用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 This school is good or not?
樓主: trouble_mother
go

This school is good or not? [複製鏈接]

朱maymay
準新生注冊, 你指交學費, 應該是今個月留意信箱

easybring
都收好多區外生

Is there any fee assistance scheme provided by this primary school?

Million thanks,
leetong

It was on 29 Jun last year.

原文章由 朱MayMay 於 08-6-3 09:50 發表
大家好 :

想問下準新生幾時final 註冊呀 ?

thanks.

原文章由 leetong 於 08-6-4 03:15 PM 發表
Is there any fee assistance scheme provided by this primary school?

Million thanks,
leetong

yes, it does

Thanks Freddie. I have 2 kids and they will attend primary school in 09/10 school year. Both hardware and software from Evangel College I like, however, can't sure financial support for the whole 12-year school fee.

Thanks for your reply.

回覆 #6 freddielau 的文章

Thanks to freddielau and 心心.
~easybring~

再想問問各位,

如播導收左又交左留位費, 是否不可以參加抽準貼學校?
~easybring~

原文章由 easybring 於 08-6-10 02:30 PM 發表
再想問問各位,

如播導收左又交左留位費, 是否不可以參加抽準貼學校?

normally, school will pass your name to govt and your kid's name will be deleted from the lucky draw.

回覆 #1 freddielau 的文章

thanks to freddielau.

請問各現ec小學家長,
播導小一是否已開始盡量全英語上課, 數學及其他科目(除中文)課本/書是否英文?  謝謝
~easybring~

easybring

基本上所有課堂都已經係用英語上堂, 只是老師有時都會夾一些中文(原因係老師覺得有些小朋友有不明白時), 至於數學同general studies 都係用英文書的.

原文章由 easybring 於 08-6-13 17:12 發表
thanks to freddielau.

請問各現ec小學家長,
播導小一是否已開始盡量全英語上課, 數學及其他科目(除中文)課本/書是否英文?  謝謝

回覆 #1 midcochow 的文章

Thanks.  是一所理想既學校.  謝謝各位.
~easybring~

可否分享以下問題:

1) 默書量如何﹖每次範圍多嗎﹖
2) 除左應付日常功課/默書/測考,學校仲有咩要求﹖多唔多project﹖係咪要家長不斷幫手架﹖
3) 除左學校正規教既野,學生多唔多報出面d雞精班﹖單憑學校課程keep唔keep到成績呀﹖
4) 學生之間競爭大嗎﹖會唔會個個都18般武藝,人比人呢﹖

原文章由 Xenc 於 08-6-18 15:02 發表
可否分享以下問題:

2) 除左應付日常功課/默書/測考,學校仲有咩要求﹖多唔多project﹖係咪要家長不斷幫手架﹖
3) 除左學校正規教既野,學生多唔多報出面d雞精班﹖單憑學校課程keep唔keep到成績呀﹖
4)  ...

個人經歷:
1. 唔太多,學期頭無乜至每學段尾先多小小,畀小朋友溫習一下。每次都有範圍給予家長,而且是多以創意默書方法去考小朋友。
2. 無乜太特別要求,而且家長不願意又可以不參予。
3. 無雞精班這方面的資料提供,而且這方面好睇個人(囝囝都是星期六學一樣他自己選擇的興趣班,其餘時間他都可以做自己喜歡的東西)。keep成績?keep什麼成績呢?他們始終都只是小一,學習上無乜困難,除你一定要年年拿全級首名這才有點難度。
4. 在這間學校最舒服就是自己全無這種壓力...好鬼正!

原文章由 Xenc 於 08-6-18 03:02 PM 發表
可否分享以下問題:

4)  ...

1) 默書量如何﹖每次範圍多嗎﹖正常是每兩週默一次,中、英會隔住,應言十月打後先至開始,範圍不多,亦有d聯想字,讓小朋友自由發揮,最高分可以百幾架!
2) 除左應付日常功課/默書/測考,學校仲有咩要求﹖多唔多project﹖係咪要家長不斷幫手架﹖學校並不太pushing,成績不是一切,反而好多其他跟學生的德行、學習態度有關的獎項,另外profect不太多,好似兩个左右
3) 除左學校正規教既野,學生多唔多報出面d雞精班﹖單憑學校課程keep唔keep到成績呀﹖見仁見智,看你自己對子女的期望啦!个人認为一年級課程尚算適中,另外學校都有join外面的網上學習,中、英、數、GS都有,個人認为英、數較有用
4) 學生之間競爭大嗎﹖會唔會個個都18般武藝,人比人呢﹖講真我地這屆真的很突出,個個都甘叻,不過大家將來對住十幾年,互相扶持多過競爭。

謝謝dennisk同freddielau既回應,令我對ec明白左好多。
sorry,有關第三條,我問得唔好,我並唔係想問ec既程度,我係想知如果一個學生只返學讀書,做好功課溫好書,完全唔讀出面d進補班/唔做補充習作,佢可唔可以應付學校既考試。因為我知有d學校,教就淺但考好深,如果自己唔進補,根本應付唔到學校既考試。

[ 本文章最後由 Xenc 於 08-6-19 11:52 編輯 ]

Xenc

其實真係唔駛太擔心, 我記得小朋友未入讀之前, 我都同你一樣好擔心, 究竟小朋友會唔會應付不來呢? 會唔會多默書, 佢會唔會頂唔順呢? 會唔會d 學生英文好勁, 而自己小朋友會比人落後呢?
但經過一年嘅成長, 發現原來自己擔心嘅嘢真係好無謂, 因為小朋友完全無我所諗嘅一樣, 佢完全無應付不來的感覺.  反而見到佢比起一年前, 佢所學嘅嘢真係出付我意料之外嘅進步. 無論係中文定英文, 佢都好有信心, 當然家長都要比d 鼓勵佢哋啦. 而且我可以好肯定同你講, 入面每一個老師都係好有愛心同耐性的, 所以你小朋友可以入到這間學校.  你應該開心多過擔心才對.

原文章由 midcochow 於 08-6-19 12:26 發表
你小朋友可以入到這間學校.  你應該開心多過擔心才對.

多謝你既解答!
我地今年只係k2,過黎睇定學校資料咋。恭喜你小朋友有進步又讀得開心。
‹ 上一主題|下一主題