用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 3
樓主: 四隻貓
go

[音樂] 拉小提琴分享及交流part 3   [複製鏈接]

bb630 發表於 17-10-20 16:33
不喜歡換第二首也無妨, 喜歡先有動力拉, 不過有啲歌要聽多幾次先會愛上, 或許有日他會愛上先前他覺得不怎麼 ...
嘿嘿...再問返阿仔,原來他已基本學完那兩首樂曲。只是不想繼續學和練到可以演奏的程度,我先奇怪,教到一半唔教不是老師的作風。說得對呀,將來可能會改變主意喜歡也說不定
for every one criticism, three positives must be given.

bb630 發表於 17-10-20 15:32
大個仔了....來年升中....佢自己慢慢建立佢嘅人脈吧

往後唔關家長事啦....我功成身退了!

吓咁快放棄會否可惜

titibaby 發表於 17-10-20 23:41
吓咁快放棄會否可惜
我唔再跟佢咁貼啫,唔係阿仔放棄拉琴,佢一日肯學肯拉,仲想我陪佢上堂,練琴的話,我都好樂意嘅,只怕佢將來升上中學後嫌我煩啫!

回覆樓主

有無高人知道每年大約有多少人考小提琴FT,又有多少人合格呢?

看看這個能否讓你多一點點資料.....
https://www.edu-kingdom.com/home ... 23&do=blog&id=66866
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆樓主

想請教前輩們,跟學校學(5人一小組)能否學得好...?會否建議另外一對一上堂呢?謝謝

鋼琴媽媽 發表於 17-10-29 13:00
想請教前輩們,跟學校學(5人一小組)能否學得好...?會否建議另外一對一上堂呢?謝謝
...

一開始就一對一,未試過小組學習...若是我,或者會先試跟學校學,小朋友覺得喜歡或進度不夠,才考慮一對一上堂?
for every one criticism, three positives must be given.

鋼琴媽媽 發表於 17-10-29 13:00
...
當是試下, 初期可以上group class, 之後認真學還是另外一對一上堂比較好.

我仔也有在學校學violin,但時間太少 , 而且小組各人學習進度不同, 所以學得比較慢. 坦白說, 我
們當去練下琴練下sight reading.
主要學習還是靠私人課一對一.

四隻貓 發表於 17-10-30 09:28
當是試下, 初期可以上group class, 之後認真學還是另外一對一上堂比較好.

我仔也有在學校學violin,但時間 ...

謝謝。咁我再觀察吓先。如果我女中意,遲D都係要安排1對1。佢而家同時學緊鋼琴

想問邊度有GROUP CLASS? 我女K3, 佢話想學, 但我想比佢試下係咪真係有興趣學先....

回覆樓主

請教各位:我小朋友學小提琴幾年了,最近有些樂曲要做出較大的聲量變化,他的左耳覺得不舒服,間中會就有點兒痛。這是必經階段嗎?如戴耳塞練可以嗎?(但演奏時才不用耳塞會不會更感不適?)或有其他辦法?

dumbostar 發表於 17-11-7 17:25
想問邊度有GROUP CLASS? 我女K3, 佢話想學, 但我想比佢試下係咪真係有興趣學先.... ...
葉氏, 音統, 暑期APA Excel 也有 violin group class. 可以去睇下.

回覆 四隻貓 的帖子

Thanks so much!

回覆樓主

想問問小朋友會不會有幾首歌係每日都拉,以來準備試音或比賽的?

scyu88 發表於 17-11-8 14:24
想問問小朋友會不會有幾首歌係每日都拉,以來準備試音或比賽的?
不會, 需要時才會準備

阿Yan 發表於 17-11-8 08:14
請教各位:我小朋友學小提琴幾年了,最近有些樂曲要做出較大的聲量變化,他的左耳覺得不舒服,間中會就有點 ...
無聽阿仔講耳仔唔舒服, 可能已經有少少撞聾

阿Yan 發表於 17-11-8 08:14
請教各位:我小朋友學小提琴幾年了,最近有些樂曲要做出較大的聲量變化,他的左耳覺得不舒服,間中會就有點 ...
呀囡話佢無試過有呢個問題⋯⋯雖然我都有擔心佢耳仔,因為有時佢都大聲到我要坐開d⋯⋯

我睇書話有些人會左耳帶耳塞, 大約減25分貝, 應該是全時間使用
我仔試過被老師投訴他拉得不夠大聲. 當我問他, 他說他不喜歡太大聲....可能他自己就返自己的耳仔, 哈哈哈

scyu88 發表於 17-11-8 14:24
我估計好高級時係需要的. 見好多專業比賽參加者起碼要準備9首大曲目, 如果平時唔拉定儲定, 點練得切.

近來大家應該都係練校際既歌準備出年比賽, 0甘都會每日都拉既.

‹ 上一主題|下一主題