用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Flash card
樓主: phung
go

Flash card [複製鏈接]

多謝你的提醒, 可能真係手勢問題. 等我多d對鏡練習.
我仲以為三字經無得掉亂次序的原故, 以致我的bb不喜歡.
已停左兩星期無閃三字經, 知道你的bb咁鐘意,現在我又想再閃番.
謝謝你!
-----------
原文章由 mimitam 於 08-4-19 21:00 發表
咁我都唔識,不過我得閃最快係三字經,因為我做得多都識背咁濟,所以我會特別快,其他d反而要望到先讀就會慢d。圓點最鍾意睇就最好啦,似乎你個女唔鍾意中文字d卡播,會唔會閃d手誓真係有問題呀!你有無問過gc呀?

...

gc 套閃卡閃晒後, 有無諗過要訂卡或自製卡?
尤其套百科, 我想好快就會閃完. 我想閃多d圖先講智力元件.
另請問你們會怎樣讀智力元件? 一次讀幾多? 是否邊讀邊讓寶寶看圖片?

我想問問各位有用開閃咭既媽咪....你地係唔係 閃完單字之後就詞語再跟住就係句字咁去...最後就係故事....係唔真係要咁做嫁...

原文章由 appleCC 於 08-4-19 22:25 發表
尤其套百科, 我想好快就會閃完. 我想閃多d圖先講智力元件.
另請問你們會怎樣讀智力元件? 一次讀幾多? 是否邊讀邊讓寶寶看圖片? ...

有呀!我就用我套little kiss d card來閃,我個仔好鍾意睇,做晒8張卡就開始睇書,睇書我就當智力元件。另外我有做音符,係自己畫,因為我老公係樂理好好,佢諗住教bb,係佢負責閃。
所以未必晚晚閃。
我就無讀後面d字,我諗住到個仔兩歲先讀呀!因為我仲有好多圖要睇,我有成360幾張,所以到兩歲都未閃完,不過我見個仔咁定應該可以啦!

係啦,你閃返三字經呀,我個仔都識得up到d,我覺得好得意,都唔知係乜,成日幾個字耐唔時彈出來,都真係幾好。

原文章由 appleCC 於 08-4-19 22:25 發表
另請問你們會怎樣讀智力元件? 一次讀幾多? 是否邊讀邊讓寶寶看圖片? ...
我有兩個小魔怪--大哥哥基基7/7/2006出生,重3.4kg妹妹詩詩剛剛31/5/2007年出世了.重3kg

我睇過本書係咁講,不過故事應該係講,唔係閃。

原文章由 sand373 於 08-4-20 00:06 發表
我想問問各位有用開閃咭既媽咪....你地係唔係 閃完單字之後就詞語再跟住就係句字咁去...最後就係故事....係唔真係要咁做嫁...
我有兩個小魔怪--大哥哥基基7/7/2006出生,重3.4kg妹妹詩詩剛剛31/5/2007年出世了.重3kg

HIHI各位媽咪.
我係閃咭新手呀.囡囡岩岩4個月大,
大囡就快4歲喇...
而家先閃細囡為主...

之前岩岩買左GC 中英數, 三SET加埋$1700,
我唔O係GC買,係出面做PROMOTE既代理買架咋~

而家諗緊百科買GC定係KINDER U呀...
用緊既媽咪,百科係咪值得買埋呀?>
我而家岩岩開始左2個多星期,
今個星期加埋中文,
再過兩個星期先會加英文,
到時就三樣一齊閃~

不過,係岩岩見到KINDER U做緊PROMOTE,
可以散買,所以諗緊...不過,KINDER U真係幾貴,
如果要買晒佢既百科,都要$4,046...(AROUND 200張)
GC就 $791 (130張..)
不過,我未見過GC百科既實物,
有無媽咪可以俾D意見,THZ!!!

真係好貴播,大部份都係真實圖片,恐龍同有d昆蟲就係畫,不過真係好真,我最初都唔知係畫,後來都睇左好耐先知係畫,4000先得200張,咪成20元一張...我真係唔捨得啦!因為仲有好多野要買架。

原文章由 雪瑩媽咪 於 08-5-2 16:15 發表
HIHI各位媽咪.
我係閃咭新手呀.囡囡岩岩4個月大,
大囡就快4歲喇...
而家先閃細囡為主...

之前岩岩買左GC 中英數, 三SET加埋$1700,
我唔O係GC買,係出面做PROMOTE既代理買架咋~

而家諗緊百科買GC定係KINDER U呀...
...

[ 本文章最後由 mimitam 於 08-5-3 00:17 編輯 ]

我終於都買左GC成套閃咭喇, 不過好似好難用咁既???
每1張咭係用15次之後唔用, 咁我係咪應該係張咭後面記低呢? 咁唔既意思係好耐之後可以再閃定係以後都唔用?
閃中文英文咭既時候, 你又有冇講出類別名?如果講左, 咪會閃得好慢囉? 閃咭唔係要閃得好快架咩?

can I know is it too late or useless to learn flashcard for a bb of 2 yrs old ?

有GC右腦閃咭全套, 包括英文、中文、數點同百科。第一手用家,新淨!

願以HK$2,000出讓!

有興趣請PM我!
‹ 上一主題|下一主題