用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 08-09 K1上午幼愛班大招集!
樓主: suklaic
go

08-09 K1上午幼愛班大招集! [複製鏈接]

你地好呀, 你地呢度就好啦, 同一班咁熱鬧, 反觀下午班都冇咩mami回應

我個仔好獨立的,獨立到令我有點怕,佢唔會搵我的.
去年返n1成年都未喊過,今年第一天返學,姐姐帶咗佢入課室之後就唔搵我,我泊咗車後,成個傻婆咁係課室搵仔.
我個仔好鐘意返學,又好鐘意搭校車,佢話大個仔,自己一個人坐校車(即是唔使人抱住搭小巴)
原帖由 CurtisBB 於 08-9-5 10:02 發表
係呀! 另一個大肚媽媽好似同你一組 見佢不停貢咳, 我覺得佢好辛苦, 而且又好唔好意思 因為人地可能以為我點解個仔咳成貢個阿媽重比佢返學架
我見佢尋日開始都無再咳, 希望佢快D好返LU:bashfu ...

你就好啦,我個仔今日上車又大喊, 見到佢咁, 有d心痛. 佢叫我唔返工.都唔知佢點解呢排咁痴身.  今晚, 我同佢講話下星期返學搭校車唔准喊, 佢話要喊, 激死我.   希望佢可以快d適應.

原帖由 suklaic 於 08-9-5 22:23 發表
去年返n1成年都未喊過,今年第一天返學,姐姐帶咗佢入課室之後就唔搵我,我泊咗車後,成個傻婆咁係課室搵仔.
我個仔好鐘意返學,又好鐘意搭校車,佢話大個仔,自己一個人坐 ...

你可以一齊傾, 大家都係禮賢k1, 可以互相交流, 歡迎你.

原帖由 nibikalea 於 08-9-5 12:52 發表
你地好呀, 你地呢度就好啦, 同一班咁熱鬧, 反觀下午班都冇咩mami回應

你好呀 你都黎一齊傾下啦 大家既小朋友都係同校同學嘛

原帖由 nibikalea 於 08-9-5 12:52 發表

卓鈞都好鍾意坐車, 坐任何交通工具佢都好開心 不過佢比較細膽, 如果去d未去過既地方, 有時都會"次"住我地架 希望佢快d開開心心上學去, 唔好每朝上車都喊得貢可憐就好lu

原帖由 suklaic 於 08-9-5 22:23 發表
我個仔好鐘意返學,又好鐘意搭校車,佢話大個仔,自己一個人坐 ...

我都"tump"咗我個仔好耐, 我同佢講放學會係屋企樓下等佢, 不過一上車又係喊

原帖由 purplerabbit 於 08-9-5 23:19 發表
你就好啦,我個仔今日上車又大喊, 見到佢咁, 有d心痛. 佢叫我唔返工.都唔知佢點解呢排咁痴身.  今晚, 我同佢講話下星期返學搭校車唔准喊, 佢話要喊, 激死我.   希望佢可以快d適應.

...

多謝你地歡迎我呀~
你地有冇試過唔自己送上車?我囡囡就好奇怪, 上年返n1時我送佢佢就日日都喊唔想我走, 我見到都好心痛呀~ 到佢坐校車就由day1都冇喊過. 我估可能我送佢佢覺得係我走, 佢坐校車就係佢走啩:p 唔好擔心, 遲d佢地就鍾意坐校車架喇, 我囡囡n1的好朋友就係校車坐佢隔離的, 間唔中我接佢佢都有時會話想坐校車返屋企, 激氣.
或者可以同佢地講, 如果佢幾多日上車都唔喊你地就去接佢放學?囡囡初初坐車時雖然冇喊但我日日都帶一粒糖接佢話獎佢坐車叻叻的.

你地小朋友返屋企冇講學校d野呀?我囡囡就成日講老師話星期一可以玩單車. 仲有不停唱"不再做bb!"

原帖由 CurtisBB 於 08-9-6 09:42 發表
我都"tump"咗我個仔好耐, 我同佢講放學會係屋企樓下等佢, 不過一上車又係喊

大家交流下小朋友既上學/生活事嘛

今朝姐姐帶佢上校車, 佢一上車又係喊 之後我打咗比司機叔叔, 我想佢可以安排佢同一個小朋友一齊坐 (因為我個站係尾站, 而且我仔仔坐係bus mum間離), 我估有小朋友一齊坐佢會快d適應

我仔仔講野比較差d, 佢重未識同我分享學校發生既事情 希望佢遲少少會識同我講lu

原帖由 nibikalea 於 08-9-7 22:29 發表
多謝你地歡迎我呀~
你地有冇試過唔自己送上車?我囡囡就好奇怪, 上年返n1時我送佢佢就日日都喊唔想我走, 我見到都好心痛呀~ 到佢坐校車就由day1都冇喊過. 我估可能我送佢佢覺得係我走, 佢坐校車就係佢走啩:p 唔好擔心 ...

嘻嘻..你好呀!
你仔仔係咪蘋果組呀?
唔知係咪坐我女隔離呢?
而家仔仔返學點呀? 仲有冇喊, 我諗佢好快冇事, 因為聽我女講, 返學好開心呀!

原帖由 purplerabbit 於 08-9-4 23:33 發表
我同你傾過計, 我個仔成日要痴住我, 今日第一日坐校車, 一上車就大喊, 放學我接去, 佢話比我聽係學校有喊, 重話明日唔返學.  放學後, 李老師打電話比我, 話我個仔一入課室就喊, 話要搵我, 都唔明點解去之前上過n1,  ...

各位媽咪, 大家不如整個LIST, 嘻嘻...方便大家認識!希望唔好介意: )
* 睇下仲有咩加上去, thx!

仔仔囡囡名------組別
Agnes----------蘋果組

Hello!  大家好呀,  我囡囡係 "香蕉組" 架 , 呢開學第一日最唔聽話個小朋友呀... 哈哈, 真係俾佢激死我啦,  真唔好意思攪到大家 ..
我囡又係坐校車既,  上星期佢仲好開心咁講 byebye , 但呢2日佢同我&99講話唔想坐校車, 仲有d想喊tim..
可能新鮮好奇感已過掛, 但我都盡量安慰佢...
問佢係學校開心嘛? 佢好雀躍話我知開心 ;今日仲同我99講話佢要"拜神" 唔好嘈佢 , 99話佢好快合十, 跪地, close the eye.. 個樣好搞笑 ; 99即刻打俾我問學校係咩教 , 我笑好耐 , 係基督教, 佢係度"祈禱"呀..

[quote]原帖由 WHY2005 於 08-9-9 13:55 發表
各位媽咪, 大家不如整個LIST, 嘻嘻...方便大家認識!希望唔好介意: )

Aurea-----------香蕉組

你囡囡好攪笑呀!係咪第一日返學講獅子老虎果個妹妹呀?

呢排我諗帶茶點諗到冇野好諗, 你有冇好提意?嘻嘻..

第二日返學我都有問個女, 隔離同學仔係男仔定女仔, 佢地帶咩茶點呀? 今日學左咩等, 佢都話好開心!

我想問你記唔記得星期一至五課程內容呀?
我記得星期一就運動課
星期二....唔記得
星期三....唔記得
星期四就聖經
星期五....唔記得

原帖由 Aurea 於 08-9-9 21:32 發表
Hello!  大家好呀,  我囡囡係 "香蕉組" 架 , 呢開學第一日最唔聽話個小朋友呀... 哈哈, 真係俾佢激死我啦,  真唔好意思攪到大家 ..
我囡又係坐校車既,  上星期佢仲好開心咁講 byebye , 但呢2日佢同我&99講 ...

我都唔記得呀, 不過我禽日送囡囡返學時見老師係黑板寫咗普通話, 跟住囡囡返嚟都有同我講有林老師(佢講普通話limlause), 唔知係咪上下午都一樣呢?
大家記得星期五要帶中秋茶點喎~

原帖由 WHY2005 於 08-9-9 23:48 發表
你囡囡好攪笑呀!係咪第一日返學講獅子老虎果個妹妹呀?

呢排我諗帶茶點諗到冇野好諗, 你有冇好提意?嘻嘻..

第二日返學我都有問個女, 隔離同學仔係男仔定女仔, 佢地帶咩茶點呀? 今日學左咩等, 佢都話好開心!

我想問 ...

你囝囝係咪細b呀?通常囡囡都早熟d嘅. 你可以比少少提示等佢答你嘛. 佢地星期一出咗去玩單車同滑梯, 你可以問吓佢係咪出咗花園呀?玩咗咩呀? 之類囉. 唔好放棄, 佢遲d就識答你架喇.

原帖由 CurtisBB 於 08-9-8 12:33 發表
大家交流下小朋友既上學/生活事嘛

今朝姐姐帶佢上校車, 佢一上車又係喊 之後我打咗比司機叔叔, 我想佢可以安排佢同一個小朋友一齊坐 (因為我個站係尾站, 而且我仔仔坐係bus mum間離), 我估有小朋友一 ...

我囝囝唔係細仔哦, 不過可能佢本身比較靜D, 所以佢好遲先至開口講野呀 我都有試下問佢, 今日唱咩歌歌呀? 有無唱"不要做BB"呀? 希望佢遲下就識答我LU 我會加油唔放棄架! 多謝你支持哦
原帖由 nibikalea 於 08-9-10 12:42 發表
你囝囝係咪細b呀?通常囡囡都早熟d嘅. 你可以比少少提示等佢答你嘛. 佢地星期一出咗去玩單車同滑梯, 你可以問吓佢係咪出咗花園呀?玩咗咩呀? 之類囉. 唔好放棄, 佢遲d就識答你架喇.

...

Aurea-----------香蕉組

Curtis -----------蘋果組

你好呀! 我仔仔又係蘋果組 佢坐係近書包櫃個邊

我仔仔呢個星期坐校車既時間, 好多時都訓著咗, 佢好似好攰貢, 返到屋企連晏覺都無訓

原帖由 WHY2005 於 08-9-9 13:51 發表
嘻嘻..你好呀!
你仔仔係咪蘋果組呀?
唔知係咪坐我女隔離呢?
而家仔仔返學點呀? 仲有冇喊, 我諗佢好快冇事, 因為聽我女講, 返學好開心呀!

多謝你提醒我地哦

我準備咗個迷你月餅比佢帶返學, 不過我諗住唔打開比佢食 (另外帶D餅), 想佢帶返去應下節
原帖由 nibikalea 於 08-9-10 12:37 發表
我都唔記得呀, 不過我禽日送囡囡返學時見老師係黑板寫咗普通話, 跟住囡囡返嚟都有同我講有林老師(佢講普通話limlause), 唔知係咪上下午都一樣呢?
大家記得星期五要帶中秋茶點喎~

...
‹ 上一主題|下一主題