用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS / SPCC / 優才
樓主: pink_lemonade
go

DBS / SPCC / 優才   [複製鏈接]

hollyword888 發表於 24-3-26 11:37
講真,女生未來能不能嫁人,想不想嫁人,很重要咩?

同意。
要幾古老石山嘅人,才仍會用"嫁得出"來量度女人的成就?

tigamama 發表於 24-3-26 12:48
同意。

但根據現實生活觀察,嫁唔嫁對好多女性生理心理上嘅影響真係比較大。
老姑婆係點樣,特別喺職場上遇到嘅,大家可能都碰上過。但男人唔結婚又好似冇乜所謂。(不牽涉性別平等問題,只係客觀分析)

猴子爸 發表於 24-3-26 13:00
但根據現實生活觀察,嫁唔嫁對好多女性生理心理上嘅影響真係比較大。
老姑婆係點樣,特別喺職場上遇到嘅, ...

你呢個說法真係好stereotype
But anyway既然你話咁都唔係歧視,咁我都分享一個好‘’主觀‘’(都唔係歧視)嘅觀察
我係個女人,但響男人佔7成以上嘅環境工作。冇結婚嘅男人煩起上來,絕對唔會 輸比 冇結婚嘅女人。
我只會話,如果你話 女人唔結婚>工作上反映(因果),咁我會話 男人唔結婚(定結唔到婚?)>系反映左佢性格能力(果因)

以主觀回應返你主觀分享,絕無惡意,不喜就自己睇開d

tigamama 發表於 24-3-26 13:23
你呢個統計真係好stereotype
But anyway既然你話咁都唔係歧視,咁我都分享一個好‘’主觀‘’(都唔係歧視 ...
哈哈,我点会看不开,我没有女儿,自己又已经结婚嘛。大家讨论一下而已。男人烦vs女人烦,都是有分别的。当然,如果那个男人是女人格局那种就另计。
女人唔結婚>职场上反映(因果),的确存在嘛。
其实我要说的,是自己女儿嫁不嫁得出,嫁得好,是很重要的事。如果我有女儿,我一定很在意这件事,

猴子爸 發表於 24-3-26 13:38
哈哈,我点会看不开,我没有女儿,自己又已经结婚嘛。大家讨论一下而已。男人烦vs女人烦,都是有分别的。当 ...

有女兒,何必在意她結婚不結婚呢,她過得開心健康就好。女人不結婚,沒有家庭的拖累,職場一般更成功。看數據,已婚男人的壽命比未婚男人多好幾年,女性呢,未婚反比已婚要長壽。

shuiyu 發表於 24-3-26 14:16
有女兒,何必在意她結婚不結婚呢,她過得開心健康就好。女人不結婚,沒有家庭的拖累,職場一般更成功。看 ...
无所谓啦,大家share一下自己的看法而已。彼此个人的意向,不必要谁来认同的。

猴子爸 發表於 24-3-26 13:38
哈哈,我点会看不开,我没有女儿,自己又已经结婚嘛。大家讨论一下而已。男人烦vs女人烦,都是有分别的。当 ...

原來是對自己兒女的擔憂,咁唔需要扯整個女人族群來講,仲要係充滿性別歧視意味嘅話。我只是萍水相逢,犯不著去舉報你什麽,但如果你冇呢個自覺,咁我就提你小心d啦。

憑你所講,睇得出你真係唔知乜野叫‘’男人煩‘’。可能我有性別優勢,工作上處理‘’女人煩‘’,通常俾d同理心就得,佢係想有人明佢,同意佢,你唔需要花太大力真係‘’做野‘’(i.e.證明佢錯/真係解決個問題)。我遇到嘅"男人煩"通常源於Mansplaining(當然這是我性別弱勢,男人對男人係唔會mansplaning的,係咪?)而佢係錯,你真係迫於無奈一定要指正佢時而令佢冇面時,就好易出現佢用權力來迫我/條team,去行個錯嘅方向,個傷害可以係好大。

當然以上係好個人嘅經歷,但我主要係想舉個實例,去講講男女人煩嘅不同,同埋男人煩嘅傷害性,不會比女人煩低。

利申,男女上司都跟過。

tigamama 發表於 24-3-26 14:25
原來是對自己兒女的擔憂,咁唔需要扯整個女人族群來講,仲要係充滿性別歧視意味嘅話。我只是萍水相逢,犯 ...
”工作上處理‘’女人煩‘’,通常俾d同理心就得,佢係想有人明佢,同意佢”。真的吗? 老姑婆就是这么简单吗?

猴子爸 發表於 24-3-26 14:27
”工作上處理‘’女人煩‘’,通常俾d同理心就得,佢係想有人明佢,同意佢”。真的吗? 老姑婆就是这么简 ...

「老姑婆」這個詞本身就有歧視意味

shuiyu 發表於 24-3-26 14:30
「老姑婆」這個詞本身就有歧視意味
sorry, 应该是“又老又未能结婚的女人“。这只是事实的陈述,我真的不知道应该如何表达才是最合适。请赐教。

猴子爸 發表於 24-3-26 14:27
”工作上處理‘’女人煩‘’,通常俾d同理心就得,佢係想有人明佢,同意佢”。真的吗? 老姑婆就是这么简 ...

咁證明你真係唔識囉。你真的同 一個女人 結左婚而有孩子?

shuiyu 發表於 24-3-26 14:16
有女兒,何必在意她結婚不結婚呢,她過得開心健康就好。女人不結婚,沒有家庭的拖累,職場一般更成功。看 ...
認同香港女仔點解咁矜貴,但因為大部份女仔都可以獨立生活,唔需要靠人地!

猴子爸 發表於 24-3-26 14:34
sorry, 应该是“又老又未能结婚的女人“。这只是事实的陈述,我真的不知道应该如何表达才是最合适。请赐教 ...

「老姑婆」帶有貶義或者自嘲的意味,並不是事實的陳述。用單身女性,或者大齡單身女性,會好很多。

tigamama 發表於 24-3-26 14:40
咁證明你真係唔識囉。你真的同 一個女人 結左婚而有孩子?
如果真的那么简单,很多公司老早就天下太平了。不过不打紧,大家吹吹水而已。

shuiyu 發表於 24-3-26 14:44
「老姑婆」帶有貶義或者自嘲的意味,並不是事實的陳述。用單身女性,或者大齡單身女性,會好很多。
...
对,大龄女子,彭佳慧那首歌。明白了,谢谢·

猴子爸 發表於 24-3-26 14:44
如果真的那么简单,很多公司老早就天下太平了。不过不打紧,大家吹吹水而已。
...
你好大男人主義,相信你事業係成功既,而猴子媽係家庭主婦?

PTL_L 發表於 24-3-26 14:47
你好大男人主義,相信你事業係成功既,而猴子媽係家庭主婦?
事业,自己不评论。太太的确是家庭主妇。但对女儿的期望,我个人的确有如此想法。如果有个女儿,我一定非常疼爱她。

tigamama 發表於 24-3-26 12:48
同意。
我從小都教自己小朋友,女仔一定唔可以太依賴,起社會上一定要有自己一席位,咁同異性相處反而會更合適,兩性關係一樣重溝通,當自己一半從未起社會上缺席過嘅時候,自己亦要一樣,變成相對!

tigamama    發表於 24-3-26 15:56

猴子爸 發表於 24-3-26 14:50
事业,自己不评论。太太的确是家庭主妇。但对女儿的期望,我个人的确有如此想法。如果有个女儿,我一定非常 ...
咁女兒係值得疼愛,自己都唔疼愛,點要求人地疼愛自己女兒呢?!

猴子爸    發表於 24-3-26 14:54

簡單啲來講 發表於 24-3-26 05:38
流傳cc嘅女仔唔鐘意cc男仔,鐘意樓下St Joe男仔  ,話男校男仔更像男仔,血氣方剛
...

我哋嗰間幼稚園,收好多SPCC alumni 既仔女
佢哋無人係st Jo老公喎!好多同係SPCC喎!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊