用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名校拍教師造型照塑造形象
樓主: mission
go

名校拍教師造型照塑造形象 [複製鏈接]

Re: 名校拍教師造型照塑造形象

hohoho2003

哈哈,你有無認錯人呀,我果件係{{{ 女}}}黎架,我想請問o下你點樣可以入英華囉,你o米玩啦,你d想像力都幾好wor,定係另有其人呀or你唔清楚既話就攪清楚先話人啦,咩你咁無品架,話我食不到當然是臭?!哈哈笑死我啦,咩我得罪你咩?如果有就講出黎啦,我由頭到尾都係講件事而唔係針對人,如果你要玩針對既話sorry我唔會同你玩囉(PS我有家教的,唔會係度亂吠既)

[/quote]
hohoho2003 寫道:
心汶媽媽 :無錯這是討論區,但早前才問15分有否會入英?小學,後來知道無機會,立刻走到李x強入表,食不到當然是臭,好在對論區可以自由發表!

普通人:

相影出黎係俾識欣賞既人睇,戲演出黎都係供明白既人睇。影一輯相就要牽扯上品格證明,咁我覺得詹瑞文台戲咪需要搵太平紳士黎做擔保???

再者,究竟你知唔知咩人可以係法庭上做品格證明架??又品格證明係咁寫架咩??咪九唔搭八先得架,普通人即係普通人。

[quote]
judy 寫道:

係咯?點解詹瑞文可以受到欣賞?而林校長又會受到咁大批評呢? 當然,一個見到篇幅長一點文章就覺得洋洋麗麗的人來說,很難明白此道理。但一個普通人,一定會明白到:同一件衫,有人

果然一樣米養百樣人。

我一向覺得豬小姐d言論喜歡斷章取義,打橫
請click以下網址看看有什麼合用,再PM我。Thanks: http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/friendtoys/my_photos

簽名被屏蔽

恕我直言,從這裡的留言來看,我真是一點點也不覺得你有家教耶!你知道什麼叫作有家教嗎?

我是路過這個forum的,可能不會再來了,如果你真是知道的話,告訴你的小朋友吧!

心汶媽媽 寫道:
hohoho2003

哈哈,你有無認錯人呀,我果件係{{{ 女}}}黎架,我想請問o下你點樣可以入英華囉,你o米玩啦,你d想像力都幾好wor,定係另有其人呀or你唔清楚既話就攪清楚先話人啦,咩你咁無品架,話我食不到當然是臭?!哈哈笑死我啦,咩我得罪你咩?如果有就講出黎啦,我由頭到尾都係講件事而唔係針對人,如果你要玩針對既話sorry我唔會同你玩囉(PS我有家教的,唔會係度亂吠既)
心汶媽媽 :無錯這是討論區,但早前才問15分有否會入英?小學,後來知道無機會,立刻走到李x強入表,食不到當然是臭,好在對論區可以自由發表!
[/quote]

簽名被屏蔽

你又好似hohoho2003咁思覺失調呀,九唔搭八,你知唔知自己講咩架定係你既理解能力有問題呀,唔該你睇清楚我話佢咩野先啦!!我果個係{女}佢竟然話我想比個女讀{男校}呀,咁hohoho2003係o米思覺失調呀!!

你話你是路過這個forum的,可能不會再來了,如果你真是知道的話,告訴你的小朋友吧!------->>>>>哈哈我會話比小朋友知話人之前諗/睇清楚先,唔好好似你同hohoho2003咁九唔搭八思覺失調囉,可能你唔係香港人啦,英華係男校你唔知架咩,唔知就問o下人先啦!

ccss 寫道:
恕我直言,從這裡的留言來看,我真是一點點也不覺得你有家教耶!你知道什麼叫作有家教嗎?

!!

[quote]
心汶媽媽 寫道:
hohoho2003

[/quote][/quote]

你重攪笑,人地話咁你就agree,睇都無睇又agree,你就係果種〔人講你就信〕果d人囉,睇野只係識睇表面自己就唔識分析,唉....e+明白why咁多家長一味只係識話:支持英華校長既做法&愛學校愛校長啦,佢地就好似RAMC咁既思想囉〔人講你就信〕果d人囉

RAMC 寫道:
hohoho2003

agree, 除了吃不到的葡萄是酸的外, 還有是憎人富貴厭人貧.

各位英華家長,我地學校的事,是不需要外人指指點點的,請不要再回應那些"無謂人".以免損我名校之名.

wunma

算吧啦,佢地係咁上下質素架啦,好認同〔佢地好明顯係唔明人講乜, 領會唔到"正"在那裹〕,睇佢地既回應巳知啦,一味只係識得 〔以侮辱人為論點〕囉

[quote]
wunma 寫道:
好明顯你唔明人講乜, 領會唔到"正"在那裹, 所以唔識欣賞. 唔識欣賞, 就話人斷章取義, 打橫

各位英華家長,我地學校的事,是不需要外人指指點點的,請不要再回應那些"無謂人".以免損我名校之名.

很不幸,貴校之名聲己被其家長無無謂謂地損得七七八八了。

登曬報紙,在大型海報前擺pose,接受訪問,我就唔覺得我話佢無品味係"指指點點"囉。

這個故事教訓什麼是"三思而後行". 做這些事應該預料有人講.如果校長簡單的道理也不明白,怎樣教導學生?

坦白講校長讓傳媒到學校訪問, 心裡都應該預算會有不同的回響, 亦預計到會成為別人茶餘飯後的話題.  所以這個已經不再如英華家長所說的是自家事, 外人不可指指點點.

如果有機會到教城forum看看, 作為老師他們的反應更大.

品格證明?國王的新聲?[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/4/4_12_6.gif[/img]

[quote]
FRIENDTOYS 寫道:
果然一樣米養百樣人。

我一向覺得豬小姐d言論喜歡斷章取義,打橫

我 問 你 答 : 穿 PRADA 的 老 師 , 令 人 反 感

Q : 最 近 有 學 校 模 仿 一 些 補 習 社 , 為 老 師 們 拍 下 一 些 「 型 仔 型 女 」 的 廣 告 , 作 為 時 裝 及 形 象 設 計 師 , 你 認 為 這 個 手 法 可 以 達 到 建 立 專 業 形 象 的 效 果 嗎 ?

A : 我 平 日 幫 人 家 做 設 計 時 , 第 一 個 會 問 客 人 的 問 題 是 : 你 這 件 衣 服 是 甚 麼 用 途 ? 不 同 的 用 途 , 不 同 的 場 合 , 不 同 的 身 份 , 穿 的 衣 服 和 形 象 都 不 一 樣 。 這 些 學 校 和 補 習 社 是  育 學 生 和 傳 授 知 識 的 地 方 , 老 師 們 只 要 衣  打 扮 端 莊 便 可 , 「 型 仔 型 女 」 甚 至 一 身 名 牌 這 些 宣 傳 手 法 已 過 火 了 , 我 不 認 為 這 些 打 扮 可 建 立 專 業 的 形 象 , 相 反 令 人 頗 反 感 。 這 班 所 謂  師 給 我 的 感 覺 是 商 品 而 不 是 作 育 英 才 。

我 們 要 弄 清 一 點 , 學 校 的 作 用 是 甚 麼 ? 是  育 學 生 和 傳 授 知 識 , 而 不 是 要 把 老 師 打 造 成 明 星 , 讓 學 生 來 崇 拜 。 這 班 「 型 仔 型 女 」 老 師 ( 尤 其 是 補 習 社 的 一 群 ) 不 斷 賣 弄 自 己 身 上 的 名 牌 子 和 年 薪 有 多 少 , 他 們 不 知 不 覺 中 灌 輸 了 學 生 很 壞 的 訊 息 , 就 是 甚 麼 都 用 錢 去 衡 量 , 香 港 這 個 社 會 已 經 夠 虛 榮 了 , 不 用 在 求 學 期 間 就 灌 輸 這 個 概 念 。 坦 白 說 , 學 生 年 紀 太 輕 , 他 們 不 懂 分 辨 好 醜 , 他 們 見 老 師 日 日 打 扮 光 鮮 又 或 者 一 身 名 牌 , 他 們 認 為 老 師 做 的 一 定 是 對 的 。 這 對 家 長 來 說 是 很 大 的 壓 力 , 如 果 子 女 回 來 跟 我 說 : 「 我 要 跟 阿 sir 的 打 扮 一 樣 ! 」 那 怎 辦 ? 坦 白 說 , 如 果 我 是 家 長 , 一 定 會 幫 子 女 轉 校 。

Q : 但 是 有 校 長 認 為 , 如 果 老 師 們 穿  光 鮮 一 點 , 可 以 令 學 生 更 加 專 注 , 你 同 意 嗎 ?

A : 這 個 講 法 很 ridiculous ( 荒 謬 ) , 學 生 到 學 校 是 求 學 問 不 是 看 「 型 仔 型 女 」 , 我 們 長 大 那 個 年 代 , 老 師 都 是 很 樸 實 的 , 我 們 學 習 還 不 都 是 好 好 的 ? 求 學 問 , 是 看 個 人 的 態 度 不 是 看 對 方 的 打 扮 。

Q : 從 這 個 風 氣 看 出 怎 樣 的 社 會 現 象 ?

A : 虛 榮 呀 ! 香 港 這 個 社 會 虛 榮 得 很 , 你 看 街 上 有 多 少 人 拿 LV 跟 GUCCI 便 知 道 。 我 身 邊 有 一 些 朋 友 寧 願 不 吃 飯 都 要 買 一 個 LV 手 提 袋 。 坦 白 說 , 如 果 用 名 牌 對 自 己 不 構 成 負 擔 , 當 然 沒 有 問 題 , 但 若 是 要 節 衣 縮 食 的 話 , 又 何 必 呢 ? 最 近 有 一 套 電 影 《 穿 Prada 的 惡 魔 》 , 在 香 港 上 映 大 受 歡 迎 , 電 影 中 的 女 主 角 最 後 決 定 不 做 名 利 奴 隸 , 要 堅 持 自 我 , 但 是 名 利 的 確 可 以 令 人 情 迷 意 亂 , 甚 至 失 去 理 智 。 電 影 的 背 景 是 紐 約 , 香 港 跟 紐 約 是 這 麼 遠 , 卻 又 是 那 麼 近 … …

Q : 說 不 要 做 名 利 奴 隸 , 說 時 容 易 卻 不 是 人 人 做 到 , 你 同 意 嗎 ?

A : 這 的 確 是 ! 《 穿 Prada 的 惡 魔 》 的 背 景 是 紐 約 , 我 也 經 常 到 紐 約 做 時 裝 展 , 紐 約 跟 香 港 的 背 景 很 相 似 , 都 是 十 分 的 物 質 主 義 , 先 敬 羅 衣 後 敬 人 。 最 近 我 有 一 位 朋 友 在 香 港 一 間 六 星 級 大 酒 店 喝 茶 , 服 務 生 看 他 一 身 牛 仔 褲 , 波 鞋 打 扮 , 就 不 願 意 招 呼 他 … … 。 香 港 很 物 質 主 義 , 但 是 即 使 每 個 人 都 是 這 樣 , 也 不 等 於 這 就 是 對 的 , 所 以 學 校 更 不 應 該 將 這 股 歪 風 鼓 吹 和 擴 大 。 張 寶 華 特 約 採 訪  何 國 鉦 ( Dorian Ho )

蘋果日報

I share with Mr. Ho's view.

‹ 上一主題|下一主題