用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 你是否選培中???
樓主: ylf1428
go

你是否選培中??? [複製鏈接]

Hi Saiyeest,

昨天我問了minicat拿了有關資料, 你有沒有問她呀?

有,但係好像Band 2生沒有多大機會。

原文章由 KathyKwong 於 08-5-10 11:10 發表
Hi Saiyeest,

昨天我問了minicat拿了有關資料, 你有沒有問她呀?

你個小朋友讀那班?

光! 你呢?

原文章由 KathyKwong 於 08-5-10 11:53 發表
你個小朋友讀那班?

六信 - 陳宣廷 - 他們都有可能認識.

好似二愛年級同班同學。

六光 - 何建鋒

原文章由 KathyKwong 於 08-5-10 12:28 發表
六信 - 陳宣廷 - 他們都有可能認識.

稍候我問一問個仔先. 他今年得了呈分恐懼症,只是Maths, 不用呈分那次就好, 要呈分3次都欠佳 .................

fatkk,

sorry, 我delete 了你的email.  可以在這兒說or在email回覆你?

請恕我多事, 如考不上培中, 你們會選那些中學呢?

Susanna,

我先看派了那所學校, 如果是九龍城區的band 2學校, 我都會考慮入讀. 因直資又要交學費, 未必比政府學校好. 我寧願把金錢留下來,給他將來到外國留學用.

Kathy,

你覺得培中英文程度如何? 你的小朋友如升上培中, 唔係政府資助嗎?

Hi Ellensu,

培中的英文程度不會太差, 小兒的表姐都在培中就讀, 很多都是由培小升上. 培中都是政府津貼學校, 但聽聞會轉直資, 之前有說過會於2008年決定, 但到現在仍未有消息.

醒目開學勳章

原文章由 SUSANNA 於 08-5-12 12:54 發表
請恕我多事, 如考不上培中, 你們會選那些中學呢?

講真, 如果考不上培中, 即係話小朋友係band 2或band 3級別, 對於男生嚟講, 九龍城好啲o既band 2學校唔算太多, 女生都仲可以揀培道.
[img][/img]

無錯,所以而家好佢慘, 派唔到培正都好頭大。

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-5-13 12:49 發表

講真, 如果考不上培中, 即係話小朋友係band 2或band 3級別, 對於男生嚟講, 九龍城好啲o既band 2學校唔算太多, 女生都仲可以揀培道.

Hi saiyeest,

不用太擔心, 你仔仔是band 2生, 大有機會上回中學.

Dear Kathy,

我都好希望佢可以上回中學。但始終要睇隨機號碼的先後。阿仔好唔想升去Band 2 同 Band 3 中學。而家心情忐忑不安。

多謝妳。

原文章由 KathyKwong 於 08-5-13 21:53 發表
Hi saiyeest,

不用太擔心, 你仔仔是band 2生, 大有機會上回中學.

我跟你的情況一樣, 個仔都不想去別的學校, 現在只有等7月8日.
最慘的是宣廷在情緒上有問題, 我只能告訴他有很大機會回校. 叫他放心..........a black lie & a white lie

今天阿仔先同我講, 話水運要努力,排球比賽要攞奬,咁多的奬可以去考好的學校,你話佢幾唔想去別的學校, 我而家都唔敢講事實俾佢聽 (其實攞奬係無幫助), 怕影響佢心情。我都明佢係一廂情願, 叩門考Band 1, 談何容易。惟有希望佢幸運些, 可以翻中學讀啦。

原文章由 KathyKwong 於 08-5-14 10:50 發表
我跟你的情況一樣, 個仔都不想去別的學校, 現在只有等7月8日.
最慘的是宣廷在情緒上有問題, 我只能告訴他有很大機會回校. 叫他放心..........a black lie & a white lie ...

醒目開學勳章

原文章由 saiyeest 於 08-5-13 16:46 發表
無錯,所以而家好佢慘, 派唔到培正都好頭大。

明白你o既忐忑, 又唔敢去博直資, 怕博到又要考慮去唔去, 因為可能仲有機會上培中o麻! 去咗直資就一定唔會培中, 但又咁多同學仔喺培中(佢哋個個都好好感情), 放棄機會又太可惜(始終仲係有機會, 事前決定咗去直資就一定冇咗個機會)!

另外仲要諗就係博到直資冇去讀, 但唔好彩派唔返上培中, 到時再去叩返直資門, 又怕人哋唔睬, 為咗留返條後路, 所以喺結果公佈前係冇咩可以做到(除非你一心轉校)!

仲有一樣嘢比較麻煩, 就係教統局由舊年開始嚴格規定每班人數唔可以超過40人, 以前可能會每班加插1, 2個位就可以俾多10幾個學位出嚟收返小學部o既學生, 但而家就唔得, 留班位亦都廖廖可數. 聽落好似好灰, 但事實培小都會有8成學生上得返中學, 撇除band 3學生 o既人數, 上唔到培中o既band 2學生唔算好多, 所以你唔駛太擔心, 再講現階段都冇咩可以做, 放鬆心情吧!

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 08-5-14 13:00 編輯 ]
[img][/img]

多謝妳DoReMi媽媽,妳完全講出了我的心裡話,但而家要等到放榜。日子都好難過,如果結果不好,我都不知如何是好?

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-5-14 12:50 發表

明白你o既忐忑, 又唔敢去博直資, 怕博到又要考慮去唔去, 因為可能仲有機會上培中o麻! 去咗直資就一定唔會培中, 但又咁多同學仔喺培中(佢哋個個都好好感情), 放棄機會又太可惜(始終仲係有機會, 事前決定咗去直資就一 ...
‹ 上一主題|下一主題