用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有學溜冰的小朋友嗎?大家入黎一齊傾下啦~~ ...
樓主: Rose^^
go

有學溜冰的小朋友嗎?大家入黎一齊傾下啦~~ [複製鏈接]

原文章由 joeymos 於 08-5-6 19:56 發表
the staff said private or half-private class is ok....  i'm considering the safety....

如果你問過學校佢話OK咪得囉, 最緊要佢覺得你小朋友可以明白教練講o既野就得啦~

想問下大家有無買溜冰鞋比小朋友?

我見仔仔好想學落去,想買比佢!

我有想過讓兒子學溜冰, 因我不懂及見鞋有刀鋒, 怕溜冰危險. 家長可否
請問11, 12 的費用大概是多少?

My D is now age 10. She has been learning ice-skating for 6 years & is now in free-style level 4.
She'll attend the Asia competition in Malaysia this summer.

Ice-skating is a tough & hard exercise. You need to keep encouraging your kid to go on. I used to buy beautiful skate dresses for her to keep up her motivation.

By the way, I have a pair of 2nd hand skate shoes for lease.
Please PM me if you are interested.

cameomom

原文章由 cameomom 於 08-5-8 11:56 發表
My D is now age 10. She has been learning ice-skating for 6 years & is now in free-style level 4.
She'll attend the Asia competition in Malaysia this summer.

Ice-skating is a tough & hard exercise.  ...

我都係咁樣鼓勵我個女架(買衫), 之前就陪佢一齊學, 宜家就係旁邊睇住, 不過都要租鞋入冰場, 我未買鞋比佢, 因為想make sure佢會一路學先買, 不過我買咗boots cover, 佢都已經好開心, 我同佢講如果佢一路學落去有進步我就買溜冰裙比佢, 佢好開心宜家記住自己個個星期都要上溜冰, 希望我個女可以好似你女女咁叻就好啦~

小朋友第一次去溜冰(試堂), 請問要戴手套 / 護膝 / 護手踝嗎?

Hi all,

我囡剛5歲, 舊年暑假開始學到e+... 學緊 BETA >> GAMMA

暑假時上過1次團體班, 跟著半私人(2個course)...> 私人(2個course)... 最近轉返半私人班

個囡話:私人班 悶... 唔肯學... 半私人班 有人陪係開心D 嘅

有無4-5歲小朋友想一齊學溜冰?

地點:又一城 (半私人班1:2)

時間:星期五8:00-9:00pm 或 星期六 2:00-3:00pm (每堂半小時)

價錢: $650起 (五堂) http://www.glacier.com.hk/chinese/school/school_index.html

有興趣請pm我

[ 本文章最後由 opaa 於 08-5-9 02:21 編輯 ]

跌跌碰碰有時在所難免,所以我揀1對2,教練容易照顧得到,教練第一堂已教小朋友,跌倒至起身的正確姿勢,so far仔仔學左3堂,已經可以唔洗扶自己行,而且學得很開心,而每次上堂,我都為仔仔帶上手套、厚墊護膝!

原文章由 紫蘿蘭 於 08-5-8 11:18 發表
我有想過讓兒子學溜冰, 因我不懂及見鞋有刀鋒, 怕溜冰危險. 家長可否
請問1對1, 1對2 的費用大概是多少?  

[ 本文章最後由 Rose^^ 於 08-5-9 16:22 編輯 ]

我都覺得1對2會有伴d,而且學費又平d

原文章由 mmak 於 08-5-8 23:18 發表
Hi all,

我囡剛5歲, 舊年暑假開始學到e+... 學緊 BETA >> GAMMA

暑假時上過1次團體班, 跟著半私人(2個course)...> 私人(2個course)... 最近轉返半私人班

個囡話:私人班 悶... 唔肯學... 半私人班 有人陪係開心D  ...

當然戴會安全d,我試過係冰面跌低過,雙手擦落地面都確係幾痛!

原文章由 joeymos 於 08-5-8 20:18 發表
小朋友第一次去溜冰(試堂), 請問要戴手套 / 護膝 / 護手踝嗎?

我仔仔都係剛剛好4歲就比佢學,都係平日放左學去學,1對2學費$700/5堂!如果普通教練$650一個月。

原文章由 waxuphk 於 08-5-8 18:19 發表
學費貴唔貴?
我個仔4歲學唔學到
平日weekday有班嗎?
Thanks

Rose

請問你囝囝o係邊度學呢? 1 對2既話係咪教練幫你搵埋另外一個學生? 定係要自己組班呢? 今個暑假我都諗住比囝囝學, 邊個溜冰場無咁多人同埋有好既教練呢? 西九o個個好似比較迫

半私人 ... 係好D ... 但要搵 partner 囉, 我囡最初都係半私人, 但partner 要請長假.. 停2個星期... 而且大家程度已經有距離...
夾唔到其他partner, 唯有轉私人班...
其實我囡唔願意, 我呃佢..佢升左班, 佢partner 升唔到, 所以得返佢一個... 但寂寞難耐...佢上左2個course 就話唔讀...
好彩, 轉左教練之後... 教練學生多, 可以幫我囡插入其他半私人班.. 我囡學得好開心.. 安樂晒

原文章由 Rose^^ 於 08-5-9 16:21 發表
我都覺得1對2會有伴d,而且學費又平d

仔仔係太古城度學溜冰架,我係自組既,因同事個小朋友咁啱又想學。我平日學的所以都唔會好多人,教練都教得幾好!

原文章由 estherangel 於 08-5-10 12:03 發表
Rose

請問你囝囝o係邊度學呢? 1 對2既話係咪教練幫你搵埋另外一個學生? 定係要自己組班呢? 今個暑假我都諗住比囝囝學, 邊個溜冰場無咁多人同埋有好既教練呢? 西九o個個好似比較迫 ...

[ 本文章最後由 Rose^^ 於 08-5-12 09:49 編輯 ]

咁又係,搵PARTNER都要夾先至得,係呢,你有無買溜冰鞋比小朋友?

原文章由 mmak 於 08-5-10 21:35 發表
半私人 ... 係好D ... 但要搵 partner 囉, 我囡最初都係半私人, 但partner 要請長假.. 停2個星期... 而且大家程度已經有距離...
夾唔到其他partner, 唯有轉私人班...
其實我囡唔願意, 我呃佢..佢升左班, 佢partner  ...

Rose,

無買溜冰鞋吖... 個囡見人有, 佢又想要.. 仲話要買裙tim...

我自己帶囡去學, 唔想拎住對鞋.. 所以唔想買, 而且佢地大得快D 鞋都唔平架...
遲D上到 freestyle 我會買, 想搵對2手... 聽講會舒服D, 新鞋會太硬喎 !!

原文章由 Rose^^ 於 08-5-11 17:32 發表
咁又係,搵PARTNER都要夾先至得,係呢,你有無買溜冰鞋比小朋友?

請問大約咩價錢&分別??我都想比仔仔學...thanks

mmak
女仔係貪靚d架啦~
我好同意你咁講,佢地d腳仔大得好快,四五個月就要買過對鞋,我都等佢學多一輪先!

原文章由 mmak 於 08-5-12 00:12 發表
Rose,

無買溜冰鞋吖... 個囡見人有, 佢又想要.. 仲話要買裙tim...

我自己帶囡去學, 唔想拎住對鞋.. 所以唔想買, 而且佢地大得快D 鞋都唔平架...
遲D上到 freestyle 我會買, 想搵對2手... 聽講會舒服D, 新鞋會太硬 ...
‹ 上一主題|下一主題