用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血小學 2008年小一
樓主: karmen2007
go

2008年小一 [複製鏈接]

你個女係咪欣欣?  我阿女係希希呀!

我返工無接老師電話, 佢打咗俾我老公, 無咩大問題, 不過成日唔記得簽手冊同帶早讀圖書, 個書包好鬼重, 阿女又細粒, 好辛苦呀...  

yes, 你估中了. 咁我都知你是邊個的媽咪.

高班下學期開始要日日簽家課冊, 你仲未習慣嗎? 我發覺女女開始返小一要時間適應, 我地做家長都要適應啊!

karman2007 & 心花花,

我想問你地女女放學後, 是返屋企做功課? 或是好似有些人放學後去補習社做完功課才回家呢?

女女沒有去補習社的. 開學兩個星期以來, 我覺得我地返工的, 放工返到屋企的時間很不夠用, 因為我仲有個細仔 (今年讀高班)要跟佢的功課, 每晚好似顧到個大時, 又顧唔到個小, 真是很辛苦呀!

QL

HI HI QL & 心花花,

頭果一個星期阿女要等到我返屋企至肯做功課就真係好忙, 之後佢明白如果我放工之前就做晒功課, 我至會夜晚有時間講故事, 咁佢就開始肯自己做晒功課等我返去檢查, 宜家好好多喇

係呢, 你地阿女參加咩才藝班/活動呀? 我阿女玩兒童舞同小耶穌, 又有冇人參加朗誦比賽呀?  我阿女啱啱甩咗一隻門牙, 諗起佢講野個樣就覺得好好笑, 唔知朗誦果陣會點, 會唔會FU FU 聲呢

Hi karman2007 & QL,

我囡囡都無去補習班的,我叫佢一放學就要做功課,如果有唔識先等我番黎教佢,暫時佢都handle到。

我都同囡囡報左跳舞班,佢知道可以番幼稚園等校車回家,不知幾開心。

Hi Karman 2007 & 心花花,

咁你地的情況都不錯喎! ! 我諗我真是要繼續努力啦!

囡囡參加左學校的兒童舞及小女童軍. 我聽囡囡講: 參加英詩朗誦的同學是由老師挑選的.
囡囡就沒有被選中.

我想問下你地登入學校的內聯網後, 是否可以查閱得到電子通告內的檔案呢? 我開不到有關檔案, 你地呢?

QL

有冇人參加"中文8寶箱" 同 "英文8寶箱"呀?

我兩樣都有參加呀。

原帖由 karmen2007 於 08-9-23 13:48 發表
有冇人參加"中文8寶箱" 同 "英文8寶箱"呀?

請問有咩用架?  唔參加得唔得力架?  我唔係成日俾阿女用電腦, 要我係屋企至淮

其實我都唔知有咩用架,都係參加左至算,我諗住如果唔好,下年先唔參加咋。

原帖由 karmen2007 於 08-9-27 23:32 發表
請問有咩用架?  唔參加得唔得力架?  我唔係成日俾阿女用電腦, 要我係屋企至淮

仲有兩個星期就有測驗啦,好緊張呀。

係呀係呀, 你地開始溫習未呀?    阿女未知咩係考試/測驗, 叫佢溫習佢有d唔慣, 或者試吓自己draft d test paper 俾佢, 要佢喺指定時間完成咁囉, 唔知其他媽咪係點樣同小朋友溫習嘅呢?  

Karman2007 & 心花花,

你地囡囡肯唔肯溫習, 準備測驗呀?

我很辛苦呀, 昨天囡囡溫習溫到喊曬口. ! 我跟佢溫習, 爸爸已經跟弟弟在睡房內, 以防弟弟攪住佢, 點知佢成日心散, 好想入房可以和弟弟一齊玩.
佢本身由細到大都有點抗拒英文的, 更加成日問溫完未呀?溫完未呀? 最後, 爸爸話算了, 等佢自己拿到測驗成績回來, 不好的, 咪當是一個教訓喎!!!!!

唉! 下星期的4科測驗, 我都無眼看啦.

QL

大家咁話啦, 次次溫書都喊晒口, 呢頭溫完果頭問佢又唔記得咗, 仲要做功課, 晚晚都十點至上床, 真係好辛苦

嘩....你地咁勤力架,晚晚都溫書,我冇晚晚同囡囡溫習,淨係測驗前一晚先同佢溫咋。

心花花,

我 d所謂溫習, 只是檢查完他的功課後, 問少少關于他的功課咋. 例如: 寫生字的, 咪抽幾個生字叫佢寫給我看, 咁我可以順便看下他的筆順. 有時要佢讀下課文給我聽咁多咋.每晚唔過20分鐘. 真是好過無咋.

QL

你哋好!!!我個仔仔都喺一望班呀~~

Hello chuchumoon,

很高興可以在這裡遇到同學仔, 可以講下仔仔名字嗎?

點呀!準備測驗如何? 我今晚要繼續努力呀!

Hi chuchumoon,

歡迎你呀。

原帖由 chuchumoon 於 08-10-28 17:51 發表
你哋好!!!我個仔仔都喺一望班呀~~

今晚要再繼續呀。大家努力。

原帖由 QL 於 08-10-29 18:00 發表
Hello chuchumoon,

很高興可以在這裡遇到同學仔, 可以講下仔仔名字嗎?

點呀!準備測驗如何? 我今晚要繼續努力呀!

原帖由 karmen2007 於 08-10-23 14:00 發表
大家咁話啦, 次次溫書都喊晒口, 呢頭溫完果頭問佢又唔記得咗, 仲要做功課, 晚晚都十點至上床, 真係好辛苦

me too
‹ 上一主題|下一主題