用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 指教! 如何幫助小朋友學好中文?
樓主: Eva**
go

指教! 如何幫助小朋友學好中文? [複製鏈接]

Re: 指教! 如何幫助小朋友學好中文?

Hi Eva,
sorry 唔記得答你有關漢字通的價錢, 我係書展時買的,是 HKD 480, 唔知可唔可以係internet 訂買, 你可以click contact (on its website)問下佢地!

AKLAMY

請問英文係咪叫KanjiWEB?台灣出品,唔該.
AKLAMY 寫道:
Hi Eva,
sorry 唔記得答你有關漢字通的價錢, 我係書展時買的,是 HKD 480, 唔知可唔可以係internet 訂買, 你可以click contact (on its website)問下佢地!

catcatmom 寫道:
AKLAMY

請問英文係咪叫KanjiWEB?台灣出品,唔該.[quote]

AKLAMY 寫道:
Hi Eva,
[/quote]

不是, 英文是叫 "Chinese Characters Made Easy" 香港出版的, 我買那天, 其中一個設計者也在場, 所以他也教了我兒子怎樣用這個set.

我都想個女中文好d...
將來做個作家都好... 哈哈

有間教育中心特登開左中文寫作班...
同埋小學補習(中文)... 都幾好...
價錢都唔係好貴...

HKD 480 都ok wor !!!
書展是不是三聯書展呀?

AKLAMY 寫道:
Hi Eva,

~~karen24~~
好多謝你PM我,但實在太遠了,你小朋友上完堂時,你可唔可以上嚟分享一下..............thank you

AKLAMY

MANY THKS!

唔好意思~ 我仲想問下你地嘅小朋友寫中文字會唔會經常寫一半唔寫一半呢~(例如照抄嘅字or做題目時未寫完就做下一題) (惡-亞 ,謝-"言身" ,..........)
仔仔經常都係咁,考試扣分扣到暈~ 激死~

醒目開學勳章

囡囡p.1, 我叫佢寫日記, 籍此訓練書寫技巧, 每次寫完我都會解釋返比佢知那裡錯和文法運用. 而且又可以留返比佢長大後作回憶.

~~kianmama~~

寫日記都係一個唔錯嘅方法wor ~
請問你囡囡寫日記係點開始?初時寫幾多字?使唔使要佢跟足格式?

kianmama 寫道:
囡囡p.1, 我叫佢寫日記, 籍此訓練書寫技巧, 每次寫完我都會解釋返比佢知那裡錯和文法運用. 而且又可以留返比佢長大後作回憶.

寫日記無疑是很好的方法,但係實行起上來,係好難.
如果d小朋友係聽教聽話,就唔冼甘頭痛.

所以要請教下 kianmama 如何開始實行~
請幫幫忙!

醒目開學勳章

我都是用很普通的格式, 如:日期, 當天天氣做開頭, 叫她記下當日的發生的事情, 開頭由得她寫多少, 就算只有10多個字都没所謂, 因為如果限定她要字多少字, 她們會覺得像做功課. 有時她會告訴我今天没有特別的事, 不用寫.  那就由她. 不要迫她, 到而家我都keep住一星期可以寫4至5日, 全部都是她自動自覺寫的. 希望可以幫到妳.

醒目開學勳章

寫前和她一起到書局買本她自己選的簿, 如果寫得好可以奬她貼紙.

thank you very much!!!
都係一個唔錯嘅方法~

kianmama 寫道:
寫前和她一起到書局買本她自己選的簿, 如果寫得好可以奬她貼紙.
‹ 上一主題|下一主題