用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山浸信會禧年小學
樓主: qkhui
go

馬鞍山浸信會禧年小學 [複製鏈接]

aiyaa,

原來你囡囡都係禧年既學生,我睇到你話校車費要成$850,我住烏溪沙附近都要收$6XX,所以我自己湊佢返學慳番!

原文章由 aiyaa 於 07-9-11 12:42 硐表
我囡囡都係禧年既學生
我本人十分喜歡這間學校
在馬鞍山我只會選擇禧年 or 主風
禧年的老師和書記都好好人
課外活動有很多選擇~
英文不是太難
但我覺得數學有少少難~
耍小朋友多用腦才能明白
其實對小朋友都有益處
...

qkhui,

唔好客氣啦!純個人意見,大家參考下咯!
你話派表格,係咪指第一輪表格呀!如果係,一定唔會,因為係幼稚園派比你架,唔會小學派架,幼稚園會派一份自行分配學位既表格給你,你填完按指定日子內交回鍾意果間既學校,到時要帶齊住址証明和出世証明等,第一輪無區域分,所以你交邊間都得,交表時會有通告給你,通告上會寫明幾時有結果,如果呢一輪唔得,就要等幾個月再參加第二輪大抽獎,到時會有信通知,大抽獎就要去雨川小學即場登記啦!數個月後再去雨川小學睇結果。

祝你心想事成,得心應手啦!

原文章由 qkhui 於 07-9-12 12:26 硐表

朱古力, 多謝你噉詳盡..
我決定會選禧年, 最起碼近我家先. 可以每天帶小朋友返學, 同埋有你地o既資料.. 我都好放心.
今個星期五我將會去禧年小學聽講坐, 唔知係唔係到時會派表格le?
希望第一輪可以入到就發達lo. ...

hihi 朱古力:
係呀我囡囡都係讀禧年
校車錢真係太貴了,所以我都冇比囡囡坐校車
自己帶佢返學........
原文章由 朱古力 於 07-9-12 12:41 硐表
aiyaa,

原來你囡囡都係禧年既學生,我睇到你話校車費要成$850,我住烏溪沙附近都要收$6XX,所以我自己湊佢返學慳番!

hi qkhui

妳放心啦
禧年真的是一間好好既小學
希望妳仔仔都可以入到啦

原文章由 qkhui 於 07-9-12 12:26 硐表

朱古力, 多謝你噉詳盡..
我決定會選禧年, 最起碼近我家先. 可以每天帶小朋友返學, 同埋有你地o既資料.. 我都好放心.
今個星期五我將會去禧年小學聽講坐, 唔知係唔係到時會派表格le?
希望第一輪可以入到就發達lo. ...

qkhui,

我都係今年幫大囡報小一,禧年亦是我心水之一。

你星期五去禧年聽講座,佢地有open day嗎?  知唔知星期六有冇呀? 有冇資料呀唔該。

原文章由 aiyaa 於 07-9-12 15:21 硐表
hi qkhui

妳放心啦
禧年真的是一間好好既小學
希望妳仔仔都可以入到啦

aiyaa & 朱古力, 多謝你地, 我都希望可以順利入到...

原文章由 fionbaby2002 於 07-9-12 15:32 硐表
qkhui,

你星期五去禧年聽講座,佢地有open day嗎?  知唔知星期六有冇呀? 有冇資料呀唔該。

HI fionbaby2002, 好似係仔仔間幼稚園攪, 我都不大清楚,
你仔仔讀邊間幼稚園ar? 佢地有無比意見你, 選哪一間小學ar?

我囡讀張煊昌,好似唔覺有禧年opend day資料。 你呢?

我係返工媽媽,同老師唔熟,佢地無比意見喎,所以好慘呀:cry:

原文章由 fionbaby2002 於 07-9-12 15:32 硐表
qkhui,

hihi fionbaby2002,

my daughter study p.1 禧年.
禧年 open day on 14/09 (Friday) 9am - 11:30am
wellcome.................

[ 本文章最後由 anson_01 於 07-9-12 16:46 編輯 ]

Thank you Anson, I think I need to take a day off to visit the school on Fri.

原文章由 anson_01 於 07-9-12 16:43 硐表

禧年 open day on 14/09 (Friday) 9am - 11:30am

anson_01,

請問14/9 open day是否任何人都可以參觀呢? 因我都想參觀,如果可以的話,我都會請half day to visit. 請覆!! 謝謝!!

原文章由 anson_01 於 07-9-12 16:43 硐表

囡囡媽

囡囡媽,

我地收到通告話9月14日(五)舉行「學校簡介會」,當日係邀請小一及小二和區內幼稚園家長及同學參加的,我地就要填通告回覆出唔出席,和幾多人出席,但區內幼稚園家長點安排就唔知啦!不如你打電話去問一問呀!電話:2641 1213。

當日排程:
09:30 ~ 10:00 學校簡介會
10:00 ~ 10:30 中文科示範教學(普通話教學)
10:30 ~ 11:00 英文科示範教學(外籍老師協作教學)
11:00 ~ 11:30 校舍參觀

[ 本文章最後由 朱古力 於 07-9-12 23:27 編輯 ]

原文章由 囡囡媽 於 07-9-12 22:03 硐表
anson_01,

請問14/9 open day是否任何人都可以參觀呢? 因我都想參觀,如果可以的話,我都會請half day to visit. 請覆!! 謝謝!!

hello,
i think OK. Wellcome..................................
pls call school phone: 2641 1213

我今個星期五晚都會聽講座, 我諗係幼稚園攪的.

qkhui, 我仔UKA, 你呢 ?

原文章由 qkhui 於 07-9-12 16:23 硐表

HI fionbaby2002, 好似係仔仔間幼稚園攪, 我都不大清楚,
你仔仔讀邊間幼稚園ar? 佢地有無比意見你, 選哪一間小學ar?

原文章由 維維WaiWai 於 07-9-13 09:33 硐表
我今個星期五晚都會聽講座, 我諗係幼稚園攪的.

qkhui, 我仔UKA, 你呢 ?

HI 維維WaiWai , 我都會明晚去聽
我仔仔係UKB ar.. 你仔仔LK 讀咩班KA ?
仔仔係唔係讀全日AR ?

qkhui,
我仔讀過NCD, LKD, 全部半日. 我仔覺得返全日係罸佢, 因為人地放學佢冇份.

原文章由 qkhui 於 07-9-13 10:02 硐表

HI 維維WaiWai , 我都會明晚去聽
我仔仔係UKB ar.. 你仔仔LK 讀咩班KA ?
仔仔係唔係讀全日AR ?

原文章由 維維WaiWai 於 07-9-13 13:30 硐表
qkhui,
我仔讀過NCD, LKD, 全部半日. 我仔覺得返全日係罸佢, 因為人地放學佢冇份.

hi, 我仔仔都係讀NCD KA, LK佢讀LKB,
你仔仔見咩名AR?
我唸我地可能識KA WOR...

原文章由 朱古力 於 07-9-12 23:26 硐表
囡囡媽,

我地收到通告話9月14日(五)舉行「學校簡介會」,當日係邀請小一及小二和區內幼稚園家長及同學參加的,我地就要填通告回覆出唔出席,和幾多人出席,但區內幼稚園家長點安排就唔知啦!不如你打電話去問一問呀!電話:2641 1 ...

hi 早晨, 開佐學2個星期, 多唔多功課做ar ?

qkhui,

功課唔算多喎~
中文寫詞語,約六個詞語,一行寫三次。
英文有功課簿,有作業,都係好簡單。
數學做作業,多數文字題,所以要讀比佢聽,教佢認下d字。
常識做工作紙,又係好簡單。

囝囝每日返黎都會講a e i o u併音,我都同佢學埋一份呀。

原文章由 qkhui 於 07-9-14 09:34 硐表

hi 早晨, 開佐學2個星期, 多唔多功課做ar ?
‹ 上一主題|下一主題