用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站
樓主: winwin815
go

「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站 [複製鏈接]

Re: 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站

ai............my son is one of the birthday boy

but.....from sept till now...still sick........see doctor 7 times la...............

thus...no mood to wear good or not la.............

ai.................................still running nose and cough
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

原來有咁多bb都病.

醒目開學勳章

唉....咁多數都影左了
我女女而家仲有幾聲咳呀
但佢死都唔肯食藥呀...
拎針筒餵就bu返出黎
叫佢自己食就死都唔食

唉...我B女個鼻仲係有好多鼻屎呀, 時不時就搞到佢鼻塞, 真係鄧佢辛苦
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

各位,我今朝見到老師拆左個生日牌入去,應該影生日相wor!
[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]

醒目開學勳章

好呀...
我今日同琪琪著到令令返學呀

今日我同仔仔著左件紅色thomas,等佢影相靚仔o的heehee
昨日派左仔仔本圖工畫冊,好得意呀....

醒目開學勳章

我想問佢影左個d相
可唔可以比我曬返架??

winwin

可以試下用吸鼻管或買d好幼的棉花棒幫佢整出來,咁佢透氣都冇咁辛苦。

吾知昨日有冇開生日會呢,我接放學時都吾聽見老師講o既
係咪吾會話比家長知呀.....

namnam05
我覺得仔仔個班主任真係幾細心呀
好似今日我送佢地返學時,可能佢返早啦,我抱妹妹比佢時發覺佢衫袖濕左,佢就叫我拿後備衫佢話佢會幫我同妹妹換喎,
佢都知我趕住返工呀,而且佢好主動呀.....

醒目開學勳章

好似個生日會係星期六開架
我見今朝d老師係度整d氣球

jsbaggio, 吸鼻器我有, 但係吸唔到鼻屎囉, 最後我朋友教我用撩耳既耳抓, 當然要好小心啦, 尋晚清左啦, 見bb抖氣都咁辛苦, 心痛死, 依家我會日日用綿花捧幫佢清潔下個鼻架啦

另外, 我應該係bb第7週時放佢去托嬰所, 想問下你覺得我係餵人奶個方面, 有咩野要準備呢....

我呢兩日上奶情況好左, 至少自己feel到個胸脹左, 之前冇架, bb雖然都有幾餐玩鬼我, 但係亦唔可以否認, stable左, 我叫朋友去幫我買medela個電泵, 如果係咁, 我會試下餵長少少時間
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

醒目開學勳章

剛剛接左小女放學
今日放學有一袋小禮物....

winwin815,
你會幾時放bb落去呀

今日接小女放學的時候
見到又有一個手抱bb辦理入學手續
又多一個新成員加入了....yeah
近排好似多左剛剛出世的bb入學唷

silvia, 應該bb 7週大時放落去, 因為我放前2後8, 我預返一星期時間做buffer
歡迎參觀『文。穎之家』

silvia,
今日個生日會係和家長一起開的,所以老師會佈置班房,昨日是同所有生日的小明友影相。

my1215sui,
係啊、她好留意小朋友一舉一動的,如果佢有份做延展嗰日,小朋友條片片會整齐好多架     
[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]

係咩,今日可以同埋o的家長一齊呀,點解冇人通知我地o既....
老師話仔仔今日好忟憎喎,o的小朋友整到佢就發脾氣,唉.....

winwin

你可以開始儲奶(我個時就返工前2weeks先開始儲),通常亞b每次都只食一邊,咁就可泵另一邊,邊食邊泵的話,可泵到多d奶,不過有難度,我個時就亞囡食完先泵。初時可能只泵到1安到,但唔使擔心,慢慢就會多。

最好你就試一餐泵出來餵佢,睇下佢每餐大約食幾多,咁將來你就可以量度每餐份量來儲奶(eg.若佢每餐食4安,咁你就以每4安為1樽,如重泵到奶的話就放落第2樽到)。

儲奶用品
用奶樽儲奶比較side位,初初儲量唔多就ok,到稍後如果你可以泵多d或capable繼續餵人奶的話,就最好用奶袋或avent奶杯(奶袋較平但市面冇乜貨,可到格離"母乳餵哺"個邊睇下有冇人出售)。

另外就要買個冰袋,用來放工運送奶和帶返學校。你可以選擇fridge-to-go(百幾蚊)或買個保溫袋+冰種(十蚊店/jusco有售)。如果你放工後直接湊囡放學,咁你可以每晚將泵出來的奶俾老師,買普通保溫袋都得;but因我唔可以湊囡囡放學,放工時我會用保溫袋裝當日泵的奶(約2-3包),而每星期2次我會用fridge-to-go帶約10包奶返學(我買個款fridge-to-go係可以裝3枝奶樽,如是奶袋的話,就可以裝到10包,慳好多位)。

如有漏左d未講,隨時問。 :

my1215sui,

可能我個B今日無返学,B仔掛住佢所以發蚊增掛~haha :
乜B仔唔係2月生日咩,咁點会通知你開生日会呀!

jsbaggio, 好詳細, 你連我暫時想問既問題都答埋, 就係b女食幾多安人奶, 因為人奶既安數唔可以同奶粉比嘛, 咁你覺得我b女依家應該食到幾安呢...係咪就係4安, 咁食唔晒, 要倒左佢, 咪好浪費囉

保溫袋即係咩? 點樣架? 係咪寫到明叫保溫袋架? 冰種都可以係jusco買到?????

同埋, 我係咪要開始揀返幾餐用奶樽呢, 其實b女唔係唔肯用, 不過比剛回家時食慢左好多
歡迎參觀『文。穎之家』

winwin

我囡唔係個大食b,個時約食3.5-4安,預多少少會好d,佢初時都有食奶粉,安數同人奶都係一樣。開頭幾次你要試下先,coz個個b唔同,我識有d係已食5安添,初時你試的時候係要side d架。反而如果你知道佢係食4安,而你可以泵到5安的話,多左個1安就放落另一個樽/奶袋到,用黎遲d參奶奶用。

冇話明係保溫袋,我買個隻其實係可以用黎放飯盒,只要你揀隻內層有發泡膠就得,冇記錯呢樣同冰種是係日本城/jusco都有得買。

冇話一定要開始用奶樽餵, 要睇你b需要,個時我囡係埋身同用樽都ok,所以我冇刻意事先train佢用奶樽,反而我覺得佢較prefer用樽,coz容易食d麻!

‹ 上一主題|下一主題