用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 沙小"家長教師會''
樓主: Maggie程
go

沙小"家長教師會'' [複製鏈接]

唔該曬肥嘟媽

請問各位包書有無規定唔可以有公仔?
是否一定要筆盒,筆袋可以嗎?
外套是否到買校服店買?開學已經要帶嗎?
學校有內聯網供家長互通嗎?

謝謝!

原帖由 肥嘟媽 於 08-8-26 23:35 發表
開學後會派課外活動資料,一至五都有,有活動那天,老師會係導修課就帶走小朋友去上堂,到三點半就放學,活動當然要比錢,人多會抽簽

包書膠,我都唔知可唔可以有公仔,但無就最穩陣
筆袋,筆盒都無問題
至於外套,夏天穿白色,唔一定係賣校服那間買,我個女每日都帶返學,因為會開冷氣
無內聯網供家長聯繫,但小一上學期會有網上手冊

我係"家品屋"果類店舖買的檯墊, 可摺疊, 質地好似紅白藍袋, 印有cartoon 公仔....重可用上1年 or above.

原帖由 house622 於 08-8-23 22:41 發表
Maggie:

我想問一問上視覺藝術課需要的"墊台紙"
即是什麼?

是不是膠墊呢?

謝謝你

usually, info of ECA will be released around mid/end sept and starting fm mid oct approx.
原帖由 DicDic 於 08-8-26 17:23 發表
我都想問,係未好多人報要抽籤?幾時會開始有課外活動呢,因為都要plan下9月個schedule。

謝謝!

原帖由 asinai 於 08-9-4 00:41 發表
我係"家品屋"果類店舖買的檯墊, 可摺疊, 質地好似紅白藍袋, 印有cartoon 公仔....重可用上1年 or above.

謝謝你的資料

下星期要響學校食午餐,請問要帶既食物袋係點,點用?

下周要帶英文圖書,請問應該帶甚麼圖書呢?

點知幾時要穿著運動服?

午餐,只要帶餐具就ok,另預備多條濕毛巾仔,比佢吃完飯可以抹下手,抹下嘴
至於食物袋,主要用來裝小食盒,紙巾及水樽,因為會到操場小息,一袋裝好會無咁倫盡
至於運動服,你見時間表有體育課就著
英文書,英文故事書,岩程度,岩興趣就得,小一簡簡單單就ok

hi,

想問上堂係咪要帶書連作業呢, 英文有3本書, 係咪要帶晒,另外, 英作同英文有咩分別 ? 書會唔會放係學校 ?

Thank you 肥嘟媽.

請問依時間表上課,係未要帶該科既書既第一冊,洗唔洗作業呢?

原帖由 肥嘟媽 於 08-9-5 23:12 發表
午餐,只要帶餐具就ok,另預備多條濕毛巾仔,比佢吃完飯可以抹下手,抹下嘴
至於食物袋,主要用來裝小食盒,紙巾及水樽,因為會到操場小息,一袋裝好會無咁倫盡
至於運動服,你見時間表有體育課就著
英文書,英文故事書,岩程度 ...

作業要帶,老師通常到做功課先派番比同學拿回家
至於英文,Listening會一直留係學校,到考試前先比番同學
所有書本作業都係帶1A冊
普通話就帶定課普同第一冊(之後老師會再叫佢幾時帶邊本)
至於英作,中作等,有時都係用來上課,但當然會同佢地練習下寫句子
至於書,唔可以留學校,因為課室下課後有可能變做活動室,所以個書包仔日日都會好重

請問時間表上的"中說"是甚麼科目,要帶邊本書呢?

謝謝!

原帖由 肥嘟媽 於 08-9-6 12:08 發表
作業要帶,老師通常到做功課先派番比同學拿回家
至於英文,Listening會一直留係學校,到考試前先比番同學
所有書本作業都係帶1A冊
普通話就帶定課普同第一冊(之後老師會再叫佢幾時帶邊本)
至於英作,中作等,有時都係用來上課,但 ...

原帖由 jcryan 於 08-9-6 21:24 發表
請問時間表上的"中說"是甚麼科目,要帶邊本書呢?

謝謝!

Hi!
中說=中文說話
沒有特別書要帶!

真不好意思, 最近太忙, 沒有上來
thank you 晒 大家互相幫助解決問題
由其"肥嘟媽",嘩!你very清楚, 不如入來家教會幫手, 有興趣記得填表, 交回學校

返學都返左成 個幾星期, 但仔仔話佢仲未有新朋友, 問佢佢又話唔可以講野點同人玩wor ! 沙官係咪咁嚴呢 ?
可能仔仔只係小一啦, 所以佢自己都好有壓力咁 ! 仔仔話已選好班長和組長, 請問, 會唔會個個小朋友都有機會做呢 ?

maggie程:
我填左張表啦,不過我平日要返工,如有需要,早些通知我可以盡量調動返工時間幫手(我係張表都有咁寫)

JJAZ:
小息時一定比傾計同玩,不過我囡囡舊年都好攪笑,佢第一個星期都係未有朋友,但佢話同學只顧自己食茶點,所以未識到人

JJAZ:

未必個個小朋友都有得做,不過囡囡話做得唔好會革職架

想問一下, 我上學校網睇"小一新生家長迎新日之課程簡介"時, 睇到英文科共有三本書 , 包括ongman Express , Grammar 及 Listening, 我查看書單, 沒有Garmmar書的,
請問大家有沒有呢本書呀? 要買嗎?

肥嘟媽

請問點分班長同組長,組長係未以前既行長?小朋友話唔只一個班長喎。

另外,請問校際音樂節,係未一定要經學校報先可以有記錄成績?

原帖由 肥嘟媽 於 08-9-10 13:28 發表
JJAZ:

未必個個小朋友都有得做,不過囡囡話做得唔好會革職架

囡囡小一上學期時仍好似幼稚園般分組,所以有組長,另有兩個班長,一男一女

至於校際音樂節的情況,我就唔清楚,因為囡囡無報,唔好意思!

DICDIC,
如果您都諗住參加音樂節,不如經學校報咪仲好,我個仔嘅琴老師都咁講...
另外我個仔仔話返小學好開心,好自由,好過返幼稚園... 佢話最鐘意係上數學堂,好好玩喎,而且每日又有不同嘅零食比佢小息食..
‹ 上一主題|下一主題