用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 1B女校
樓主: rabbittwin
go

1B女校   [複製鏈接]

Greylay 發表於 22-12-9 23:47
坑真收坑小先,係咪應該係大抽獎階段?不影響自行位?
我見MCS 都係係大抽獎時俾位MCS PS ,而不是自行
...
唔同情況,坑真中同小係聯繫25%,MCS 同小學係直屬85%呀,不過一直都知坑真中係大手收番坑真小。

DD仔 發表於 22-12-9 22:53
從另一個角度,係咪d題目出得太淺,難分高下?
仲有,如果d男校嘅數真係咁勁,DSE5+ (唔係5**) 應該都有8 ...

dse 5** 好似係拉curve 架喎, 無乜可能全民5**咁,2-5 先唔係拉curve

anyway, 呢個都唔係重點..... 我主要講來講去都係數學比中文差異細,係相對.... 所以先講一科math 唔會令你stand out from the others.... 中文就相對可以,係相對,我都係講出實際情況,你唔認同都無所謂

至於係咪出得淺 我覺得以佢地普遍能力來講算淺,其實都有人7x, 8x...但普遍數學能力相對高...... 咩都係相對,比我女 女校咪算深lor   比我另一仔 男校都深

rabbittwin 發表於 22-12-9 23:34

上到中學係相對自由了,亦好難有嚴校 監住佢讀書

不過唔駛太擔心,中學又另一片天地,朋輩 學校氣氛都令佢有唔同既

我女同我都係由细到大臨急抱佛腳型,不過上呢類中學,佢點都會慢慢跟随步伐唔會令到自己太難睇既

Vana 發表於 22-12-9 23:57
dse 5** 好似係拉curve 架喎, 無乜可能全民5**咁,2-5 先唔係拉curve

anyway, 呢個都唔係重點..... 我主 ...

都話係「5+」咯….你所講嘅top男校數學平均都咁勁,無論全港嘅curve點樣拉,佢哋都應該係站喺條curve嘅最前端㗎,又即係話數學5 and 5* and 5**嘅總數比率起碼80%以上,才配得起數強男校嘅地位。
至於話科目成績差異,如果全級人都平均地叻數,而中文就一天一地,咁你所講嘅一定係啱嘅

某理論上來講對於理科生係「得數學得天下」係啱嘅,有E科生曾經講過數最重要,唔掂數理科寸步難行。我諗M記可能想表達嘅意思。

Rpp 發表於 22-12-10 08:55
某理論上來講對於理科生係「得數學得天下」係啱嘅,有E科生曾經講過數最重要,唔掂數理科寸步難行。我諗M記 ...

其實呢樣野好易理解嘅,數強先啱讀理科,而喺大學同理科相關嘅學科數目,遠超文商,即係話出路闊好多。但又當然唔代表文商就冇出路或者唔能夠成功啦,特別係DSE嘅設計,係傾重語文,文科人咪著數d咯,到依家先調節返d

Vana 發表於 22-12-9 23:57

anyway, 呢個都唔係重點..... 我主 ...
中學數學其實100分都是有可能,唯一就是考試形式,mean 90分果個情況,好可能是比足夠既考試時間你,如果間學校是要谷dse成績,佢會縮短考試時間起碼50%,但試題數量一樣,係咁既情況下拎90分以上先會有dse 5**. 其實平時quic拎100分好易,因為做完仲有時間剩。

rabbittwin 發表於 22-12-9 23:34

我唔係好信坑真會在自行階段收超過10個坑真小的學生.(這個10個不一定嚴格10個,可能12至15個,但應不會再多).結合坑真小B1率和灣仔校網的其它小學B1率,似乎不是那麽多B1女生需要求公海位.即指入坑真中的部分坑真小學生是經過大抽獎公海位獲得(包括B2生,因外校B2生未必敢乙部一坑真,而坑真小根據過往入學人數而會鼓勵前幾多名學生自行及乙部一坑真,最後漏網的個別還有叩門位可收,這就是小學部的底氣).
坑真中自行階段所收的約十個小學(上面假設)最終大部分是收唔到,最有外流傾向的該是小學部最前列的學生,她們收到自行坑真中學部的電話通知但會選擇直資或自行其它勁校出走.甚至有人(上年一個)自行入SPSS.這反映兩校(坑真和SPSS)的自行所有報名的外校(外區)生似乎不是很多.

假如唔覺得遠,建議自行兩個機會分別給予SPSS和坑真.這樣可減少因外區學生出現報名隨機偏向而降低機會的可能性.即相信會選擇灣仔區非top女校的非top女生不是很多.凴B1B接近B1A的實力,應該機會頗大,就算需要填表大抽獎,但最終成功自行(候補)的機會唔細.

Dylanli2017 發表於 22-12-10 09:38
中學數學其實100分都是有可能,唯一就是考試形式,mean 90分果個情況,好可能是比足夠既考試時間你,如果間 ...

仍然係嗰句,縮短考試時間呢啲方法好易做到,特別用喺數學叻嘅男校,但你認為點解勁男校嘅DSE數學5+成績又冇想像咁高?

DD仔 發表於 22-12-10 11:56
仍然係嗰句,縮短考試時間呢啲方法好易做到,特別用喺數學叻嘅男校,但你認為點解勁男校嘅DSE數學5+成績又 ...

男校以QC來講就算幾高,今年CORE MATHS 5以上有81%(仲高過spcc),而dgs只有66%,所以dgs每年有狀元,其實有時只是文科狀元唔是理科狀元。

Dylanli2017 發表於 22-12-10 12:08
男校以QC來講就算幾高,今年CORE MATHS 5以上有81%(仲高過spcc),而dgs只有66%,所以dgs每年有狀元,其實有 ...

QC真係名符其實嘅書卷男校一哥!但其他男校呢?

DD仔 發表於 22-12-10 12:34
QC真係名符其實嘅書卷男校一哥!但其他男校呢?
其他唔知,LS冇公布? DBS一樣都冇。估計QC>LS>DBS

Dylanli2017 發表於 22-12-10 12:54
其他唔知,LS冇公布? DBS一樣都冇。估計QC>LS>DBS

會唔會係咁呢?
中and數:QC > LSC > DBS
英:DBS > LSC > QC

DD仔 發表於 22-12-10 13:44
會唔會係咁呢?
中and數:QC > LSC > DBS
英:DBS > LSC > QC
今年英文科 QC成績好過 LSC (5+)

Baby_Star 發表於 22-11-13 23:23
請問有冇SPSS DSE 2021 成績 ?

2022 DSE

eit2003 發表於 22-12-10 15:15
今年英文科 QC成績好過 LSC (5+)

LSC已經出咗2022DSE詳細資料?

DD仔 發表於 22-12-9 17:31
只是討論。
「難道只有體育和音樂比賽, 才能培養視野同兄弟/姊妹情?」當然不是「只是」,但沒有「共同經歷 ...

管樂滙演:如果消息無誤,小學組總冠軍係喇沙小學;中學組總冠軍係林護,林護係中學中級組金獎得主,最後得分高過高級組嘅LSC同埋SPCC.
林護成績好,音樂勁

DD仔 發表於 22-12-10 21:50
管樂滙演:如果消息無誤,小學組總冠軍係喇沙小學;中學組總冠軍係林護,林護係中學中級組金獎得主,最後 ...
dbs, dgs, hy果d冇影?一路以為佢地音樂勁。結果是中級組仲勁過高級組

Dylanli2017 發表於 22-12-10 22:19
dbs, dgs, hy果d冇影?一路以為佢地音樂勁。結果是中級組仲勁過高級組

佢哋有啲去咗管弦樂比賽,有d冇喺今次管樂比賽攞獎。
其實係中小學初中高級組已經分別比賽咗,每組最高分的兩隊金獎得主可以喺今日再表演一次,初中高一齊鬥高分,小學及中學組分別選出總冠軍。
林護勁,喇沙中小學部都好勁

DD仔 發表於 22-12-10 19:32
LSC已經出咗2022DSE詳細資料?

喇沙2022年文憑試成績 #222
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869526&pid=49185535
‹ 上一主題|下一主題