用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂,08/09 年度1D 班家長
樓主: *leshita*
go

一呂,08/09 年度1D 班家長 [複製鏈接]

中默

小朋友適應到沒有?

我女女食飯愈食愈快.

中默:

是否默 1-6 及 生詞.

原帖由 *leshita* 於 08-9-18 17:31 發表
小朋友適應到沒有?

我女女食飯愈食愈快.

中默:

My daughter is OK, already better than I expected. But yesterday she spent like 3 hours finishing the homework as there were quite a lot of Chinese writing and my daughter is very slow in writing.  

I thought we only need to revise the vocabs for the Chinese dictation? Maybe I will ask Miss Lam tomorrow as I need to talk to her about something else. Will keep you posted.

For the next English dictation, I assume all the underlined words need to be spelt apart from the 4 vocabs in the box?

原帖由 *leshita* 於 08-9-18 17:31 發表
小朋友適應到沒有?

我女女食飯愈食愈快.

中默:

Sorry I forgot to ask Miss Lam about the dictation but I trust it should be only the vocabs which I also understand from another thread:

問左孫老師, 佢話只係那11個詞語, 千萬不要1-6課默晒, 嚇怕孩子了.

回覆 # 的文章

For the next English dictation, I assume all the underlined words need to be spelt apart from the 4 vocabs in the box?

我叫女女默全部,根據上次的經驗,四個生字可能不用默,不過少少地,都叫佢默埋lor.

星期五的通告

剛打電話去問{校園教育出版}有關甚麼是(//數補充課程),他們的態度十分差.
原來$336是上網站做exercise 的費用, 若成績有80%以上,才可申請退回8成費用. 是那公司退的, 不是政府資助的.

可能我理解能力低,不過大家要小心考慮!

原帖由 *leshita* 於 08-9-22 09:40 發表
剛打電話去問{校園教育出版}有關甚麼是(中/英/數補充課程),他們的態度十分差.
原來$336是上網站做exercise 的費用, 若成績有80%以上,才可申請退回8成費用. 是那公司退的, 不是政府資助的.

可能我理解能力低,不過 ...

oh,我係一A的家長,今日仲交左票報名

原帖由 *leshita* 於 08-9-22 09:40 發表
剛打電話去問{校園教育出版}有關甚麼是(中/英/數補充課程),他們的態度十分差.

可能我理解能力低,不過 ...

I originally thought if the kids can complete 80% of the exercise (no matter right or wrong), then there will be refund. It's rather tricky of them. Anyway I won't subscribe these as I believe my daughter will be busy enough finishing the school's homework. I want to leave some leisure time for her.

補充練習

Yes, I want to leave some leisure time for my daughter too. So, I haven't bought those exercises.

我知道自己囡囡強和弱o既地方, 會幫佢選擇合適的練習補不足之處, 唔想只 '重量不重質' 咁死攻爛攻, 做怕左佢果陣重慘.

請問呂明才是否 :-
1.真的很多功課,
2.小一開學不久就要默書,
3. 老師只顧成績, 不顧學生情緒呢?

Sea

呂明才

我覺得呂明才 :-
1. 功課只是一般 (好似和k3差不多), 但剛開學, 我暫不肯定.

2. 默書的字不太深, 十多個生字, 我囡囡讀幼稚園時未默過書, 但都沒有問題囉! 不過又係果句, 剛開學, 唔肯定.

3. 老師只顧成績, 不顧學生情緒???? 有咩???? 唔覺呀!!! 亦未聽過. 如果有, 我都驚呀! 邊個講比你聽? 邊位老師咁衰? 唔該單聲, 如果上佢堂叫亞囡留意吓先.

我有在學校做義工家長, 觀察中都好滿意呂明才的老師, 老師一定比幼稚園的惡, 但公平講句, 一個人睇三十多個學生, 唔同幼稚園小組, 唔惡好難控制場面.

我見到有些細路真係好 '百厭', 好嘈, 成日想攬笑引人注意, 如果老師控制得唔好, 其他小朋友也會起閧或分心, 小學開始唔同幼稚園玩玩吓, 如果自己的仔女被某某攪到無法專心上堂, 你們會開心嗎? 我覺得老師得個樣惡啫!

以下是高年班家長的意見, 大家又參考吓 :
請問每日大約有幾多樣功課?
>>其實樣數可能很少,但量可能係好大.我覺得最終都要看小朋友自理能力如何,聽過有一年級小朋友中文功課五個兩字詞語,每詞語寫3次,但可以用上2小時,因寫一劃便要玩幾至十分鐘,咁樣就算只有兩樣功課都用上2-3小時....  

講真,呂小的功課量不算多了,但競爭就不少,因為是一群很勤力盡心盡力的家長......你可以有時間在返學放學期間到學校附近觀察下的家長+學生.

想討論item 3,

當然,suffer 的人總會覺得有問題, 沒有 suffer 的人就會認為人之常情.

原帖由 sea 於 08-9-22 18:04 發表
請問呂明才是否 :-
1.真的很多功課,
2.小一開學不久就要默書,
3. 老師只顧成績, 不顧學生情緒呢?

Sea

我又回應下。

因為而家先係小一岩岩開學,暫時都仲係比小朋友適應期,好難答到你第1、2的問題。

唯有答下3。
因某d原因老師打過電話比我,講完老師要講的野後,我問下女女係學校平時的野,覺得老師都幾留意小朋友的行為,而且仲可以講到佢做過的野,令我感覺都幾好。

其實惡唔惡好睇每個人的定義,有人覺得惡時有人又會認為唔夠嚴,其實好睇家長點諗o架。

I think the homework is not too plenty. Most of the kids should be able to finish in 1-2 hours. My daughter is slow in writing so when there are writing exercises, she will have to spend longer time doing her homework, sometimes she may have to finish after dinner.

Dictations are OK for the moment, not very difficult, but well, we'll have to wait and see.

My experience is that the class teacher is very good. I have spoken to her about my daughter and she has been helpful and encouraging. She already quite understands my daughter. This surprises me as it's only 3 weeks since school started and she has to take care of nearly 40 students. Honestly I feel quite relieved after we have talked as I believe she is a responsible and nice teacher. This is just my opinion.

I'm never mean that she is no good.  But, could be better.

多謝你們的回答!

我囝囝是訂飯的, 有一次我忘記了把洗淨了的餐具放回他書包, 後來我問他那天無帶餐具點食飯. 他竟然答我:"無嫁, 無帶餐具咪唔好食囉!". 我當時好驚訝, 再問他都是這樣回答, 佢話無食到, 我當然不信他無食啦!佢從來都不會這樣和我說話, 我即刻聯想起...可能是大人同佢這樣講, 他才會用這句話來答我. 究竟是老師...還是家長義工呢? (請原諒我這樣說, 其實兩者我都不相信會這樣回應). 我真的很想知清楚d, 但始終不再是幼稚園了, 家長無法像以前般, 樣樣野都可以知和問. 我也體諒老師的困難. 如果有家長知道食飯的情況, 請告訴我.

原帖由 *leshita* 於 08-9-23 21:03 發表
I'm never mean that she is no good.  But, could be better.

原帖由 Big谷媽 於 08-9-26 10:23 發表
我囝囝是訂飯的, 有一次我忘記了把洗淨了的餐具放回他書包, 後來我問他那天無帶餐具點食飯. 他竟然答我:"無嫁, 無帶餐具咪唔好食囉!". 我當時好驚訝, 再問他都是這樣回答, 佢話無食到, 我當然不信他無食啦!佢從來都 ...

放心,我女女都試過無帶餐具,佢話學校借左套比佢用。
不過就無聽佢講『無帶餐具咪唔好食囉』呢d說話。

女女係1A班。

我囝囝係讀1C.

原帖由 tam 於 08-9-26 10:27 發表

放心,我女女都試過無帶餐具,佢話學校借左套比佢用。
不過就無聽佢講『無帶餐具咪唔好食囉』呢d說話。

女女係1A班。

Big 谷媽,

大家都是1C, 等我問亞仔收下料!  

原帖由 Big谷媽 於 08-9-26 10:38 發表
我囝囝係讀1C.

我諗應該唔會冇帶餐具就冇得食嘅,據我所知,派餐時,還預備了一些即用即棄餐具,因開學初期,我問阿仔:訂飯的同學應該會有一套由午飯供應商送嘅餐具喎,卒之佢攞咗一套即用即棄嘅餐具返屋企!
‹ 上一主題|下一主題