用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位及計分制度大家有何看法?
樓主: hellomabel
go

統一派位及計分制度大家有何看法? [複製鏈接]

雖然我d仔已經離開升小學好耐,不過都係覺得呢個升小幾有問題.....
我認為,一係就全部由學校自行收生,或者取消計分法,全部抽獎形式比運氣.

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 joannespapa 於 08-6-13 10:48 AM 發表
絕對同意, 就是因為有這個畸型制度, 香港才會有借地址、為計分而入教這些畸型現像.

咪係, 等d地產商以"名校網"為賣點, 又賺多一筆
要玩公平就再公平d, 唔好分校網--我自己住12網都係咁話, 見到太多人借地址, 假信教, 對d老老實實既家長真係唔公平

簽名被屏蔽

王國長老

即是全港大兜亂先叫公平?
咁你地有機會抽名校,
即是人人都有機,個個都揀,
咁樣機會又大過而家好多?
跨區不是大問題,咁大圍抽到入天水圍,
銅鑼灣派左入荃灣,舂坎角派左去沙頭角....
咁樣真係會好d?真係無問題?

原文章由 kachunma 於 08-6-13 10:26 發表

這我絕對覺得不公平,現時交通發達,誇區上學我覺得不是什麼問題,為何要這樣區分呢?住得遠就無權選自己心儀的學校,十分不公,現亦造就了借地址呢個行為,借地址的家長,比人話到好像罪大惡極咁,講真,這是否家長錯晒!我認為不是囉!是 ...

我都想問點解第二名子女會少啲分?
如果我的大女入女校, 咁細仔咪好唔抵?

王國長老

咁如果大女入左間男女校,
細佬係必收生人地都話你「好抵」,
所以咩制度都有人話好,又人話唔好。
咁多年以來,呢個時候都有人嘈,
嘈完第二年又再繼續.....
好多人唔想玩咁既遊戲,
先至令一眾直資/私校年年爭崩頭。

原文章由 hellomabel 於 08-6-13 11:48 發表
我都想問點解第二名子女會少啲分?
如果我的大女入女校, 咁細仔咪好唔抵?

原文章由 kachunma 於 08-6-13 10:26 發表

這我絕對覺得不公平,現時交通發達,誇區上學我覺得不是什麼問題,為何要這樣區分呢?住得遠就無權選自己心儀的學校,十分不公,現亦造就了借地址呢個行為,借地址的家長,比人話到好像罪大惡極咁,講真,這是否家長錯晒!我認為不是囉!是 ...

因為唔係你去上學?? 真係登 D 小朋友辛苦
家長可以選擇搬屋,而唔係講大話,欺騙政府,成日話身教,唔講大話,咪就係身教,其身不正,點教好小朋友!
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

醒目開學勳章 王國長老

其實而家每區每年都有剩餘既學位, 如果真係家長咁多個選擇派唔到, 政府要求祈派間近屋企既, 應該無難度 (而家都有咁情況啦)
原文章由 麟媽媽 於 08-6-13 11:39 AM 發表
即是全港大兜亂先叫公平?
咁你地有機會抽名校,
即是人人都有機,個個都揀,
咁樣機會又大過而家好多?
跨區不是大問題,咁大圍抽到入天水圍,
銅鑼灣派左入荃灣,舂坎角派左去沙頭角....
咁樣真係會好d?真係無問題?

...

原文章由 webjen 於 08-6-13 12:22 發表

因為唔係你去上學?? 真係登 D 小朋友辛苦
家長可以選擇搬屋,而唔係講大話,欺騙政府,成日話身教,唔講大話,咪就係身教,其身不正,點教好小朋友! ...

我要澄清一點,我無借地址抽獎,我亦無參加抽獎,我仔讀私校,個位是自己考返來的,我無靠過政府找學校,我無話過借地址的家長是對,我只是想說是教育制度有問題,而產生了這些問題唧!
仲有亦唔係你小朋友上學,你又知個個都辛苦?我仔就是不想原區讀的一個,他說一定要出去返學,返原區他寧可不上學,咁又話我虐待自己仔?家家有自己的故事,請不好一概而論。

Totally agree with Kachun ma.  There is problem in the system.  However, living in Tin Shui Wai or remote area does imply no possiblity to be 高官.  My friens' brother was growing up in Tuen Mun and now he is a AO.

原文章由 gracetyn 於 08-6-13 00:48 發表
我很同意你的講法, 跟本就係極度唔公平, 父母分絕對是玩"世襲制", "係D高官以權謀私, 想自己仔女入番自已間名校">>>這句非常認同, 否則簡直想像唔到父母讀過, 跟子女有何關係。

宗教分, 是製造機會比人 "加分", 因 ...

屋企人信同一宗教+小朋友返埋教會都無分, 係都要領洗左先有分, 迫某 d 家長要係自行派位前同小朋友領洗 ... "信而受洗", 先信而後洗, 試問一個5歲既人仔, 連宗教都未完全摸清摸楚, 就要佢係不知情既情況下領洗, 真係好大問題 law. 我就真係做唔出要亞仔未清楚認識神之前去領洗, 咁咪就無左 5 分 law. 我真係唔明教育局班人個腦諗咩

醒目開學勳章 王國長老

我全屋人都唔係教徒, 但我地都識專重宗教從來無唸過呃果5分, 我女今年已經2年班, 我覺得佢似係傾向信教, 覺得佢都夠大個應該俾個機會佢親自接觸下, 就打去屋企附近既church問主日學詳情, 我已經講佢知我小朋友7歲讀緊2年班, 唔係呃分果d, 結果個職員好婉轉咁話我知佢地好多小朋友想讀主日學, 什至用名校比喻自己間church話年年都西一半applicants, 好婉轉咁叫我去第2間church! 我同返介紹我去問果個教徒朋友講, 佢都話駛唔駛咁!? 咪去第2間church lor, 最多遠d!
估唔到我地真心俾個女去接觸一個宗教, 換黎係咁既答案, 好失望! 多得政府政策做成呢d畸形現象
原文章由 AhHiLLmom 於 08-6-13 02:53 PM 發表
屋企人信同一宗教+小朋友返埋教會都無分, 係都要領洗左先有分, 迫某 d 家長要係自行派位前同小朋友領洗 ... "信而受洗", 先信而後洗, 試問一個5歲既人仔, 連宗教都未完全摸清摸楚, 就要佢係不知情既情況下領洗, 真 ...

王國長老

Charlotte_mom,

你問聖瑪加利大哩?
銅鑼灣/灣仔堂區人口後生,
又多細路仔,佢地唔係唔想收,
而係真係滿到無課室上主日學。
我都幫亞仔既同學問過,
回覆都一樣,而且上主日學既,
好多唔係求領洗紙入學,
因為上得完去洗禮,
已經過晒K.3 入表時間架喇。
如果你真係有興趣,
試吓北角堡壘街聖猶達堂啦,
北角區人口老化,佢地主日學唔爆架,
佢地仲歡迎非教友小朋友既,
唔似得旺既堂區,教友子女都收唔得晒。

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-13 15:08 發表
我全屋人都唔係教徒, 但我地都識專重宗教從來無唸過呃果5分, 我女今年已經2年班, 我覺得佢似係傾向信教, 覺得佢都夠大個應該俾個機會佢親自接觸下, 就打去屋企附近既church問主日學詳情, 我已經講佢知我小朋友7歲讀 ...

醒目開學勳章 王國長老

你真係心水清!
我朋友本身返hku ricci, 佢話果度都快開主日學, 叫我跟佢去上
我唸我會認真考慮.......
原文章由 麟媽媽 於 08-6-13 03:25 PM 發表
Charlotte_mom,

你問聖瑪加利大哩?
銅鑼灣/灣仔堂區人口後生,
又多細路仔,佢地唔係唔想收,
而係真係滿到無課室上主日學。
我都幫亞仔既同學問過,
回覆都一樣,而且上主日學既,
好多唔係求領洗紙入學,
因為上得完去洗禮,
已經 ...

王國長老

其實教堂都唔想咁既,
你知啦,佢地又唔可以將5歲編埋8歲一齊,
佢地分好多級,好似返小學咁架,
間幼稚園班房都唔夠用,真係好多細路架!
不過返主日學又真係好開心既,
有得一齊玩,唱聖詩,價值觀又正面d。

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-13 15:36 發表
你真係心水清!
我朋友本身返hku ricci, 佢話果度都快開主日學, 叫我跟佢去上

雖然我仔仔和囡囡仲未要抽小一; 但我已經有留意小一派位的情況, 我就覺得有幾點政府應該要改善;
1. 每個子女都一樣分 ~ 只要係適齡
2. 宗教分要取消
3. 大抽獎後, 要將自己子女的號碼通知家長; 起碼等自己知道原來個號碼去到什麼地步
至於借地址; 我諗要政府一定要嚴格地要抽查, 如果發現係借或假, 會使小朋友的學位不保, 我諗家長可能不會再冒險!
Don't worry!Be happy![/color purple]

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-13 15:36 發表
你真係心水清!

我幾個朋友都係HKU RICCI主日學嘅導師, 都有求過於供嘅情況, 嗰度每個星期都開成8班, 已經要佔用埋神父個飯廳上堂, 不過就冇話因為太多人唔收

簽名被屏蔽

政府好似從來都冇質詢過我吔家長的意見 !

王國長老

話明大抽獎又點樣按家長意願呢?
個個選X唦,佢地開80班都唔夠位喇。

原文章由 QQ吉吉 於 08-6-13 16:54 發表
如果抽獎係按家長意願去抽 (不分區域), 咁咪唔會有以上情況囉!?

...
‹ 上一主題|下一主題