遠的學校.到時去鴨真,大白沙叩門的機會大唔大呢?

在南區升中選校,女仔是比男仔優勝些,遲些我還有一個仔要煩呀!

原帖由 慧妮會員 於 08-12-6 10:52 發表

Happy-Boy,

其實你唔需要因為囡囡的英文成績而擔心佢跟不上,小朋友的適應能力係好高的,而據我所知仔仔學校的小六英文程度較為接近中一(尤其係精英班),就算成績唔係高分亦唔代表程度低的,叫囡囡加油啦!

聽朋友講, ...

醒目開學勳章

原帖由 Happy-Boy 於 08-12-6 18:52 發表
慧妮會員,

哈哈!我地講講吓已經離晒題,幸好你不斷回應我,多謝你.

我還有問題想問,如果大抽獎時填30個志願(我指乙部),一來南區無咁多學校,就算可跨區的學校都不會多.如果真是某些學校不填,派了去無雷公咁遠的學校. ...

Happy-Boy,

唔好咁客氣,我只不過將仔仔的選校經過告知,希望你多個參考,相信你亦會根據你囡囡的實際情況作出正確的選擇,亦祝你囡囡獲派心儀的學校;`
其實在今年的三至四月,我亦有你相同的疑問,不過最後我於大抽獎時僅填了約十二/三間學校, 一來南區校網根本不足三十間,二來就算去到六至七志願亦非學生及家長的心水了,三來正如你朋友所言,南區某些學校叩門不會太困難的,所以唔使擔心去到無雷公咁遠,不過到明年三至四月學校會再一次約見家長就你的選校志願作具體的分析,到時會建議你修改的.

據我所知如果Band2生叩鴨真,浸中及大白沙的機會不大,反而培德的機會大D,而聽聞聖XX祿識人即入.

慧妮會員,

多謝你!
我都是希望她能入到適合她和心儀的中學.到時就唔需要叩門了.

原帖由 慧妮會員 於 08-12-7 15:53 發表

Happy-Boy,

唔好咁客氣,我只不過將仔仔的選校經過告知,希望你多個參考,相信你亦會根據你囡囡的實際情況作出正確的選擇,亦祝你囡囡獲派心儀的學校;`
其實在今年的三至四月,我亦有你相同的疑問,不過最後我於大抽獎 ...
‹ 上一主題|下一主題