用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 宣道幼稚園2008 K1
樓主: FatherJ
go

宣道幼稚園2008 K1 [複製鏈接]

係啦, 宣幼mami 快黎報到~

你地有無留意張通告話今個學年會調整費, 不過佢本身真係好平既,   唔知加幾多呢

AM CLASS:
------------
姓名:        性別:     出生月:       地區:
-----        -----      -------        ------
唐老鴨bb     囡囡       11月           kln bay
irene0410   囡囡         9月           Kln Tong
TTMA          囝囝        1 月           TKO
ChunYinMa  囝囝        1 月           Lam Tin

PM CLASS:
姓名:        性別:     出生月:       地區:
-----        -----      -------        ------
ICbaby     囡囡       4月            荃灣
fskaren    囡囡       3月            荃灣
EJbaby     囝囝        9 月          天水圍

AM CLASS:
唐老鴨bb     囡囡       11月           kln bay
irene0410   囡囡         9月           Kln Tong
TTMA          囝囝        1 月           TKO
ChunYinMa  囝囝        1 月           Lam Tin
dondon816 囝囝       8月             tokwawan

PM CLASS:
ICbaby     囡囡       4月            荃灣
fskaren    囡囡       3月            荃灣
EJbaby     囝囝        9 月          天水圍

[ 本文章最後由 dondon816 於 08-4-25 14:27 編輯 ]

琴日去左定校服, 書簿etc...
原來k1 夏季穿[圍裙] k2-k3 先穿校服裙.
個件[圍裙], 好似有點怪怪的,入面穿自己d衫wor, 咁咪好唔一致囉.

原文章由 ICbaby 於 08-5-18 13:23 發表
琴日去左定校服, 書簿etc...
原來k1 夏季穿[圍裙] k2-k3 先穿校服裙.
個件[圍裙], 好似有點怪怪的,入面穿自己d衫wor, 咁咪好唔一致囉.

可能怕K1未慣日日穿校服, 也可能是怕他們不懂"小心", 令校服好似破損, 又可能是怕他們長高太快..

我地沒有買圍裙及書包, 圍裙用回哥哥的, 書包之前有個bk媽咪轉贈了.

八月一日又要去交學費, 其實可唔可以去少一兩次..

[ 本文章最後由 FatherJ 於 08-5-19 22:47 編輯 ]

醒目開學勳章

Hi FatherJ,

星期六那天老師話一個星期中有兩日著便服+圍裙,三日著運動服。請問著運動服嘅波鞋有無限要全白色的波鞋?

原文章由 fskaren2002 於 08-5-19 23:33 發表
Hi FatherJ,

星期六那天老師話一個星期中有兩日著便服+圍裙,三日著運動服。請問著運動服嘅波鞋有無限要全白色的波鞋?

全白色. 買一對全白的作為校服, 讓小朋友有全套校服的感覺.

原文章由 FatherJ 於 08-5-20 03:09 發表

全白色. 買一對全白的作為校服, 讓小朋友有全套校服的感覺.

Hi FatherJ,
我想問冬天係咪都係著個件[圍裙]? 咁咪好
咁你話運動服都穿白色鞋
咁著圍裙時,穿咩色鞋? 唔記得問老師TIM,

老師話要著3天運動服, 所以我定左2套運動服,可以更換.
圍裙定一件(見佢都好溥身,好快DRY)

醒目開學勳章

係呀,我仲有野想問。是否冬天又另一套冬季校服架?
是否紅色上身,下身是灰色呀?
而再想問埋學費如減扣了學劵後,大約幾錢?
唔好意思,太多問題!

原文章由 fskaren2002 於 08-5-20 14:39 發表
係呀,我仲有野想問。是否冬天又另一套冬季校服架?
是否紅色上身,下身是灰色呀?
而再想問埋學費如減扣了學劵後,大約幾錢?
唔好意思,太多問題! ...

08-09會調整學費架, 佢張通告有講到, 依家未知.
學卷less$1,100/month. 
全年學費不可超過$24,000/year 即係話
$1300/month (max)
計得岩唔岩 ?

醒目開學勳章

係呀我都知會調整學費,但都想大約有個預算。

今年學費是17xx, 我估加盡都應該under2000, 減了學券, 應該唔過一千.

冬季校服是 冬季運動服 / 便服加圍裙. 圍裙應該可以回校除褸後才穿上.

原文章由 fskaren2002 於 08-5-20 18:00 發表
係呀我都知會調整學費,但都想大約有個預算。

[ 本文章最後由 FatherJ 於 08-5-21 01:27 編輯 ]

醒目開學勳章

winter是否有校樓架?
而冬天是否需要再買冬季運動服呀?
唉!我亞囡話好中意著校服喎,今次實好失望lu。

08-09年學費乜唔係$17,870(每月年$1,787), 減去第一年既學卷$10,000(每月減$1,000),即係每個月$787, 岩唔岩呀?

原文章由 fskaren2002 於 08-5-21 10:17 發表
winter是否有校樓架?
而冬天是否需要再買冬季運動服呀?
唉!我亞囡話好中意著校服喎,今次實好失望lu。

winter是否有校樓架?  ---是  [不是太冷的日子可穿灰或棗紅色開胸毛衣(冷外套)]

而冬天是否需要再買冬季運動服呀?---是 (就像學校網頁上看到紅色的一樣)

唉!我亞囡話好中意著校服喎,今次實好失望lu---你是說圍裙代替正式校服吧?   學校用意(容易適應)相信你們會明白的. 另外,她的老師也會穿這一件同款圍裙的.  正式校服留待K2開始吧,到時一週要穿三次呢,配皮鞋仔播(想必學術時間增加了).  小孩子唔再穿這一件圍裙的同時,代表左好多野都會過去(好似廢話左d可?)
我是藍的
錯錯錯
我是男的

原文章由 irene0410 於 08-5-21 11:29 發表
08-09年學費乜唔係$17,870(每月年$1,787), 減去第一年既學卷$10,000(每月減$1,000),即係每個月$787, 岩唔岩呀?

o岩,不過這個是今年度07-08年度的學費.

如以FatherJ預計來年度08-09學費加幅後每月under$2000,即加幅不超過百分之十一點九一九四的話,扣減每月$1,100(來年度)學卷的話,每月$900.  即預計加幅後每月under$900.

各位同學,以上似唔似一題不合格的數學文字題示範!
我是藍的
錯錯錯
我是男的

為左阿仔唔confused, 我打算指定2套出街衫比佢著返學當校服, 最慘係著唔番而家對黑鞋, 因為仲好新淨

原文章由 Edgar媽 於 08-5-21 17:19 發表
為左阿仔唔confused, 我打算指定2套出街衫比佢著返學當校服, 最慘係著唔番而家對黑鞋, 因為仲好新淨

波鞋?
我是藍的
錯錯錯
我是男的

醒目開學勳章

多謝大家嘅回覆,好清楚呀!
話明著便服,應該好似D international school咁著乜都得囉,係咪!

原文章由 Edgar媽 於 08-5-21 17:19 發表

橫掂老師都話3天穿運動服, 我不如穿運動服+圍裙萛了,方便, 唔使諗, 當校服lu.
‹ 上一主題|下一主題