用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 可以分享下中西區的派位情況嗎?
樓主: annew1128
go

可以分享下中西區的派位情況嗎? [複製鏈接]

果位同學係自行入既

原文章由 annew1128 於 08-7-8 23:12 發表
有無人入英華?

瑪利曼在中西區好似無統一派位?

聖公會聖馬太小學
2006-2008年度畢業生獲派中學一覽表

學校編號  中學名稱  獲派學生人數  
103 英皇書院  4
105 高主教書院  1
109 聖類斯中學  5
112 聖士提反堂中學  5
113 聖士提反女子中學  3
114 英華女學校  5
117 何東中學  2
125 玫瑰崗學校  2
126 聖公會鄧肇堅中學  2
132 鄧肇堅維多利亞官立中學  2
134 香港真光中學(大坑道)  2
159 東華三院李潤田中學  2
161 香港仔浸信會呂明才書院  2
162 香港仔工業學校  1
169 聖公會呂明才中學  1
171 新會商會陳白沙紀念中學  2
521 培僑中學  1
  跨區及其他中學  20

我囡個同學將英華放第一(唔放聖心), 結果派去無雷公之漢華中學, 佢成績都唔差架, 我諗係佢填表不慎囉

原文章由 annew1128 於 08-7-9 12:21 發表
中西區英中學額較多, 請問你們知不知道英華如放在第二志願有無機會呢?

其他又有哪些英中不放在第一志願都有機會呢?

小女升小六, 所以要先搜集資料, 請各位分享分享! ...

首先計算小學升英中%,一般都過40%,有些已達50%。和以前不同是,已往集中係兩三間小學瓜分英中位(70%-80%或以上),就算在該校名次比較低都能計算派位機會。所以出名的英中排第二(統一派位)而且入到將更難(自行另計)

自從無得選St Paul's Co-edu, BPS/ YWGS /SGSS 都只會放第一

[ 本文章最後由 cman_li 於 08-7-9 14:03 編輯 ]

即是如果派唔到首志願的話,分分鐘會彈去很後的志願?

原文章由 cman_li 於 08-7-9 13:46 發表
首先計算小學升英中%,一般都過40%,有些已達50%。和以前不同是,已往集中係兩三間小學瓜分英中位(70%-80%或以上),就算在該校名次比較低都能計算派位機會。所以出名的英中排第二(統一派位)而且入到將更難(自行另計)

自 ...

會不會該同學其實是band 2呢?

原文章由 beaclem 於 08-7-9 13:28 發表
我囡個同學將英華放第一(唔放聖心), 結果派去無雷公之漢華中學, 佢成績都唔差架, 我諗係佢填表不慎囉

原文章由 annew1128 於 08-7-9 14:18 發表
即是如果派唔到首志願的話,分分鐘會彈去很後的志願?

同個女及班主任商量,然後鎖定一間做第一志願,第二,三志願要比較保險而又不錯中學

但是我是跨網的, 老師未必能給甚麼建議.

想請教一下, 其實中西區的英中學額不是足夠給所有band 1 生的嗎? 不是填了所有英中便總會派中其中一間的嗎?

原文章由 cman_li 於 08-7-9 14:52 發表

同個女及班主任商量,然後鎖定一間做第一志願,第二,三志願要比較保險而又不錯中學

原文章由 annew1128 於 08-7-9 16:35 發表
但是我是跨網的, 老師未必能給甚麼建議.

想請教一下, 其實中西區的英中學額不是足夠給所有band 1 生的嗎? 不是填了所有英中便總會派中其中一間的嗎?

...

那一區,有機會跌Band.

中西區小學生rank order 會比他區高一些,自行報YWGS 都要考慮.如果令千金是Top Student就無問題

YWGS 女子藍球 Division 1 是 學界Champion. 如果藍球攞過奬可能有幚助

[ 本文章最後由 cman_li 於 08-7-9 16:58 編輯 ]

[quote]原文章由 Ms.ChanChan 於 08-7-9 11:06 發表

Ms Chan Chan:

請問你女女個間小學(聖心)派得好唔好呀?

東區, 都知道有可能跌band, 她在東區應是band 1中上, 所以仲考慮緊~~

咁其實中西區的英中學額是不是足夠給所有band 1 生的呢? 是不是填了所有英中便總會派中其中一間呢?

原文章由 cman_li 於 08-7-9 16:48 發表

那一區,有機會跌Band.

中西區小學生rank order 會比他區高一些,自行報YWGS 都要考慮.如果令千金是Top Student就無問題

YWGS 女子藍球 Division 1 是 學界Champion. 如果藍球攞過奬可能有幚助 ...

原文章由 annew1128 於 08-7-9 17:49 發表
東區, 都知道有可能跌band, 她在東區應是band 1中上, 所以仲考慮緊~~

咁其實中西區的英中學額是不是足夠給所有band 1 生的呢? 是不是填了所有英中便總會派中其中一間呢?

...

始終要有較前的抽獎號碼同選校次序合理

e.g.

1. BPS
2. 聖心
3. YWGS
4. 聖士提反女
5. 聖嘉勒女書院
6. 香港真光中學

妳估後果如何?

[ 本文章最後由 cman_li 於 08-7-9 18:28 編輯 ]

原文章由 mom5354 於 08-7-9 17:31 發表
[quote]原文章由 Ms.ChanChan 於 08-7-9 11:06 發表

Ms Chan Chan:

請問你女女個間小學(聖心)派得好唔好呀?

都係那句話啦,實際數據未有,只係聽個女講佢的同學大部分都入番聖心書院,但每班都有兩,三個派去培德,st margaret 或其他中中。

當然,亦有幾多之前已被直資取錄,外亦知有入到庇理羅士。 準確數字要十月先知。

原文章由 annew1128 於 08-7-9 13:24 發表
聖公會聖馬太小學
2006-2008年度畢業生獲派中學一覽表

學校編號  中學名稱  獲派學生人數  
103 英皇書院  4
105 高主教書院  1
109 聖類斯中學  5
112 聖士提反堂中學  5
113 聖士提反女子中學  3
114 英華女 ...

Any mama know the result from St. Peter's school?

我覺得理論上, 如果英中的學位真是夠所有band 1生, 咁如果第1志願BPS唔得, 便可能落到第5或第6志願, 但始終都會入到英中, 不過實際上是不是這樣, 我便不知道了, 要靠各位過來人告訴我了!

原文章由 cman_li 於 08-7-9 18:19 發表

始終要有較前的抽獎號碼同選校次序合理

e.g.

1. BPS
2. 聖心
3. YWGS
4. 聖士提反女
5. 聖嘉勒女書院
6. 香港真光中學

妳估後果如何?

唔會, 佢去叩門鰂魚涌嘉諾撒, 中華基金, 聖嘉勒, 重有聖心四間都收喎, 佢一定係band one黎架

原文章由 annew1128 於 08-7-9 14:19 發表
會不會該同學其實是band 2呢?

如果男仔你地會點選? St Paul轉左直資後少左好多選擇!

$ is OK, 最貴個間直資

否則就最多位個間英中

原文章由 cman_li 於 08-7-10 13:40 發表
$ is OK, 最貴個間直資

否則就最多位個間英中

$ 唔ok, 但中西區英中如高主教同聖類斯都好似差左,所以唔知點好??

$ 唔ok 就要睇學業成績

小六全級第一, SPCC第一年免學費,另外可以考三年免學費scholarship (十名)

[ 本文章最後由 cman_li 於 08-7-10 14:40 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題