用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 派左成績表啦!
樓主: 問號mama
go

派左成績表啦! [複製鏈接]

簽名被屏蔽

原文章由 bowling68 於 08-2-4 01:14 發表
囡囡也是年尾出世, 剛剛相反,
語文發展好好, 英文中文 都 9x,
但數學  驚人地 只得 70分.
  都唔知點教
   已經預早三星期溫習  +  做兩本 校外的補充練習. ...

唔計d語言能力特別高的男仔,普遍來說,女仔的語言能力比男仔好,行為舉止都較男仔成熟,所以,通常男仔細仔先會比較輸蝕。

我朋友話佢果區某些名校,男女比例係1比2。
我贊成以前規定收生男女相同比例會好d。男仔遲開竅,聽聞有些brand3以下的學校有不少其實係資優生黎...

如果智商或成熟度一般的細仔(男仔),遲一年入學可能比較好。

否則,愈來愈多女強人搵唔到對象。

My daughter is P.2 student, she just informed by her class teacher that she got 1st of over all P. 2

Last year, she got 4th of overall P.1, I was afraid that she can't keep the same peformance as last year. But luckily, she got 1 st of P.2, I and my wife are very very happy...

亞仔P1第一次考試全班第二, 全級第三.  今次第二次考試就全班第三, 而全級就十幾 .  其他班勁左.

囡囡小一第一次考試,成績總算安慰
全班第二,全級第八
有進步的空間

我個囡今年P.3,下星期先攞成績表,中文86分,其他全部9字頭,唔知有無名次呢???因為佢讀個班,雲集晒D精英係到,而頭10名先會在成績表列出名次,但佢有咁既成績,我已經開心到不得了喇,差D想劏雞還神呀

簽名被屏蔽

shirley73a
妳仔仔成績唔錯啊. 恭喜哂妳啊
我阿女間學校冇舉行家長日, 所以成績表都係在堂上派

我個女都係今日派成績表. 我以為佢遲啫, 乜原來妳仔仔都係咁遲先派成績表

原文章由 shirley73a 於 08-2-22 11:59 發表
我都係今日幫亞囝攞成績表..... 比我預期中好....佢今次考第10. 全級22. 不過我老公都話有進步嘅空間. 但我唔想逼得佢太緊...只要佢喜歡讀書就ok!!! ...

簽名被屏蔽

我囡果間就除了放假唔遲至外, 其他就樣樣都遲
不過校長, 老師個個都好好. 阿囡讀得好開心

原文章由 shirley73a 於 08-2-22 12:42 發表
係呀, 我亞囝間學校例遲架...人地已經放假, 佢都未放....返學d日子仲多過其他學校好多tim!!!

我個女就考得唔係幾好了
不過大家唔駛安慰我 ,我並不介意她考得差
我只想站出來告知大家, 唔係個個都可以考得叻
總會有未如理想的一群,考得差不代表他們資質差
經過自我檢討後,找出失敗的原因,對正下藥才是
最重要的解決方法

在於小一階段,最重要的並不是成績有多好,
自問在這裡氣氛影響下,亦曾有迷失的時候
迷失並不是要和大家比拼誰考得好
而是在種種學習標題下,不自覺地多加壓力督促
小朋友溫習 . 因此而忽略了他們仍是小學新人類,
仍有可能處於陌生的心理 . 就小女而言, 她尚未
能習慣小學的學習/溫習模式及處理考試時的心
理壓力

所以, 希望可同大家分享考得好與差,在小一階段
最能反映的是他們對新環境的適應度 ... 請不用
太著意或過於緊張排名或績分,否則可能弄巧成拙呢 !

希望以上小小愚見没有爲大家帶來反感吧 !
謝 !
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

其實我都覺得小朋友考得好唔好唔係最緊要既問題, 呢樣可以慢慢改善. 最重要係讀得開心, 鍾意返學 :loveliness:

講得啱,其實我個囡成績係我心目中已經極好,完全符合我既要求有突,但可惜班主任唔係咁睇,我個囡係週記上寫好開心,英文科成績有進步,有90分,但班主任回應佢時話要再努力D,先可以追上,我即時O晒嘴,我唔係想我個囡做咩精英,尖子,老師唔讃都算喇,仲比我覺得佢有D潑冷水既感覺,唉~~今年我同亞囡都覺得好大壓力呀

我囡間學校掉番轉, 英文默書/測驗卷是要求家長自己每一次寫評語鼓勵小朋友. 老師反而唔寫 comment   攪到我每次都要諗點寫好

原文章由 minijelly 於 08-2-22 14:25 發表
講得啱,其實我個囡成績係我心目中已經極好,完全符合我既要求有突,但可惜班主任唔係咁睇,我個囡係週記上寫好開心,英文科成績有進步,有90分,但班主任回應佢時話要再努力D,先可以追上,我即時O晒嘴,我唔係想我個囡做咩精 ...

原文章由 77777 於 08-2-22 16:07 發表
我今年阿仔派成績表, 我好開心, 因阿仔有過動症, 但全班考第二, 全級考十一, 算係好好.....

嘩...咁真係好叻仔喎,我個囡上年有個男同學都係有過動症,被專家評定為專注力極度唔集中,但經學校,社工,治療師同埋佢DADDY既努力下,佢上年攞左全級進步獎,我都好"登"佢高興,大定既努力無白費到

好開心...囡囡全班全级都係考第1名,但下次唔多小會加大咗佢既壓力!

醒目開學勳章

wa!congratulation

原文章由 MARGLAM 於 08-3-4 14:26 發表
好開心...囡囡全班全级都係考第1名,但下次唔多小會加大咗佢既壓力!

原文章由 77777 於 08-2-22 16:40 發表
多謝你讚佢, ......我好多謝校長, 副校長, 各老師, 社工同心理學家的鼓勵, 無佢地, 我仔一定唔會肯比心機學習.....

77777,
pls check pm
‹ 上一主題|下一主題